Gebitsproblemen bij katten

 

Auw mijn tand
Gebitsproblemen komen meer voor dan we denken bij katten, 70% tot 80% van de katten heeft wel last van het gebit . Dit percentage is hoog doordat katten het niet zo snel laten weten als ze last hebben, dit is te danken aan hun hoge pijn grens . Om u meer bewust te maken over het belang van een goede mond verzorging bij u kat, gaan we wat dieper in op sommige gebitsproblemen die een kat heeft en wat je kan doen om ze te herkennen en te voorkommen .Want voorkomen is altijd fijner voor u kat dan ze te genezen.

Het gebit van de kat
Het gebit van de kat bestaat uit 30 tanden:            boven en onderkaak kat

12 snijtanden     (incisoren)
4   hoektanden  (caninis )
10 valse kiezen  (pre molaren)
4   echte kiezen (molaren)

Het gebit van een kat word ook wel een schaargebit genoemd en is gevormd om voedsel klein te maken via bijten en knippen.

Welke gebitsproblemen zijn er bij de kat.

Tandplak (tandplaque) en tandsteen:
Tandplak is een laagje dat zich hecht aan het tand oppervlakte en dat bestaat uit voedselresten en speeksel waar bacteriën zich makkelijk aan kunnen hechten. Word tandplak niet tijdig van de tanden verwijderd gaat het zich mineraliseren (hard worden), dit gebeurd onder invloed van het speeksel in de mond van het dier. Het mineraliseren van tandplak resulteert uiteindelijk in tansteen wat zorgt dat de tanden er geel/bruin gaan uit zien en de kat uit de mond gaat stinken. Als tandsteen niet word verwijder kunnen bacteriën het tandvlees gaan irriteren waar door het gaat ontsteken dit heeft als gevolg dat tanden los kunnen gaan zitten en het immuunsysteem van u kat slechter wordt. De behandeling van tandplak en tandsteen bestaat uit een professionelen gebit reiniging met als gevolg het dagelijks gaan poetsen van de tanden.

Gingivitis (ontstoken tandvlees)
Gingivitis is een ontsteking van het tandvlees. Dit word veroorzaakt door de bacteriën die zich vast hechten aan de tandplak en het tandsteen die zich verzameld heeft rond om de tanden. De bacteriën irriteren het tandvlees waardoor het gevoelig word. Dit kenmerkt zich door rood tandvlees dat kan gaan zwellen en snel gaat bloeden bij aanraking , ook krijgt u kat last van een slechte adem.

Parodontitis (ontsteking van het tandvlees en het kaakbot)
Parodontitis is een ontsteking van het tandvlees maar ook van het kaakbot dat zich onder het tandvlees bevind.

Parodontitis ontstaat als je een kat met gingivitis niet op tijd laat helpen of er niks aan doet en is dus een verergerde versie van gingivitis. Een ontsteking van het kaak bot komt om dat de ruimte tussen de tand en het tandvlees ook wel de pocket genoemd vergroot en de tand dus bloot komt te liggen ,dit zorgt er voor dat de ontsteking dieper in het parodontium kan treden tot het kaakbot bereikt word en het gaat aantasten .
In tegen deel van gingivitis is parodontitis niet te genezen alleen het stoppen van het proces dat het zich niet verergerd is nog mogelijk.

Stomatitis (ontstoken mond slijmvlies)
Stomatitis is een ontsteking van het mondslijmvlies waarbij is sommige gevallen ook de tong ontstoken kan raken. Gelukkig komt deze vorm van een ontsteking niet vaak voor bij katten Helaas is er uit onderzoeken naar stomatitis nog geen boos doener gevonden die verantwoordelijk kan gehouden worden voor de ontsteking, maar onderzoekers denken dat het met genen aanleg te maken heeft .

Cariës (gaatje)
Cariës is een andere benaming voor gaatjes. Deze gaatjes ontstaan door de afbraak van voedselresten die op de tanden van de kat zich hebben opgehoopt. Bij deze afbraak van de voedselresten ontstaat er een zuur , dit zuur tast het glazuur van de tand aan en dit resulteert in een gaatje in de tand. Behandeling tegen cariës bestaat uit het vullen van de bestaande gaatjes maar je moet vervolgens het gebit van u kat bij gaan houden door te poetsen anders komen de gaatjes gewoon weer terug.

