Aanschaf kitten

aankoop kittenWilt u echt een kitten? Heeft u er echt goed over nagedacht? Er komt vaak toch meer bij kijken dan u denkt.  Voor de aanschaf van een kat is het misschien toch een goed idee om over een paar punten na te denken.

- Nemen we een kitten bij een fokker of uit het asiel?
- Nemen we een raskat of een “huis-tuin- en keukenkat” (wat ook wel Europese korthaar wordt genoemd)?
- Katten kunnen makkelijk een leeftijd van ongeveer 16 jaar bereiken. Bedenk of u later ook nog tijd heeft voor
  uw kat.
- Op welke kosten moet ik rekenen? Denk aan kosten voor voeding, speeltjes, opvang en dierenartskosten. 
- Denk erover na om misschien een verzekering voor uw kat af te sluiten om onvoorziene kosten te dekken.
- Een katje alleen maar nemen “omdat het voor de kinderen zo leuk is” is geen goede basis. U bent uiteindelijk
  de verantwoordelijke voor uw kat.

Waar moet ik aan denken?

Als u een kitten gaat aanschaffen, let dan op het volgende:
- Kijk of de kittens nieuwsgierig, speels en alert zijn.
- Kijk op er geen uitvloeiing op de ogen zit en of de ogen mooi helder zijn. Anders kan het een teken zijn van niesziekte.
- Kijk of de kitten mooie schone roze oren heeft zonder bruine oorsmeer, anders kan de kitten oormijt hebben.
- De kittens moeten een zacht neusje hebben waar geen slijm of korstjes aan of in de buurt zitten.
- Kijk of de kittens een mooi aaneengesloten vacht hebben zonder zwarte spikkels.
- Kijk of de kitten een schone achterhand heeft. Kijk eventueel in de kattenbak of er stevige keutels in liggen, zodat u geen kitten met diarree
  mee naar huis neemt.
- Kijk of de kitten geen kale plekken heeft. Dit kan veroorzaakt worden door schimmel, mijt of vlooien.
- Kijk of de fokker is aangesloten bij een rasvereniging als u voor een raskat gaat.

Als u uw kitten bij een fokker heeft gehaald, dan kunt u bij ons op de praktijk een aankoopcontrole laten doen.

Na de aanschaf

Vaccinaties

Een kitten krijgt via de moedermelk afweerstoffen mee. Deze beschermen de kitten zijn eerste levensweken tegen ziekteverwekkers. Kittens kunnen gevaccineerd worden tegen niesziekte en kattenziekte, deze moeten regelmatig herhaald worden. Ze krijgen de 1e vaccinatie als ze 9 weken oud zijn. De volgende als ze 12 weken oud zijn. De vaccinatie voor niesziekte biedt daarna 12 maanden bescherming en de vaccinatie voor kattenziekte 36 maanden. Als u op vakantie gaat en uw kat gaat mee, dan kunt u de kat laten inenten voor rabiës. De kat dient 30 dagen vóór vertrek naar het buitenland te worden ingeënt.

Wormen

Vrijwel alle kittens hebben wormen. Dit komt door de moedermelk van de poes. Het is dus belangrijk dat de kittens al vroeg ontwormd worden.

Ontwormen moet gebeuren op een leeftijd van:
- 4 weken
- 6 weken
- 8 weken
- 12 weken

Daarna maandelijks ontwormen totdat ze een half jaar oud zijn. Vanaf een half jaar 4x per jaar ontwormen. Welk middel u gebruikt, is afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur. Er zijn tabletjes, pasta, suspensie en pipetjes voor in de nek. Let wel altijd goed op of het middel ook tegen lintworm werkt.

Chippen

Het is in Nederland niet verplicht om uw kat te laten chippen of registreren, maar het is natuurlijk wel verstandig om dit te laten doen. Als uw kat zoek raakt, dan is een gechipt dier sneller terug te vinden.  Het chippen van uw kat kunt u bij ons in de praktijk laten doen. Het is dan wel belangrijk dat de chip is geregistreerd bij een databank en met uw juiste gegevens, dit moet u zelf doen. Als u met uw kat later het buitenland in wilt, dan is het verplicht om uw kat te laten chippen. Soms zijn sommige kittens al gechipt, dit kunt u laten controleren bij ons op de praktijk. Vergeet dan natuurlijk niet om het chipnummer van de kitten op uw naam te zetten.

Kittens mogen pas vanaf 8 weken weg bij de moeder.

Gebit

Een kitten heeft in zijn eerste levensmaanden nog een melkgebit. Dit melkgebit bestaat uit snijtanden, hoektanden en kiezen. Een kitten gaat tandjes wisselen vanaf de 4e maand en krijgt dan het permanente gebit. Tijdens deze wisseling kan het kitten wat last hebben met brokken eten, omdat het gevoelig is. Je kan zijn brokjes daarom wat weken in warm water of hem wat kauwmateriaal geven.

Wanneer gaat mijn kitten wisselen?

Snijtanden: 3-5 maanden
Hoektanden: 4-6 maanden
Kiezen: 4-5 maanden

In principe heeft het gebit van uw kitten weinig onderhoud nodig. Het is wel aan te raden om uw kitten te laten wennen aan het poetsen van het gebit. Regelmatig poetsen op latere leeftijd van gebitsproblemen voorkomen.

In huis

Zorg ervoor dat u minimaal 1, of het liefste 2 kattenbakken in huis heeft. Zet een van deze kattenbakken op de plaats waar de kitten het vaakst is. Kittens zijn soms vaak zo druk aan het spelen dat ze vergeten om naar de kattenbak te gaan. Een krabpaal is ook belangrijk als je een katje in huis haalt, u wilt natuurlijk niet dat de kitten uw meubels gebruikt. Verder zijn speeltjes en een lekker warm slaapplekje ook van belang. Zorg ook voorde juiste voeding voor uw kitten. U kunt hier advies over vragen bij ons op de praktijk.

Spelen met de kitten is belangrijk, maak hier dus tijd voor. Spel is goed voor de ontwikkeling van de kitten en versterkt de band tussen u en uw kitten.