Gebitsproblemen bij konijnen

konijnengebitVeel konijnen hebben last van gebitsproblemen. Vaak valt dit te laat op waardoor sommige konijntjes onnodig sterven, terwijl dit probleem gemakkelijk op te lossen is. Eén van de vervelendste en meest voorkomende problemen zijn de zogenaamde haken op de kiezen.

Oorzaken

De kiezen en snijtanden van konijnen blijven altijd doorgroeien. Doordat ze lang kauwen op vezelrijke voeding slijten de kiezen en tanden mooi af. Er zijn twee belangrijke factoren bij gebitsproblemen: de stand van de kiezen en snijtanden en de voeding die ze krijgen. 


Normaal gesproken schuren en malen de kiezen over elkaar bij het kauwen van voedsel. Hierdoor slijten de kiezen gelijkmatig af. Echter, bij veel konijntjes sluiten de kiezen niet mooi op elkaar. Hierdoor kan het oppervlak van de kiezen niet gelijkmatig afslijten. De binnenste rand van de onderste kiezen komt dus niet tegen de bovenste kiezen aan. De rand blijft dan doorgroeien en kan er een scherp uitsteeksel ontstaan richting de tong, dit noemen we haken. Haken hoeven niet alleen te ontstaan aan de binnenkant van de kiezen, maar ook aan de buitenkant van de bovenste kiezen. Deze haken groeien dan de wangen in. Vaak stop het konijn dan ook met eten.

Hetzelfde ontstaat ook als de voortanden niet goed op elkaar staan. Hierdoor ontstaan zogenaamde 'olifanttanden'. De voortanden krullen dan naar buiten of zelfs naar binnen, waar ze in het gehemelte prikken.

Ook als het konijn onvoldoende vezelrijk eten krijgt ontstaan er haken op de kiezen. De konijntjes kauwen dan niet voldoende waardoor ze niet voldoende afslijten.

Hoe zie ik of mijn konijn gebitsproblemen heeft?

De voortanden kunt u zelf heel gemakkelijk controleren door de lipjes iets op te tillen. Bij de kiezen is dit moeilijker. Vaak valt dit pas op als uw konijn stopt met eten. Als dit het geval is, moet u meteen contact opnemen met onze praktijk. Wortels kunnen ook naar boven of naar beneden doorgroeien. Er ontstaan dan zwellingen en abcessen onder aan de kaak. Soms zien we ook konijnen die alleen oogontstekingen hebben. In veel gevallen wordt dit veroorzaakt door de wortels van de kiezen.

KONIJNEN DIE 24 UUR NIET ETEN KUNNEN HIER AAN STERVEN!

Als het konijn niet eet, stoppen de darmen met werken. Eenmaal gestopt zijn ze heel moeilijk op gang te brengen. Ook zwellen de darmen extreem op. Let dus altijd goed op of uw konijn nog eet. Vaak proberen ze het voedsel wel te pakken, maar eten ze het niet op. Het lijkt dan alsof ze eten. Vaak is het bakje dan wel leeg, maar liggen alle brokjes onder het bakje. Ook eten ze vaak wel de zachte dingen als komkommer, maar eten ze de harde brokjes niet meer. 

De behandeling

Als u in de praktijk komt, zal de dierenarts in het bekje van het konijn kijken en de kiezen raspen, zodat ze weer mooi glad zijn. Dit kan handmatig gebeuren met een vijl of met een elektrisch boortje.  De snijtanden zullen geknipt worden.

Haken komen helaas vrijwel altijd weer terug, omdat de verkeerde stand van de kiezen blijft. Als de tanden erg vaak geknipt moeten worden, bestaat ook de mogelijkheid om ze helemaal te verwijderen. Dit moet heel secuur gebeuren. De wortels zijn heel erg lang en moeten volledig verwijderd worden, anders groeien ze gewoon weer terug. 

Voeding

Zoals gezegd, is het andere probleem de voeding. Konijnen hebben voeding nodig waar ze heel lang op moeten kauwen. Heel belangrijk is dus hooi. In konijnenvoer dat je in de winkel koopt zitten vaak veel verschillende brokjes. Ze eten hier de lekkerste dingen uit en laten de gezonde brokjes liggen. Een konijn heeft maar heel weinig brokjes nodig. Ongeveer 25 gram per kg lichaamsgewicht. De rest van de voeding moet uit hooi bestaan. Ook verse groenten mogen gegeven worden.