Pas op, dit is giftig voor je vogels!

gif vogelsVerwen jij je vogels ook graag met iets lekkers? Pas daar dan een beetje mee op. Sommige traktaties zijn namelijk bijzonder gevaarlijk voor papegaaien en parkieten!

Chocolade

Chocolade is één van de zaken die een vogel nooit in zijn snavel zou mogen krijgen. In het bijzonder de pure, donkere variant bevat veel theobromine. Deze stof kan namelijk bloedingen in de ademwegen en zelfs een hartstilstand veroorzaken bij papegaaiachtigen. Ook de goedkopere soorten bevatten theobromine, dus geef je vogel hier ook niet van.

Theobromine stapelt zich op in het lichaam en zal de levensverwachting van de vogels drastisch verminderen.

Avocado

Onderzoek heeft aangetoond dat veel vogelsoorten, waaronder papegaaiachtigen, kunnen sterven na het innemen van een kleine portie avocado. Daarbij kan zowel het pikken aan de pit als aan het vruchtvlees al fataal zijn. Dit komt door de stof persine in avocado’s. Ondanks het feit dat niet alle soorten avocado’s giftig zijn, is het toch beter om de avocado’s niet te voeren aan je vogel. Het risico op blijvende schade of zelfs de dood, is te groot.

Symptomen van een persinevergiftiging zijn ademnood en een verhoogde hartslag. Helaas sterft de vogel in de meeste gevallen binnen 12 tot 29 uur na het innemen, want er is helaas geen tegengif!

Alcohol

Het is misschien overbodig om te noemen, maar ook alcohol is giftig. Vogels die kleine alcoholische “versnaperingen” krijgen, ontwikkelen een vrij snel chronische leverproblemen, een verhoogde bloeddruk en lopen een aanzienlijk verhoogd risico op hartaanvallen en beroertes. Tevens verzwakt de alcohol het immuunsysteem en zijn ze daardoor sneller vatbaar voor infecties.

Teflon

Gourmetten, frituren, barbecueën, steengrillen....het is allemaal levensgevaarlijk voor je papegaai. Het teflon van de plaat kan namelijk bloederig irritatie oedeem veroorzaken in de longen van je papegaai. Hij of zij wordt vervolgens benauwd en kan sterven. 

Zorg dus dat jouw papegaaien zowel binnen als buiten niet in de buurt komen van de frituur, gourmet en steengrill. Zet ze dus even in een andere kamer met een gesloten deur!