Herkennen van een gezonde vogel

Herkennen gezonde vogel:
Om een gezonde vogel te herkennen is het is belangrijk te weten hoe een vogel zich normaal gedraagt. Vogels zijn van nature een sociale dieren en leeft in groepen. Veel gedrag wordt gezamenlijk met soortgenoten uitgevoerd. Aan het begin van de dag zijn de vogels vrij actief en zeer vocaal. De vogels beginnen met drinken, badderen en het zoeken van voedsel (in het wild) of zoeken de voerbak op (in gevangenschap). In het algemeen eten alle vogels vrijwel gelijktijdig. Op het midden van de dag zijn de vogels vrij rustig. Ze rusten uit, kroelen elkaar, verzorgen de veren, eten soms wat, maar lijken verder vrij weinig te doen. Aan het einde van de dag worden de vogels weer actiever en eten nogmaals voordat zij de slaapplaatsen opzoeken. Iedere individuele vogel vertoont zijn eigen gedrag en bijzonderheden.
Het is daarom ook erg belangrijk om je eigen vogels goed te kennen, zodat veranderingen in het gedrag snel opvallen. Wanneer er grotere groepen vogels gehouden worden, is het van belang de vogels ook individueel te kunnen herkennen, hetzij aan het uiterlijk of via het ringnummer.

Een gezonde vogel:
• Gedraagt zich alert en reageert op de omgeving (vogels, mensen, geluiden etc.)
• Heeft een mooi, glanzend en strak verenpak (tenzij de vogel in de rui is).
• Heeft schone ogen
• Neusgaten zijn schoon en droog, deze mogen niet vergroot of vervormd zijn.
• Zit op één poot als hij uitrust of ontspannen is.
• Is schoon rondom de cloaca.
• Verkeerd in een goede conditie en is niet te mager of veel te vet. Dit valt te beoordelen aan de hand van het borstbeen.
• Heeft een gezonde eetlust.

Aantal producten die standaard aan een vogel gegeven kunnen worden om ze zo goed mogelijk gezond te houden. Producten: mineral, a booster, sgr, bony anti bactivirus en bony weerstand. Klik hier: 

Rui
De ruiperiode is een periode van grote tot zeer grote stofwisselingsactiviteit. De lever werkt op hoogspanning om de bouwstoffen die nodig zijn om de nieuwe veren aan te maken in voldoende mate aanwezig te hebben op de plek waar ze nodig zijn. In deze periode dient de lever dan ook goed ondersteunt te worden. Stress dient vermeden te worden. Het is een periode dat rust zou moeten heersen. Alleen op die manier kan men een goede basis leggen voor het komende jaar. Het verstrekken van prebiotica en probiotica is in de ruiperiode een verstandige keuze. Hiermee ondersteunt men de darmen waardoor deze beter kunnen werken en het afweerapparaat wordt, min of meer, ontzien. Door de gift van probiotica en prebiotica wordt het voor ziekteverwekkende bacteriën moeilijker om de overhand te krijgen.