Chippen

U moet er niet aan denken, uw hond of kat weg, daarom adviseren wij u om uw huisdier te laten chippen. Maar ook paarden moeten worden gechipt. 


chippen huisdier

Honden en katten

Chippen verplicht?

Vanaf 2013 moeten alle pups binnen 7 weken na de geboorte verplicht gechipt worden. Dit gebeurt in de meeste gevallen nog bij de fokker. De fokker dient deze chip te registreren bij een databank. Als de hond een nieuwe eigenaar krijgt, moeten de gegevens worden aangepast. Wanneer u een hond aanschaft, controleer dan of uw hond gechipt is. Dit kunt u bij ons in de praktijk laten doen. Wij lezen de chip dan uit met een chipreader. 

Als u dus een puppy aanschaft, moet hij of zij binnen twee weken van aanschaf geregistreerd zijn op uw eigen naam en adres. Honden die vanuit het buitenland naar Nederland komen, moeten binnen 2 weken gechipt en geregistreerd zijn.

Het chippen van katten is in Nederland niet verplicht. Maar dit is wel raadzaam. Katten gaan graag op onderzoek uit. Een gevonden kat kunnen ze dan (door de chip) sneller herenigen met zijn/ haar eigenaar.

Wanneer een hond of kat naar het buitenland gaat, dan is een chip verplicht.

Voordelen chippen

Er zijn genoeg voordelen van chippen voor zowel dieren als de baasjes. Mocht uw hond of kat kwijtraken, dan kan hij door middel van zijn chip geïdentificeerd worden. Wanneer een dier gevonden wordt, kan hij meestal op dezelfde dag weer met zijn baasje herenigd worden.

Wanneer een gevonden dier niet gechipt is, dan kan het een hele tijd duren voordat het baasje gevonden wordt of het baasje wordt zelfs nooit gevonden. Het dier komt hierdoor onnodig ergens anders terecht (bijvoorbeeld een asiel). Dit zou erg jammer zijn.

Hoe gaat chippen in zijn werk?

Chip hond katEen chip is ongeveer even groot als een rijstkorrel en wordt met een injectienaald onder de huid ingebracht. De chip bevat een uniek registratienummer en kan worden&nbspafgelezen met een chipreader. De chip wordt eenmalig ingebracht en gaat levenslang mee. U dient nog wel uw huisdier zelf te registreren.

 

Hoe zet ik mijn huisdier op naam?

Ga naar www.chipnummer.nl, vul daar het chipnummer van uw huisdier in (Terug te vinden in het paspoort). Druk op zoeken en het chipnummer wordt gevonden bij de aangemelde databank. U dient dan via die databank de gegevens te wijzigen. Dit gaat via hun website. (Welke website u dient te gebruiken, is afhankelijk welke databank uit de zoekactie komt.)

Is uw huisdier niet geregistreerd? Dan kunt u uw huisdier aan de hand van het chipnummer registreren. Dit kan ook bij verschillende databanken.

Een voorbeeld van een databank is de Nederlandse Databank Gezelschapsdieren: www.ndg.nl.

U kunt uw dier bij ons in de praktijk laten chippen. Dit kan bijvoorbeeld in combinatie met de vaccinatie of op een ander moment. Meestal gebeurt het chippen bij honden tijdens de 1e vaccinatie. Maak nu een afspraak via het contactformulier of per telefoon: 046 437 1885.

U dient zelf voor de registratie in de databank te zorgen. Zorg er dus voor dat uw gegevens in de databank actueel blijven! 


Paarden

Het is verplicht dat alle paarden in Europa een paspoort hebben en verder is het in Nederland verplicht dat alle paarden ouder dan 6 maanden gechipt zijn. In het paardenpaspoort staan een aantal dingen vermeld, zoals de naam en afstamming van het paard, het registratienummer, het chipnummer, de aftekeningen en de vaccinaties. Verder moet u als eigenaar doorgeven of het paard uiteindelijk bestemd is voor humane consumptie of niet. Als eigenaar kunt u dus beslissen om uw paard uit te sluiten voor de consumptie. Daarvoor moet u de betreffende pagina in het paspoort invullen en laten afstempelen door een dierenarts. Deze beslissing is onomkeerbaar, maar laat een breder scala aan diergeneesmiddelen toe voor gebruik indien het paard ziek is.

Het chippen

Het plaatsen van de chip is een vrij eenvoudige ingreep. Het paard wordt aan de linkerzijde van zijn hals geschoren voor ongeveer 5 bij 5cm. De geschoren plek wordt goed gereinigd en ontsmet. Daarna wordt de chip aangebracht met een speciale naald. Dan wordt gecontroleerd of de chip met het chipnummer overeenkomt. Indien u al over een paspoort van het paard beschikt, wordt het chipnummer genoteerd in het paspoort. Indien u niet over een paardenpaspoort beschikt, wordt er een registratieformulier ingevuld. Dit formulier dient u daarna op te sturen naar het desbetreffende paardenstamboek. U krijgt dan het paspoort thuisgestuurd.

Belangrijk om te weten

Veulens ouder dan 6 maanden moeten voorzien zijn van een chip en paspoort. Daar bent u als eigenaar zelf verantwoordelijk voor.

Voor veulens die tot een bepaald stamboek behoren kan een paspoort bij het betreffende stamboek aan gevraagd worden. Veulens die niet tot een stamboek behoren (zonder afstamming) worden ingeschreven bij het KNHS stamboek.

Bij elke verplaatsing van een paard over de openbare weg, moet u het paspoort bij u hebben.