RHD en RHD2
Iedereen die een konijntje heeft, vreest wel voor deze ziekte. Het is immers één van de gevaarlijkste konijnziektes ter wereld en ook nog eens erg besmettelijk. Er is geen behandeling en vrijwel alle niet gevaccineeerde konijntjes die het oplopen, sterven. Maar wat houdt deze ziekte nu precies in en hoe kan je jouw (buiten)konijntjes hier het beste tegen beschermen?
Wat is RHD en RHD2?
RHD staat voor Rabbit Hemorrhagic Disease. Het is een virusziekte dat wordt veroorzaakt door een zogenaamd calivirus, waarvan er 2 varianten bekend zijn. De eerste variant is de RHDV. Dit is wel de meeste bekende ziekte en konijnen kunnen hier al jaren tegen worden vaccineerd, vaak in combinatie met een enting tegen Myxomatose. We zien helaas nog steeds veel konijnen met deze dodelijke ziektes in de praktijk komen. Wij raden dus zeker aan als uw konijn nog niet gevaccineerd is, dit 1x per jaar te laten doen. Dat kan tijdens ons open spreekuur, tijdens ons speciale konijnenspreekuur en natuurlijk op afspraak.
De tweede en nieuwe variant is de RHDV2. Een gemuteerd virus waar een enting met RHD1 onvoldoende tegen werkt. Dus ookal is je konijntje ingeënt tegen RHD1, je konijn kan dan nog het dodelijke virus RHDV2 krijgen!
Beide varianten zijn zeer besmettelijk en verspreiden zich door direct contact tussen de konijnen, maar ook indirect via speeksel, urine en keutels. Omdat het virus erg sterk is en makkelijk overleeft in een "vreemde" omgeving, kan het virus ook overgedragen worden via water, voedsel, kleiding, handen en hokken of via stekende insecten. Eenmaal besmet met het virus kan een konijn binnen korte tijd heel erg ziek worden en overlijden. In veel gevallen is er van tevoren niets merkbaar aan het konijn, totdat het dus plotseling sterft.
Wat te doen?
Omdat er geen behandeling mogelijk is, is het extra belangrijk om besmetting te voorkomen:
- Voer geen gras, hooi of groentes van plekken waar konijnen uit het wild bij kunnen komen.
- Voorkom direct contact van je konijn met konijnen uit het wild! Als er konijnen in het wild bij je huis in de buurt aanwezig zijn, overweeg dan
om je konijn binnen te huisvesten.
- De ziekte kan overgebracht worden door stekende insecten (muggen, vlooien, etc.). Gebruik eventueel horren en klamboe's als er veel muggen
in de buurt van uw konijn zijn.
- Als je een ziek konijn in het wild tegenkomt, neem het dan niet mee naar huis als je zelf konijnen thuis hebt!
- Pas ook op dat je niet zelf het virus mee naar binnen brengt, bijvoorbeeld via je schoenzolen. Op plaatsen waar konijnen in het wild plassen en
poepen, kan het virus aanwezig zijn en dit kun je dan overbrengen. Gebruik dus niet dezelfde schoenen om bij uw konijn het hok in te gaan!
Deze maatregelen helpen wel de risico's op RHD en RHD2 te verminderen, maar ze kunnen ze niet volledig uitsluiten. We adviseren aan eigenaren van konijnen om het risico in te schatten of een konijn gevaar loopt en of er wel of niet gevaccineerd moet worden tegen het RHD2 virus.
Wanneer raden wij de extra RHD2 vaccinatie zeker aan?
- Als uw konijn naar een opvang of pension gaat of vaker van huis weg gaat en dus vervoerd wordt.
- Komen er nieuwe konijnen bij?
Zet deze dan eerst in quarantaine en laat het nieuwe konijn dus niet direct bij uw konijnen.
- Als u in een gebied woont waar veel wilde konijnen lopen en uw konijn staat ook buiten.
De vaccinatie
Het vaccin tegen RHD kan samen met het vaccin tegen Myxomatose 1x per jaar worden gegeven. Het vaccin tegen RHD2 is een apart vaccin. Nadat het vaccin tegen RHD2 is gegeven, moet het na 6 weken herhaald worden. De enting werkt 6 maanden, dus uw konijn moet hier iedere 6 maanden opnieuw tegen gevaccineerd worden.