Sterilisatie konijn
Een vrouwtje (voedster) kan al vruchtbaar zijn vanaf 4 maanden leeftijd. Denkt u eraan om uw konijn te steriliseren? Wat komt daar dan allemaal bij kijken?
Wat gebeurt er bij een sterilisatie?
Bij de voedster worden de beide eierstokken en indien nodig ook de baarmoeder verwijderd. Als de baarmoeder en eierstokken verwijderd wordt, noemen ze dit dan ook een castratie.
Vanaf welke leeftijd kan het gedaan worden?
Voedsters kunnen vanaf 6 maanden leeftijd worden gesteriliseerd.
Wat zijn de voordelen van een sterilisatie?
- Er komen geen ongewenste nestjes
- Vermindert agressief gedrag en urine sproeien.
- Bij voedsters voorkomt sterilisatie het ontwikkelen van baarmoedertumoren. Dit is de meest voorkomende kanker bij het konijn. Het risico neemt toe
met de leeftijd.
Wat zijn de nadelen van een sterilisatie?
Konijnen kunnen slecht tegen narcose. De belangrijkste oorzaak hiervan is dat konijnen slecht tegen stress kunnen. Bij een voedster kunnen door de buikoperatie de organen in de buik gaan verkleven.
Met de juiste technieken en voorzorgsmaatregelen en nazorg is er geen reden waarom konijnen niet veilig en succesvol geopereerd kunnen worden.
Na de operatie
Het is belangrijk dat het konijn na de operatie weer goed gaat eten. We zien vaak dat dit moeilijk is voor een konijn na een narcose. Als de darmen van een konijn eenmaal stil liggen, komen ze moeilijk weer op gang. Wij houden de konijnen na een operatie dan ook het liefste in onze recovery tot ze weer eten. Als ze goed eten en op temperatuur zijn, mogen ze naar huis met de voorwaarde dat de eigenaar het eten goed in de gaten kan houden. Geef u konijn na de operatie dan ook de voeding die ze het lekkerste vinden om de darmen op gang te laten komen.
Het kan altijd zo zijn dat de konijntjes zelf niet op gang komen, we gaan ze dan dus op gang moeten krijgen door middel van dwangvoeding.