Castratie kat

kat castratieWilt u uw kat laten castreren of bent u hier nog over aan het nadenken? We zullen alles voor u op een rijtje zetten zodat u zelf de juiste beslissing kunt nemen.

Wanneer moet ik mijn kat laten castreren?

Wij raden aan om de kat te castreren vanaf 9 maanden. Dit doen wij, omdat de urinewegen dan volledig uitgegroeid zijn waar de hormonen invloed op hebben. Er is dan dus minder kans op urinewegproblemen. Is het een buitenkat, is hij niet meer te houden of wilt u het liever vroeger dan op 9 maanden leeftijd is dit natuurlijk geen probleem.

Wat gebeurt er tijdens een castratie?

Tijdens de operatie worden de balletjes verwijderd door een klein sneetje in het zakje te maken. Door het samentrekken van de huid gaan de wondranden naar elkaar toe. Daarom hoeven de beide sneetjes niet te worden gehecht.

Het kan voorkomen dat er één of beide balletjes niet goed zijn ingedaald. Deze moeten dan via de lies of de buik worden verwijderd. Deze bal produceert ook hormonen en zal dus ook verwijderd moeten worden anders heeft castreren geen zin.

Wat zijn de voordelen van een castratie?

De kater wordt onvruchtbaar en kan dus geen poezen meer bevruchten. Hij heeft minder behoefte om achter krolse poezen aan te gaan en loopt dus minder weg. Door zijn veranderde gedrag wordt hij huiselijker en makkelijker in de omgang. Meestal verdwijnt het territoriumgedrag zoals sproeien, de kater zal in ieder geval aanzienlijk minder sproeien.

Wat zijn de nadelen van een castratie?

Waar voordelen zijn, zijn helaas ook nadelen. Elke narcose brengt een klein risico met zich mee. Dit geldt voor katten net zo als voor mensen. Door de dosering zo laag mogelijk te houden en lokaal extra te verdoven proberen we dat risico zo laag mogelijk te houden. Uiteraard hebben wij u huisdier de gehele narcose aan een bewakingsmonitor aangesloten.

Je kat kan dikker worden na de castratie, omdat zijn stofwisseling verandert. Toch is dit helemaal afhankelijk van uzelf. Na een castratie verbruikt een kat minder energie. Dit betekent dus ook dat uw kat minder voeding nodig heeft of het beste nog voeding voor gecastreerde katten.

Afspraak maken

Wilt u uw kat laten helpen? Dan moet u altijd een afspraak maken. Voor de kat is het fijn als u een dekentje, knuffeltje of misschien een trui van u zelf meegeeft met uw vertrouwde geur.