Sterilisatie hond

Sterilisatie hondZal ik mijn teefje laten steriliseren? Als u in bezit bent van een teefje, dan heeft u hier vast al eens over nagedacht. Om u te helpen bij deze beslissing, hebben wij alle informatie op een rijtje gezet. 

Wat gebeurt er tijdens een sterilisatie?

Het liefst maken we een afspraak precies tussen twee loopsheden in. De baarmoeder is dan in rust en de kans op bloedingen is dan ook minimaal. Nadat de hond onder narcose is gebracht, worden de baarmoeder en de eierstokken verwijderd. Strikt gesproken wordt de hond dus gecastreerd en niet gesteriliseerd. Na de operatie wordt de buik dicht gehecht en als de hond wakker is mag ze weer naar huis met pijnstillers en antibiotica. Uw hond moet dan de komende 10 dagen rustig aan doen en mag niet zwemmen of gewassen worden. Na die 10 dagen mogen dan de hechtingen verwijderd worden. Als alles er dan goed uitziet mag uw hond weer alles doen.

Wat zijn de voordelen van een sterilisatie?

Er zijn nogal wat medische voordelen te behalen als u uw hond vroeg (het liefst 3 maanden na de eerste loopsheid) laat steriliseren:

Borsttumoren

Door uw hond vroeg te laten steriliseren, vermindert het risico op borstkanker. De tumoren die toch groeien, zijn vaak minder kwaadaardig. Het is natuurlijk niet zo dat uw hond gegarandeerd nooit borstkanker zal krijgen. 

Baarmoederontsteking

Doordat de baarmoeder verwijderd is, kan uw hond ook geen baarmoederontsteking meer krijgen. Bij een baarmoederontsteking vult de baarmoeder zich met pus. De oplossing hiervoor is ook een sterilisatie, maar het risico voor uw hond is vele malen groter. Zo kan de baarmoeder scheuren waardoor de pus in de buikholte loopt en zo voor een buikvliesontsteking zorgt. Ook kan uw hond in shock raken doordat de hond plots veel vocht verliest. U moet zich voorstellen dat een baarmoeder normaal het gewicht van enkele tientallen grammen heeft. Bij een baarmoederontsteking kan dit gewicht oplopen tot enkele kilo's. Dit gewicht bestaat voor een groot deel uit ontstekingsvocht. Door dit weg te nemen, kan het lichaam in shock raken. We proberen dit te voorkomen door ook extra vocht toe te dienen, maar het risico blijft een stuk groter. 

Loopsheid

Natuurlijk wordt uw teefje niet meer loops. Dit betekent dat u geen last meer heeft van vervelende bloedvlekken in uw vloerkleed. Ook zult u minder last hebben van opdringerige reutjes.

Wat zijn de nadelen van een sterilisatie?

Elke narcose brengt een klein risico met zich mee. Dit geldt voor honden net zo als voor mensen. Door de dosering zo laag mogelijk te houden en lokaal extra te verdoven proberen we dat risico zo laag mogelijk te houden.

Wordt mijn hond te dik na een sterilisatie?

Vaak zie je honden na een sterilisatie snel uitdijen. Toch is dit helemaal afhankelijk van uzelf. Na een sterilisatie verbruikt een hond minder energie. Dit betekent dus ook dat uw hond minder voeding nodig heeft of het beste nog voeding voor gesteriliseerde honden. 

Veelgestelde vragen rondom sterilisatie

Kan ik niet gewoon de 'prikpil' geven?

Bij honden bestaat er ook zo iets als een prikpil. We noemen dit de antiloopsheidprik. Dit zijn hormonen waardoor ze niet meer loops worden, en dus ook niet het risico lopen om gedekt te worden. Dat is tevens het enige voordeel. Verder heeft de antiloopsheidprik alleen maar nadelen. Ze vergroten het risico op borstkanker en ze vergroten het risico op een baarmoederontsteking. We zijn dan ook geen voorstander van de antiloopsheidprik.

Wanneer moet ik mijn hond niet laten steriliseren?

Er is een belangrijke reden om uw teefje niet te laten steriliseren. Dat is natuurlijk als u graag een nestje wilt. Denk hier wel altijd goed over na. Informeer altijd of er genoeg interesse is voor uw pups, en doe het vooral niet voor het geld. Vaak vallen de kosten hoger uit, dan dat het iets oplevert. Zo kan de geboorte niet helemaal goed gaan waardoor er een keizersnede nodig is. Denk ook aan de kosten van de entingen, chippen, de wormkuren en dierenpaspoorten. Bij elkaar geteld komt u dan toch op een flink bedrag uit. Daarbij is het ook heel veel werk. Vaak moeten de pups bijgevoerd worden. Ook ‘s nachts, dus bezint eer ge begint!

Afspraak maken

Wilt u uw hond laten helpen? Dan moet u altijd een afspraak maken. Voor de hond is het fijn als u een dekentje, knuffeltje of misschien een trui van u zelf meegeeft met uw vertrouwde geur.