Parasieten

konijnKonijnen kunnen last hebben van verschillende soorten parasieten. Mijten, coccidiën, vlooien en vliegenmaden kunnen het je konijntje flink lastig maken. Om veel pijn en ongemak te voorkomen, is het daarom belangrijk dat u uw konijn regelmatig goed nakijkt. Vooral de oren en het achterwerk.

Mijten

Konijnen kunnen last hebben van o,a, oormijt. Oormijt leeft in de oren van konijnen en eet oorsmeer en huidschilfers. Veel konijnen hebben geen klachten en de mijten kunnen zelfs jaren in de oren zitten. In het begin ontstaat er witte, wasachtige oorsmeer. Maar oormijten kunnen zich in de huid gaan ingraven en dan ontstaat er een dikke, zwart rode, korrelige afscheiding en gaat de oorschelp vol met korsten zitten. Dit zorgt voor flinke jeuk, u zult uw konijn dan ook veel met zijn kop zien schudden en krabben aan zijn oren. Oormijten moeten wel behandeld worden, want het kan een middenoorontsteking, totricollis of hersenvliesontsteking.

Vlooien

Konijnen met vlooien zijn vaak besmet met de honden- of kattenvlo. Ook wilde dieren van buiten kunnen de vlooien overbrengen. Konijnen krijgen jeuk, kale plekken, huidontsteking en korstjes. Vlooien kunnen ook myxomatose veroorzaken!

Vlooien kunnen behandeld worden met een vlooienbestrijdingsmiddel. Vraag wel advies aan je dierenarts. Het is erg belangrijk om een middel te gebruiken dat ook geschikt is voor konijnen.

Myiasis

Myiasis is een ziekte die veroorzaakt wordt door de larven van vliegen. Deze vliegen worden aangetrokken door een vacht die met urine of ontlasting is bevuild en (onbehandelde geïnfecteerde wonden). Als bij konijnen om welke reden dan ook, de ontlasting blijft plakken, dan zijn ze een ideale prooi voor myiasis vliegen. De vliegeneitjes worden in de aangekoekte vacht of wond gelegd. Vervolgens graven de uitgebroede larven zich door de huid en komen dan terecht in het onderhuidse weefsel van het dier. In heel veel gevallen betekent dit dat het konijn niet meer te redden is en is inslapen de enige keuze. Een behandeling is pijnlijk, stressvol en alleen bij lichte gevallen succesvol. Myiasis kan wel voorkomen worden, bijvoorbeeld door Nomyiasis te gebruiken.

Coccidiose

Coccidiose bij een konijn wordt veroorzaakt door de parasiet “Eimeria”. Deze parasiet tast het darmstelsel en de lever van konijnen aan. De symptomen van coccidiose treden meestal op tijdens of vlak na stress, bijvoorbeeld door weersveranderingen, omgevingsveranderingen, een vieze kooi of bij koorts. Het kot vooral voor bij jonge konijnen. Besmetting vindt plaats door het opeten van de ontlasting van een besmet konijn.

Symptomen zijn o.a. verminderde eetlust, gewichtsverlies, diarree en/of uitdroging. Neem zo snel mogelijk contact op met ons. We kunnen de coccidiën aantonen in de ontlasting van uw konijntje en de goede behandeling starten en medicijnen voorschrijven.

E.Cuniculi

E.Cuniculi is een veelvoorkomende infectieziekte bij konijnen en is een parasiet. E.Cuniculi is erg lastig om te voorkomen. Soms hebben konijnen het al bij aanschaf en komt de ziekte veel later naar boven. Er is helaas ook geen vaccinatie tegen. Belangrijkste is dan ook een goede hygiëne.

De E.Cuniculi veroorzaakt vooral neurologische problemen, zoals omvallen, krampen en spiertrillingen, verlammingen, een scheve kop, vermageren en veel drinken en plassen. Echter, een konijn krijgt niet altijd de symptomen na besmetting. Het is wel erg belangrijk om een behandeling zo snel mogelijk te starten, neem dan ook zo snel mogelijk contact op met ons.