Huidaandoeningen

huidproblemen paardHuidaandoeningen komen regelmatig voor bij het paard. Hieronder beschrijven we de meest voorkomende.  

 

 


Zomereczeem

Zomereczeem is een aandoening die ontstaat door een overgevoeligheidsreactie voor het speeksel van de Culicoides mug. Voor meer informatie hierover, zie het artikel over Zomereczeem.


Schimmelinfectie

Een schimmelinfectie geeft meestal typische ronde kale plekken zonder jeuk. De plekjes hebben een asbestgrijze kleur en de haren kunnen rondom gemakkelijk uitgetrokken worden. Onder deze haren is de huid droog en vaak een beetje schilferig. Vaak begint een schimmelinfectie met kleine bultjes met daarop opstaande haren. Vervolgens zullen deze haren uitvallen en ontstaan er grijze korstjes. Meestal zullen de plekjes zich aan de rand verder uitbreiden en in het midden langzaam gaan genezen. Over het algemeen komt deze infectie meestal voor bij jonge paarden of oudere paarden die een periode van stress of verminderde weerstand hebben doorgemaakt. Om te voorkomen dat de infectie zich uitbreidt, is behandeling vaak nodig. Dit kan door middel van het wassen met Imaverol ofwel door een 2-malige vaccinatie met Insol.  Daarnaast moet ook het poetsgerei, het hoofdstel, het zadeldekje, de singel en de dekens gewassen worden met een antischimmelmiddel. De omgeving kan behandeld worden met Halamid. 


Bacteriële infectie

Een bacteriële huidinfectie wordt veroorzaakt door de Dermatophilus bacterie. Deze bacterie dringt door de huid als deze verweekt is, zoals bij langs regenperiodes. Daarom wordt deze aandoening ookwel regenschurft genoemd, alhoewel het eigenlijk geen schurft betreft maar een bacterie. Deze infectie ontstaat dus bij paarden die een lange tijd in de regen hebben gestaan, maar ook bij paarden met een verminderde weerstand en bij paarden die vaak gewassen worden. Door dit wassen wordt de natuurlijke waslaag van de huid verwijderd waardoor de huid kwetsbaarder wordt.

Een bacteriële huidinfectie geeft korsten op de huid. Aan de onderzijde van de korsten is er vaak pus aanwezig, wat een nat uitzicht geeft. Ook steken de haren vaak omhoog ter hoogte van de korsten.

De behandeling bestaat uit het opstallen en wassen van het paard met Betadineshampoo. Het is belangrijk dat de korsten zoveel mogelijk verwijderd worden. Eventueel kunnen de korsten eerst verweekt worden met Vaseline. Dit wassen met Betadine moet een aantal keer herhaald worden, maar geadviseerd wordt om het paard niet vaker dan twee tot driemaal per week te wassen.  Bij paarden die algemeen ook ziek zijn, kan er ook antibiotica gegeven worden. 


Parasitaire infecties

Hiertoe behoren de luizen en mijten infecties. Deze geven als symptoom jeuk en komen vaak voor bij Shetlandponies, Haflingers en Friezen. De paarden zullen zich gaan schuren en krijgen daardoor kale plekken.

Luizen

Luizen zijn met het blote oog zichtbaar. Ze zien eruit als hele kleine bruine langwerpige beestjes die bij besmette paarden vaak tussen de manen gezien worden. Bij een luizen-infectie kunnen er ook neten gevonden worden tussen de haren. 

Mijten
Mijten zijn met het blote oog ook niet zichtbaar. Een mijteninfectie (ookwel schurft genoemd) komt voor op de rugzone van het paard of aan de benen. Beenschurft komt meestal voor bij paarden met veel beenbehang, zoals Friezen, Tinkers en trekpaarden. Bij infecties met mijten is de huid vaak schilferig en droog.
De behandeling is zowel voor luizen als mijten hetzelfde: Wassen met een antiparasitair middel (bv Neocidol of Anti-Parasiet). Na tien dagen dient deze behandeling herhaald te worden. In periodes waarin het te koud is om het paard te wassen, kan er ook een injectie gegeven worden. Daarnaast is het aan te raden om de stal van het paard ook te reinigen.

Virale infecties

Hiertoe behoren de Wratten en Sarcoiden. Beide worden veroorzaakt door een Papilloma-virus, maar geven toch een zeer verschillend uitzicht.

Wratten
Wratten komen vooral voor bij jonge paarden en wordt veroorzaakt door het paarden Papilloma-virus. Wratten zijn typische soort bloemkoolachtige, vaak gesteelde, woekeringen. Behandeling tegen wratten is niet nodig, omdat er na een aantal maanden immuniteit tegen ontstaat waardoor deze vanzelf weer verdwijnen.
 
Sarcoïden

Sarcoiden worden veroorzaakt door het Papilloma-virus van runderen. Dit virus veroorzaakt bij het paard goedaardige huidtumoren die niet uit zichzelf verdwijnen. Er zijn zeer veel verschillende vormen van Sarcoiden, gaande van een soort schimmelplek, tot een soort wrat, tot zelfs bloedende bulten.

Aangezien deze plekken/bulten niet besmettelijk zijn voor andere paarden, kan er bij een schimmelachtig uitzicht voor gekozen worden om de plekjes niet te behandelen. Zodra de plekjes groter worden, zich op een vervelende plek bevinden of eventueel gaan bloeden, is behandeling wel aan te raden. Er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden: chirurgisch verwijderen, bevriezen ofwel BCG-injecties. Deze behandelingen vinden meestal plaats in een gespecialiseerde kliniek.