Myiasis

Monique en Jorinda konijn madenBij warm weer horen helaas ook insecten. Bij konijnen en knaagdieren betekent dit dat ze extra last hebben van de vlieg. Als mens vinden we de vlieg vooral lastig, maar voor konijnen en knaagdieren kan deze dodelijk zijn! 

Wat is Myiasis? 

Myiasis is een ziekte die veroorzaakt wordt door de larven van vliegen. Deze vliegen worden aangetrokken door een vacht die met urine of ontlasting is bevuild en (onbehandelde geïnfecteerde wonden). 

Sommige konijnen kunnen last hebben van diarree, waardoor de ontlasting aan het staartje blijft plakken. Anderen hebben weer moeilijkheden om hun nachtkeutels op te eten en deze blijven dan ook op hun staartje plakken. Konijnen hebben namelijk dag- en nachtontlasting. De dagontlasting kennen we allemaal, dat zijn de kleine harde keutels. De nachtontlasting zijn weke keutels die een konijn meteen weer opeet. 

Als bij konijnen om welke reden dan ook, de ontlasting blijft plakken, dan zijn ze een ideale prooi voor myiasis vliegen. De vliegeneitjes worden in de aangekoekte vacht of wond gelegd. Vervolgens graven de uitgebroede larven zich door de huid en komen dan terecht in het onderhuidse weefsel van het dier. In heel veel gevallen betekent dit dat we het dier moeten laten inslapen. Een behandeling is pijnlijk, stressvol en alleen bij lichte gevallen succesvol.

Voorkomen beter dan genezen

Myiasis kan voorkomen worden. Vaak is verkeerde voeding een belangrijke oorzaak van het niet opeten van hun nacht-ontlasting, of van diarree. Maar ook overgewicht, rugklachten of ouderdom kunnen er voor zorgen dat een dier het gebied rondom de anus niet goed kan schoonmaken. Daarnaast vormen bijt- en krabwonden een extra risico. Het is daarom erg belangrijk om een dier met myiasis goed te onderzoeken op eventuele onderliggende oorzaken. En houd het hok zo schoon mogelijk! Verschoon het regelmatig. 

Nomysiasis

Nomyiasis

Nomyiasis wordt gebruikt voor de preventie en bestrijding van infecties met maden. De spray zorgt ervoor dat de insecten niet volwassen kunnen worden, waardoor er geen nieuwe maden bijkomen. Tevens worden de eieren van de vliegen aangepakt.

Gebruik preventief 1x per maand.