Aanschaf puppy

aanschaf puppyAllereerst van harte gefeliciteerd met uw nieuwe pup. Zo'n nieuwe pup is leuk, maar ook een hoop werk. Om het iets gemakkelijker te maken hebben we al wat informatie voor u op een rij gezet.

Kort na aanschaf

Het is goed om uw pup zo snel mogelijk na te laten kijken na de aanschaf, wij noemen dit een aankoopcontrole. Dit is goed voor de vroege diagnose van eventuele gezondheidsproblemen, waardoor de dierenarts sneller kan ingrijpen of in slechtere gevallen kan wijzen op aangeboren ziekten (die nog onder de fokkersgarantie vallen). Verder is het voordelig de pup al van jongs af aan kennis te laten maken met de dierenarts, een klinisch onderzoek, de koekjes enz. Zo zullen de bezoeken aan de dierenarts in de toekomst minder stressvol zijn. 

Vaccinaties

Als de pup geboren wordt krijgt hij deels antistoffen van zijn moeder mee. Dit op voorwaarde dat de moeder teef goed gevaccineerd is. Na een aantal weken nemen die antistoffen af en moet de pup zelf ingeënt worden. Om het immuunsysteem goed op gang te krijgen, doen we dit in het begin een paar keer achter elkaar.

6 weken oud: Puppy enting
9 weken oud: Kleine cocktail (Parvo-Lepto(4) + eventueel de kennelhoest
12 weken oud: Grote cocktail (Distemper -Hepatitis-Parvo- Parainfluenza-L(4)
15 weken oud: Eventueel de Rabiës enting en de Lyme enting

De pupenting heeft de pup meestal al in het nest gehad. Naast deze basis entingen zijn er nog twee die voor u van toepassing kunnen zijn:

Kennelhoest

Deze is vooral belangrijk als u met uw pup een cursus wilt gaan doen, of als de pup naar een pension gaat. Kennelhoest steekt namelijk vooral de kop op als er veel honden samenkomen. Deze vaccinatie bevat een bescherming tegen een aantal gangmakers van de ziekte (zowel virus als bacterie), maar zal nooit alle kiemen bevatten die betrokken kunnen zijn bij kennelhoest, vermits dat er veel te veel zijn. De vaccinatie garandeert dus niet dat de hond geen kennelhoest krijgt, maar in de meeste gevallen kan de ziekte gemeden worden of zullen de symptomen wel een stuk minder ernstig zijn. Bij pups is dit van belang aangezien kennelhoest bij deze beestjes kan ontaarden in een longontsteking (levensbedreigend).

Rabiës

De Rabiësenting, of ook wel de hondsdolheidenting, is wettelijk verplicht als u met uw pup of volwassen hond de grens overgaat. De ziekte komt in West-Europa niet meer zo voor, maar omdat de ziekte zo erg is en bij zowel dieren als mensen tot de doodt leidt, wil de overheid dit ook zo houden. Dit doen we natuurlijk het best door te zorgen dat de ziekte niet kan binnengebracht worden vanuit andere landen en onze dieren hiertegen te beschermen met een inenting. 

Chippen

Vroeger werden honden getatoeëerd. Tegenwoordig gebeurt identificatie met een chip. Sinds 2013 is dit verplicht bij de hond. Fokkers zijn verplicht hun pups binnen 7 weken na de geboorte te laten chippen en registreren. U als nieuwe eigenaar bent dan verplicht om de chip binnen 2 weken na aankoop op u naam te registreren. De chip ter grootte van een rijstkorrel wordt met een scherpe naald onder de huid gebracht. Uw hond krijgt daarmee een eigen nummer. Dit nummer wordt dan samen met uw naam en adres bij een databank geregistreerd (vergeet dit dus niet op uw naam te registreren en de gegevens up to date te houden!). Zou uw hond weglopen, of kwijtraken, dan kan de hond als hij gevonden wordt makkelijk met u herenigd worden. Is u pup nog niet in het nest gechipt, dan kunt u dit bij ons laten doen. Dit kan gewoon tijdens het spreekuur. Uw hond hoeft daar niet voor onder narcose.

