Gezondheid

konijn gezondheidAls een konijn gezond is, dan hoeft u niet gauw langs bij de dierenarts. U kunt de gezondheid van uw konijn zelf makkelijk in de gaten houden, door een aantal controles zelf te doen. Let op zijn ogen, oren, neus, tanden en op zijn vacht en of deze er goed en gezond uitzien.

Maag-darmen

Konijnen zijn erg gevoelig voor bepaalde aandoeningen, vooral in hun maag-darmstelsel. Als uw konijn weigert te eten, of de keutels zijn niet goed gevormd, dan moet u gelijk contact opnemen met ons (tel. 046 437 1885). Als u namelijk te lang wacht, dan kan uw konijn erg ziek worden en zelfs sterven. Dus houd het eet- en keutelgedrag van uw konijn in de gaten.

Vacht

De vacht van uw konijn moet glanzend zijn en glad en zacht aanvoelen. Heeft uw konijn wat langer haar, borstel deze dan regelmatig om pijnlijke klitten te voorkomen. Ziet u schilfers of korstjes, dan kan er een kans inzitten dat uw konijn last heeft van huidmijt of vachtmijt. Dan is beter om langs uw dierenarts te gaan. 

Ogen en oren

De ogen van uw konijn moeten schoon en glanzend zijn. In principe zorgt een konijn daar zelf voor, maar soms kan een vuiltje toch gaan irriteren. Mocht er iets vuils in het oog komen te zitten, dan kunt u dit zelf verwijderen met lauw tot lauwwarm water op een watje. Wrijf vervolgens voorzichtig het uil naar de ooghoeken toe. Herhaal dit tot het oog weer schoon is.

De oren van uw konijn, moeten zowel aan de binnen- en als de buitenkant schoon zijn. Zitten er korstjes en schilfertjes aan, dan kan dit wijzen op oormijt of schurft. Ook dan kunt u het beste een afspraak maken bij één van onze dierenartsen, zodat zij een bestrijdend middel kunnen voorschrijven.

Neus

Een konijn moet een schone en droge neus hebben. Een klein beetje een natte neus kan wel eens voorkomen. Maar als de neus echt nat is en er is een snotterige vloeistof aanwezig, dan kan dat wijzen op snot. In dat geval is er waarschijnlijk een antibiotica nodig en kunt u daarom het beste een afspraak maken met uw dierenarts.

Tanden

De tanden van een konijn blijven steeds groeien. Meestal slijten ze vanzelf bij het eten. Waar u precies op moet letten, leest u hier.

Nagels

De nagels van uw konijnen slijten meestal vanzelf, vooral als er een stenige ondergrond in het hok van uw konijn ligt. Als dat niet is en de nagels van uw konijnen wordt echt te lang, dan kunt u ze eventueel zelf knippen met nagelknipper. Bij licht gekleurde nagels kunt u het leven zien zitten, tot net daarboven mag u de nagel doorknippen. Niet door het leven heen! Bij donker gekleurde nagels wordt het een stukje lastiger, u zou dan een heel klein stukje kunnen afknippen. Bij twijfel, kunt u het beter even aan een van onze dierenartsen of paraveterinairs vragen.

Overig

Mag uw konijn binnen loshuppelen? Let dan op o.a. kabels of kamerplanten die giftig zouden kunnen zijn. Zit hij buiten? Zorg er dan voor dat het hok groot genoeg is en hij voldoende bewegingsruimte heeft. Daarnaast is het verstandig om uw konijn jaarlijks in te enten tegen myxomatose en V.H.D. (Viraal Haemorrhagic Disease). Dit zijn ziektes met een vaak dodelijke afloop. Twee keer per jaar organiseren wij een konijnen-entspreekuur, waarbij wij uw konijnen tegen een gereduceerd tarief inenten.  Houd daarvoor onze website en facebook-pagina in de gaten.