FORL (feline odontoclastische resporatieve leasie)
Forl is de afkorting voor filine odontoclastische resporatieve leasie, het word ook wel tandhals sleasies genoemd. Bij FORL ontstaat er net als bij een gaatje (cariës) een gat in de tand , maar waar bij normale gezonden tanden de tand zich zelf hersteld met behulp van odonclasten die de glazuurlaag langzaam vernieuwd word en zo mooi sterk blijft, maar bij FORL zijn deze cellen door geslagen waardoor ze te actief zijn , dit veroorzaakt dat niet alleen het vuil van de tand gaat maar ook het glazuur waar door het niet hersteld maar juist een gat in ontstaat. Een echte oorzaak voor FORL is er nog niet gevonden via de onderzoeken maar er word wel gedacht dat een bepaald gen te maken heeft met de aanleg van dit tand probleem. De behandeling van FORL bestaat uit het trekken van de aangetaste tanden, maar de kans zit er groot in dat als een tand FORL bij de kat heeft dat de ander tanden in het gebit van uw kat ook met deze aandoening te maken heeft of het op de duur nog mee te maken gaan krijgen .


FCGS (Feline chronische gingivostamatitis )
Zoals het woord chronisch al bij de meeste eigenaren doet vermoeden is FCGS een ontsteking in de mondholte die niet overgaat of steeds weer terug komt. De ontsteking kan tijdelijk worden onderdrukt met een goede ontstekingsremmer en antibiotica, maar steekt elke keer weer naar verloop van tijd de kop op. FCGS veroorzaakt bij de kat veel pijn en komt het meesten voor bij katten met middelbare leeftijd van ongeveer 7 a 8 jaar oud, maar ook katten van andere leeftijdscategorieën komt deze aandoening voor. De behandeling tegen FCGS kan variëren van een professionelen gebitsreiniging  door een dierenarts gevolgd met dagelijks poetsen van de tanden tot het trekken van de tanden van de kat. In meeste instantie word er gekozen voor optie 2 dit omdat veel katten zich de tanden niet tot met veel moeite laten poetsen.

kat met tandpasta

Persisterend melkgebit
Prsisterend melkgebit is een gebitsprobleem katten op jongen leeftijd vooral last van hebben en niet echt de ouden katten. Bij jongen katten kan het soms voorkomen dat tanden niet mee wisselen, in de meeste gevallen zijn het de hoektanden die niet mee wisselen. De meeste kittens wisselen in de 4e a 6e levensmaand  hun melkgebit voor de blijvende volwassen tanden. Het probleem bij een periterend melk gebit is dat de melktand van de kitten in de mond blijft zitten en de volwassen tand aan de kant duwt en deze hierdoor een verkeerde stand krijgt. Maar hoe ontstaat zo een tand nu, normaal gesproken tast de volwassen tand de melktand wortel aan waar door de wortels van de melktand oplossen en de tand op een begeven moment zijn stevigheid verliest en uitvalt. Maar bij een persisterend melkgebit tast de volwassen tand de melktand niet aan en word hij aan de knat geduwd waar door hij een verkeerde stand krijgt en het gebit niet netjes op elkaar past. Dit gebitsprobleem zorgt dat de kans op tandplak en tandsteen verhoogt word. Behandeling van dit probleem bestaat uit het voortijdig trekken van de melktand waardoor de volwassen tand e ruimte krijgt om goed te groeien. Een makkelijke vuist regel om voor u zelf te controleren of dit probleem niet aan het ontstaan is bij u kat is: is de volwassen tand door aan het kommen moet de melk tand weg zijn is dit niet het geval laat het even controleren door uw dierenarts of paravetrinair .


Het herkennen van gebitsproblemen bij u kat
Zoals al eerder vermeld is het merken van tandproblemen bij de kat erg lastig ,omdat katten zo een hoge pijngrens hebben dat ze vaak niet laten merken dat ze last van de tanden hebben. Maar toch zijn er kenmerken dat een kat laat zien dat kan duiden op problemen met het gebit .

