De operatie zelf

operatiekamerSoms is er een operatie nodig bij uw huisdier. Dit kunnen preventieve operaties zijn zoals een sterilisatie of een castratie, maar dit kunnen ook grotere operaties zijn zoals bijvoorbeeld een pyometra (baarmoederontsteking), een vreemd voorwerp verwijderen, keizersnedes, tumoren verwijderen, en zo kunnen we nog verschillende operaties opnoemen die wij in onze praktijk uitvoeren. 

Operaties gaan bij ons altijd op afspraakBij een spoedgeval moeten wij soms uitzonderijk direct opereren.

paraveterinairs

bloedonderzoekje

De voorbereiding
Zodra uw huisdier slaapt wordt deze voorbereid voor de operatie. De oogjes van dieren blijven tijdens de operatie altijd open staan. Door zalf in de oogjes toe te dienen, wordt het hoornvlies beschermt en blijft deze vochtig. Daarna wordt het dier geschoren op de plek waar de chirurgie zal plaatsvinden. Vaak wordt er ruim geschoren zodat de haren het operatieveld niet kunnen bevuilen. Kortsnuitige honden worden geïntubeerd zodat ze gemakkelijk kunnen ademen tijdens de operatie. Behalve bewustzijnsverlies en ontspanning van de spieren is een belangrijk doel van de narcose ook analgesie (pijnbestrijding). Naast een pijnbestrijdend middel in de eerste narcoseprik, ontvangt uw dier nog een bijkomende prik met een ander middel in de voorbereiding. Die zorgt ervoor dat het pijngevoel op verschillende niveau’s van het zenuwstelsel wordt geblokkeerd. Deze prik werkt bovendien langer, zodat uw dier ook tijdens het wakker worden geen pijn zal voelen van de operatie.  

De operatieIn onze operatiekamer gaat de aandacht volledig naar uw huisdier en omringen we uw huisdier met de grootste zorg. Met behulp van onze bewakingsapparatuur wordt uw dier onder narcose constant bewaakt door het meten van de hartslag, zuurstofgehalte, ademhaling en temperatuur. 

Terwijl uw huisdier uit de narcose komt in onze opname wordt hij constant in de gaten gehouden door ons. De lichaamstemperatuur wordt in de gaten gehouden en zo nodig, krijgt uw huisdier een warmtelamp en een warmtekruikje. We kijken of uw huisdier goed en rustig wakker wordt.

Na de operatie Als uw huisdier goed wakker is, kan lopen en goed op temperatuur is, mag hij of zij naar huis. Aan de balie wordt u verteld hoe de operatie is gegaan en de nazorg wordt zorgvuldig uitgelegd. U mag dan ook al uw vragen stellen. U krijgt alle informatie die wij u aan de balie vertellen ook mee in ons 'na de operatie' boekje, zodat u dit thuis nog rustig kunt doorlezen. Zijn er thuis nog vragen, dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Mocht er buiten onze openingstijden problemen zijn of vertrouwt u het niet helemaal, dan kunt u ons ten alle tijden bereiken. Wij hebben 24 uur per dag 7 dagen in de week dienst.