Castratie paard
Wordt uw paard gecastreerd of bent u hierover aan het nadenken? We zetten voor u alles op een rijtje.
Wat gebeurt er bij een castratie?
De castratie van uw paard gebeurt bij ons meestal staand. Dit doen wij ,omdat een volledige narcose bij een paard vaak veel risico’s met zich meebrengt zoals een verdraaiing van de darmen of een verwonding van zichzelf of omstanders door desoriëntatie. Door deze staande methode zal het paard dus minder risico’s lopen en zal het paard bovendien veel sneller wakker zijn.
Het principe van een staande castratie is als volgt:
1. Eerst wordt de vaccinatiestatus van het paard gecontroleerd. Het is heel belangrijk dat het paard correct ingeënt is tegen Tetanus. Indien het paard
niet ingeënt is, moet dit eerst gebeuren.
2. De volgende stap is de sedatie. Dit is een spuit waardoor het paard suf wordt. Deze injectie wordt rechtstreeks in het bloed gegeven.
3. Dan volgt het toedienen van pijnstillers, ontstekingsremmers en antibiotica. Daardoor wordt de kans op ontstekingen en zwelling vermindert.
4. Als volgt wordt er een lokale verdoving toegediend op de plek van de incisies.
5. Het operatieveld wordt daarna grondig gewassen en ontsmet.
Nu kan de operatie beginnen.
6. De balzak wordt opengesneden en opgestroopt. Daarna wordt er op de zaadstreng een tang geplaatst. Deze tang blijft ongeveer 5-10 minuten
ter plaatse. Ondertussen wordt ook de andere balzak opengesneden. Hier wordt er ook een tang op de zaadstreng geplaatst.
7. Na zo’n 5-10 minuten wordt aan een kant de tang verwijderd. Op de zaadstreng wordt een hechting geplaatst. En onder deze hechting wordt
de zaadstreng doorgesneden.
8. Dan volgt de andere kant.
9. Als laatste wordt er dan nog een antibiotica-spray op de wonden gedaan.
Na deze ingreep zal het ongeveer 1,5 uur duren voordat het paard goed wakker is. Het is belangrijk dat het paard niets te eten krijgt, terwijl het nog suf is.
Nabehandeling
Deze bestaat uit antibiotica en beweging. De antibiotica is een poeder die u over het voer moet doen en deze zal door ons meegebracht worden. Daarnaast is het van groot belang dat het paard genoeg beweging krijgt na deze operatie. Dus probeer het paard elke dag zolang mogelijk buiten te laten. Indien het paard niet genoeg beweging krijgt, zal er meer zwelling ontstaan. Hoe minder zwelling, hoe beter.
Na ongeveer 1-1,5 week kan het paard weer bereden worden.