Giardia

giardiaGiardia bij de kat komt wat minder vaak voor dan bij de hond. Het is echter wel een lastige darmparasiet die een hardnekkige diarree kan veroorzaken. Het is een van de meest voorkomende darmparasieten en zelfs bij een goede verzorging is 10 % van de dieren besmet. In pensions kan dit zelfs oplopen tot 100 %. Giardia wordt vaak over het hoofd gezien als oorzaak van diarree. 

Wat is giardia?

Giardia komt in twee vormen voor: het parasietenstadium en de cyste. 

1. Het parasietenstadium
De parasiet wordt ook wel een trofozoiet of flagellaat genoemd. Hij leeft in de dunne en dikke darm. Het is een zweepdiertje met 8 tentakels. De tentakels noemen we ookwel flagellen. Hiermee hecht het diertje zich vast aan de darmwand. De darmwand raakt beschadigd, waardoor de vertering en opname van voedingsstoffen in de war raakt. Hierdoor ontstaat diarree. De parasiet vermeerdert zich doordat ze zich steeds in tweeën splitsen. Daarnaast ontstaat uit elke parasiet een cyste.

 2. De cyste
Dit is een blaasje met daarin een parasiet in zijn beginstadium. De cyste is zeer besmettelijk. Deze kun je ook in de ontlasting aantonen. Onder goede omstandigheden blijven ze ook buiten weken tot maanden besmettelijk. In één gram ontlasting kunnen wel 100.000 cysten zitten. 10 cysten zijn genoeg om een kat te besmetten. 7 dagen na de besmetting gaat een kat zelf cystes uitscheiden met tussenpozen. Deze fase duurt 4 tot 5 weken. Bij opname van nieuwe cysten begint dit opnieuw.

Hoe ziet u of uw kat Giardia heeft?

Dat is vaak een probleem. De meeste volwassen dieren hebben geen symptomen, maar besmetten wel hun omgeving. Pas als een kat om wat voor een reden dan ook iets verzwakt, ontstaan er symptomen. Ook jonge dieren kunnen last hebben. Het meest voorkomende symptoom is steeds terugkerende diarree. De diarree is slijmerig en stinkt erg. Vaak zit er ook wat bloed bij. Sommige dieren kunnen ook misselijk zijn en als gevolg daarvan braken. De dieren vermageren, zijn vaak wat ziek maar hebben toch een goede eetlust. 

Hoe wordt een diagnose gesteld?

Dit is vaak moeilijk. Cystes kunnen aangetoond worden in een ontlastingsonderzoek, maar omdat ze niet continu uitgescheiden worden, is de diagnose nooit zeker. Het is daarom belangrijk dat u ontlasting van meerdere dagen verzamelt en bij elkaar in een potje doet. Een klein beetje ontlasting van 3 opeenvolgende dagen is normaal gesproken voldoende. Dit potje kunt u aan de balie afgeven en doorgeven dat er getest moet worden op Giardia.

Hoe behandelt u uw kat tegen giardia?

Als uw kat giardia heeft, is het belangrijk dat u uw kat behandelt met een speciaal ontwormingsmiddel dat werkt tegen giardia. Omdat het zo extreem besmettelijk is, is het ook heel belangrijk dat de vacht en omgeving gereinigd en gedesinfecteerd worden. Was uw handen na elk contact goed.

Is giardia besmettelijk voor mensen?

Ja, het is in Nederland zelfs de meest voorkomende darmparasiet. Net als bij de dieren hebben de meeste gezonde volwassenen geen last van de infectie. Kinderen wel. Ze kunnen flink last hebben van diarree en zelfs groeistoornissen krijgen. De besmetting loopt verder hetzelfde als bij dieren.