Wormen

Alle pups hebben wormen. Er bestaan veel verschillende soorten, waarvan enkele ernstige ziekte kunnen veroorzaken. Dat klinkt heel eng, maar daar worden ze mee geboren. Bij een worminfectie trekken de larfjes van deze wormen door het lichaam en kapselen zich in, waar ze ongevoelig zijn voor elke wormkuur. Als een teefje drachtig is worden deze larfjes 'wakker' en trekken naar de pups in de baarmoeder en naar de melkklieren. Zo wordt een pup besmet geboren en meteen weer besmet via de moedermelk. U ziet het is dus belangrijk om uw pup regelmatig te ontwormen om hier vanaf te komen. Dit doen we op de volgende leeftijden:
2 weken, 4 weken, 6 weken, 8 weken en dan elke maand tot de pup een half jaar oud is.

Op volwassen leeftijd moeten ze ook geregeld ontwormd worden, want een hond die bijvoorbeeld in de aarde snuffelt met z’n neus, heeft dus elke keer kans om besmet te worden met wormen. Zowel om de hond als voor de omgeving en de mensen die erin wonen (vooral kinderen en ouderen kunnen ernstige problemen krijgen met bepaalde wormsoorten) zo worm vrij mogelijk te houden, is dus geregeld ontwormen aangewezen.

Het is dus verstandig om uw hond zo'n 3 tot 4 keer per jaar te ontwormen.

Vlooien-en tekenbehandeling

Dit is het hele jaar door nodig doordat we te zachte winters hebben. Er bestaan heel veel soorten producten. Het belangrijkste hierbij is dat ze bestemd zijn voor de pup en dat het een product is waar zich nog geen resistentie tegen heeft gevormd. Aarzel niet om dit na te vragen bij de dierenarts.

Puppycontroles

Binnen onze praktijk werken we met een puppy zorgpakket. Hierbij zit bijvoorbeeld een maandelijkse puppycontrole. In deze controle gaan we kijken of het definitieve gebit in orde is, de groeicurve en het gewicht in orde is, de gewrichtjes de groei goed doorstaan, de vacht en huid in orde is, of ze goed gaan op hun voeding, de opvoeding, etc etc. Deze maandelijkse controle heeft ook zijn voordeel dat uw pup een positieve ervaring krijgt met de dierenartsenpraktijk. U kunt natuurlijk tijdens deze controle al uw vragen stellen en zo kunnen we u en uw pup goed begeleiden tijdens zijn groei.

Zindelijk worden

Natuurlijk is het prettig als uw puppy zo snel mogelijk zindelijk is. Hiervoor is een zindelijkheidstraining nodig. Wanneer de pup los in huis is buiten zijn bench, is het verstandig goed op hem te letten. Hij zal zomaar in een hoekje van de kamer zijn behoefte gaan doen, hij is natuurlijk niet anders gewend. Als de pup al snuffelend loopt rond te scharrelen of zenuwachtig op en neer loopt, is dit een teken dat er iets gaat gebeuren. Breng u pup dan naar de plek waar hij zijn behoefte wel mag doen.

Zindelijkheidstraining is om te voorkomen dat de behoefte op de verkeerde plek gedaan wordt. Door de pup naar de juiste plek te brengen leert de pup waar hij wel zijn behoefte mag doen. 

Na elke activiteit (zoals trainen, spelen, slapen, eten en drinken, etc.) zal de pup zijn behoefte moeten doen. Zet uw pup dus na iedere activiteit op de juiste plaats om zijn behoefte te kunnen doen.
 
Als je pup toch binnen heeft geplast of gepoept, zonder dat je erbij was, kun je het beste zijn plas of poep direct opruimen. Negeer de pup, want je pup mag niet leren dat er veel aandacht aan hem gegeven wordt, wanneer hij zijn behoefte binnen heeft gedaan. Indien je ooggetuige bent van het ongelukje, pak dan snel de pup op en breng hem naar buiten. De pup houdt vanzelf op met plassen (of poepen) als je hem op­pakt. Gaat hij buiten verder met plassen of poepen, beloon hem dan. Vergeet niet de rommel direct weer op te ruimen als je terug naar binnen gaat! Je pup hoeft niet te zien dat je de ontlasting op­ruimt. Maak je pup niet bang door bedreigend en gillend op hem af te rennen, want het gevolg hier­van kan zijn dat de pup niet meer durft te ontlasten als je in zijn buurt bent. Dit lijkt een handige oplos­sing voor binnen in huis, maar het gevolg hiervan kan zijn dat de pup op stiekeme plaatsen gaat ont­lasten. Of nog vervelender: je pup durft buitenshuis niet meer te ontlasten in jouw aanwezigheid.

