Stamceltherapie

stamceltherapieHeeft uw hond of kat last van artrose, artrose heupdysplasie, kruisbandletsels of peesbeschadigingen? Dan kan stamceltherapie misschien de oplossing zijn voor uw huisdier! Stamcellen zijn de basiscellen van ieder lichaam. Deze cellen kunnen, afhankelijk van de omgeving waar ze ingebracht worden, iedere gewenste cel worden. Een stamcel kan bijvoorbeeld uitgroeien tot kraakbeen in een gewricht, tot spierweefsel, huid of bloed. 

Bij deze stamceltherapie worden de dieren behandeld met hun eigen stamcellen. Deze stamcellen worden geïsoleerd uit buikvet en vervolgens geactiveerd. De op deze manier verkregen stamcellen worden rechtstreeks in de beschadigde gewrichten, pezen of spieren ingespoten. Daarnaast kunnen stamcellen ook via een infuus in de bloedbaan gebracht worden. 

Voor 95% van de behandelde dieren is er na deze stamceltherapie een significante verbetering. Het voordeel van stamceltherapie ten opzichte van symptoom- en pijnbestrijding is dat met deze behandeling de oorzaak geheel of gedeeltelijk wordt weggenomen.

Na de stamceltherapie volgt een herstelperiode van 10 dagen absolute rust, gevolgd door geleidelijk opbouwende beweging. Meestal wordt na 3 weken het eerste significante resultaat gezien, maar deze verbetering zet zich verder en na 2 maanden is het definitieve resultaat te zien. 
De reden waarom stamcellen in het lichaam van het dier inactief worden, is nog niet bekend. Wel weten we dat na het her-activeren van de stamcellen deze 1-3 jaar actief blijven en de klachten kunnen wegnemen. Als er tijdens de isolatie stamcellen worden opgeslagen in het laboratorium, dan kunnen deze op een later moment gebruikt worden, zonder dat uw huisdier opnieuw geopereerd moet worden. 

Wilt u weten of uw huisdier geschikt is voor stamceltherapie? Voor informatie kunt u vrijblijvend contact opnemen met de praktijk, bel 046 437 1885 of per mail

Hoe gaat de stamceltherapie in zijn werk?

In eerste instantie wordt er gekeken of uw huisdier geschikt is voor de stamceltherapie. Dit gebeurt door een algemeen onderzoek van uw huisdier en een bloedonderzoek. Als de resultaten van deze onderzoeken goed zijn, dan worden er röntgenfoto’s gemaakt. Door de röntgenfoto’s kunnen wij precies zien op welke plaatsen uw huisdier stamcellen nodig heeft. Het is belangrijk om alle aangetaste plaatsen te voorzien van stamcellen. Het kan namelijk zo zijn dat uw huisdier vooral last heeft van zijn linker achterpoot, maar als we enkel deze behandelen met stamcellen, terwijl blijkt dat de rechter achterpoot ook in mindere mate is aangetast, dan zal uw huisdier nog steeds pijn hebben en kreupel lopen. 

Als deze onderzoeken plaats hebben gevonden, spreken we een dag af waarop uw huisdier de stamceltherapie zal ondergaan. Twee dagen voor deze spannende dag mag uw huisdier geen pijnstillers meer slikken. Op de dag van de stamceltherapie komt uw huisdier nuchter naar de praktijk op de afgesproken tijd.

Na een kleine algemene controle wordt er nogmaals bloed geprikt, dit keer in een speciaal buisje. Dit bloed wordt later gebruikt bij het isoleren van de stamellen. Nu zal uw huisdier onder narcose gebracht worden en voorbereid worden op de operatie. Terwijl u naar huis gaat, wordt uw huisdier geschoren en gewassen. Wij zullen 5-20 gram vet afnemen uit de buikholte. Dit vet wordt met speciale Medivet apparatuur verwerkt terwijl uw huisdier rustig wakker kan worden in de uitslaapkamer.

Het isoleren en activeren van de stamcellen duurt 2,5 tot 3 uur. Hierna zijn de stamcellen klaar om in de aangetaste gewrichten geïnjecteerd te worden. De overige stamcellen worden via een infuus in het bloed gebracht. Dit terug injecteren van de stamcellen kan met lokale verdoving. Uw huisdier hoeft dus maar 1 keer onder narcose.

Als de stamcellen zijn ontvangen en uw huisdier weer wakker is, dan mag hij/zij weer naar huis, waar de revalidatie zal starten. Met revalidatie bedoelen wij 10 dagen absolute rust. Met uitzondering van een paar pasjes om te gaan plassen. Na 10 dagen zullen wij de wond controleren en hechtingen verwijderen. Na 3 weken wordt het eerste resultaat verwacht en na 2 maanden het definitieve resultaat. 

Succesverhalen

We hebben al een aantal huisdieren succesvol met stamceltherapie behandeld. Eén van hun is Diesel, een bobtail. 
Diesel heeft al sinds zijn 5e last van ernstige artrose aan beide achterpoten. Hierdoor werd lopen steeds moeilijker en pijnlijker.
Tijdens zijn eerste bezoek hebben wij gekeken of Diesel in aanmerking zou kunnen komen voor stamceltherapie. Wij hebben Diesel onderzocht, zijn bloed onderzocht en röntgenfoto’s genomen. Alle onderzoeken waren goed en uit de röntgenfoto’s bleek dat Diesel last heeft van artrose aan zijn hakken, ellebogen en teentjes. Na deze onderzoeken bleek dat Diesel geschikt was om de stamceltherapie te ondergaan! Lees verder.