-veranderde eet lust, is de kat minder droog voor aan het eten dan eerst of staat die niet meer meteen aan de voerbak bij het aanbieden van zijn eten .
-vieze adem, de adem ruikt niet meer zo fris.
-geel/bruine aanslag tanden, zien de tanden er niet meer wit uit maat neigen ze naar geel bruin.
-afstandelijk gedrag, de u kat de hele dag verscholen of komt ze niet meer bij u terwijl ze dat eerst graag deed.
-gevoelig tandvlees, bij lichten aanraking van het tanvlees gaat het bloeden en ziet het er rood en gezwollen uit van een afstandje
-vermageren, verliest u kat in een wat pondjes.
-met de poten aan het bakje, zit de kat de hele dag of vaak met zijn pootje aan zijn bekje.
-eten laten vallen, is hij aan het eten en laat plots in eens het eten vallen
-kwijlen, is zijn bekje erg vochtig zonder dat hij/zij heeft net heeft gedronken

Dit zijn allemaal vragen, symptomen die kunnen duiden op gebitsproblemen bij u geliefde kat, ziet u meerderen kenmerken bij u kat laat hem/haar gerust eens nakijken of bel voor info wat u het besten op zulke momenten kunt doen om de problemen te verhelpen of ze zelfs voor te zijn.
 
Voorkomen van gebitsproblemen
Er zijn veel manieren om gebitsproblemen bij de kat voor te zijn en te zorgen dat u kat zijn gebit mooi, gezond en sterk blijft want een gebit van u kat kunt u niet zo maar even wisselen of er nieuwe in te zetten zoals dat bij de mens kan. Manieren om het gebit van u kat te helpen gezond te houden:

-Tanden poetsen
leer je kat van kitten af tanden poetsen dat is namelijk makkelijker dan als ze volwassen zijn ,dit leer je via een paar makkelijke stappen
stap1: Probeer de kat de eerste paar dagen gewend te maken dat u met zijn tanden bezig bend dit door de mond te openen en met u vinger langs de tanden af te gaan. Is de kat dit vervolgens gewend ga dan naar stap 2
stap 2: Doop een gaasje in wat bouillon en wrijf hiermee over de voortanden je kan in plaats van bouillon ook speciale tandpasta gebruiken, maar laat je kat daar eerst aan wennen door hem de past een paar keer zo aan te bieden of aan zijn neus, mond te wrijven dat hij/zij gewend raakt aan de smaak en geur.
stap 3: Gaat dit naar een paar dagen u goed af gaat u van de voortanden uitbreiden door ook de hoektanden er bij te pakken en vervolgens de kiezen aan de buitenkant.
stap 4: Gaat dit naar een paar dagen u ook goed en gemakkelijk af probeer dan de binnenkant van de tanden te poetsen .
stap 5: Wanneer u de techniek met het gaasje beheerst en de kat gewend is dat u aan zijn mond zit dan probeert u vervolgens met een speciale tandenborsten of vingertandenborstel te poetsen.


-Speciaal voer
Er bestaat tegenwoordig voer special voor het gebit dit voer is vaak wat groter en grover kwa structuur zodat als de kat de brokken eet de brokken eerst de tand omhult n de vezels de tand schoon krassen waardoor tandplak niet makkelijk op te tand blijft plakken. Ook zorgt het voer dat de aanslag van tandplak verminderd .

-Specialen algen
ook zijn er producten die gebruik maken van algen die de adem van u kat binnen 3 a 6 weken verfrist en via de speekselklieren in bepaalden maten tandplak en tandsteen tegen gaan , deze producten zijn vooral geschikt als u kat het tandenpoetsen echt niet toe laat.

-Jaarlijkse controle
maar u kunt ook gewoon een jaarlijkse controle voor u kat zijn gebit maken bij een dierenarts voor het gebit van u kat na te laten kijken en in geval van noodzaak ook te laten reinigen. U kunt ons bellen voor een afspraak.