Puppycursus

Het is altijd goed om met uw puppy op puppycursus te gaan. Naast het feit dat het erg leuk is, krijgt u hier veel praktische tips over het opvoeden van uw hond. Hier legt u de basis voor een goed opgevoede hond waar u nog lang plezier van zult hebben. Weet u al goed hoe een hond op te voeden, kan een puppycursus toch goed zijn voor de socialisatie. Er is immers volop interactie met andere honden tijdens de lessen. Wij hebben hierbij goede ervaringen met de hondengedragsdeskundige Raymond Lahaije die verschillende cursussen geeft bij Priority Dogs.

Tanden

Als de pup 2-3 maanden oud is, gaat de pup zijn tanden langzaam wisselen. Dit duurt meestal tot ze ongeveer 6 maanden oud zijn. Dan zijn alle tanden gewisseld. Ook de melktanden moeten dan uitgevallen zijn, anders zitten ze de definitieve tanden in de weg met misvorming tot gevolg. Controleer dit geregeld, voornamelijk de hoektanden hebben hier last van. Laat bij twijfel altijd even een dierenarts of paraveterinair kijken.

Geef ze in de wissel tijd iets lekkers om op te knagen. Dit vinden ze fijn. Ook de tanden van onze honden hebben verzorging nodig. Het is aan te raden om hier vroeg mee te beginnen. U kunt uw pup bijvoorbeeld al laten wennen aan het tanden poetsen. Vooral kleine rassen hebben al vroeg veel last van tandplak en tandsteen. Om dit te verwijderen, moeten ze onder narcose. Door de hond op jonge leeftijd al te laten wennen aan het tanden poetsen, duurt het langer voordat zich tandsteen gaat vormen. Ook went de hond er zo aan dat er in zijn bek gekeken wordt. Dit is weer makkelijk als hij naar de dierenarts moet. Lukt het tanden poetsen helemaal niet, dan zijn er ook producten om te gebruiken van Orozyme om tandsteen te voorkomen.

Sterilisatie/Castratie

Als u een vrouwtje heeft is het verstandig om na te denken of u uw hond wilt laten steriliseren. Als u niet wilt fokken met uw hond, heeft het medische voordelen om uw hond vroeg (bij voorkeur 2 tot 3 maanden na het begin van de eerste loopsheid) te laten helpen. Aandoeningen die door cyclische vrijstelling van vrouwelijke hormonen getriggerd worden, kunnen zo vermeden worden. Bijvoorbeeld de kans op melkkliertumoren op latere leeftijd vermindert dan aanzienlijk, ook voorkomt u baarmoedercystes/ baarmoederontstekingen. Hierbij vult de baarmoeder zich met pus (pyometra) en zijn ze erg ziek. Enkel medicatie kan dit niet oplossen. De eierstokken maar ook de baarmoeder worden dan verwijderd. Deze operatie is ingrijpender en brengt wel veel meer risico's met zich mee (gezien de slechte toestand van het dier) dan een gewone sterilisatie.

Heeft u een reu? Dan kan hij gecastreerd worden. Medische voordelen zijn er op jonge leeftijd bij een reu niet. Als u reu ouder wordt kunnen er wel medische redenen zijn voor een castratie, denk dan aan prostaatproblemen, testikeltumoren en bepaalde tumoren aan de anus. 

U kunt uw reu op jonge leeftijd laten castreren tegen dominantie. Het kan zijn dat u reu na een castratie rustiger en minder dominant wordt. Het kan, maar het hoeft niet. We zitten met aangeleerd gedrag en hormonaal gedrag. Hormonaal gedrag krijgen we weg door middel van castratie. Wilt u weten of castratie helpt bij het gedrag van uw hond? Dan kunnen wij hem ook altijd eerst chemisch castreren door middel van een chip. Deze chip onderdrukt tijdelijk de productie van het mannelijk hormoon. Gedraagt uw reu zich zoals u graag wilt, kunt u hem erna altijd laten castreren.