Gebitsverzorging

tanden poetsen katStelt u eens voor dat wij een paar jaar onze tanden niet zouden poetsen. Wat zou er dan gebeuren.... Daar willen we niet eens aan denken, want we gaan uit onze mond stinken en er komt een enorme laag tandplak over onze tanden heen. Dus poetsen wij braaf twee keer per dag onze dagen en gaan we op controle bij de tandarts. Maar hoe zit het dan met de verzorging van het gebit van onze huisdieren? Juist die hebben net zo’n goede verzorging nodig als ons eigen gebit. 

Wat is tandplak?

Tandplak is een nauwelijks zichtbaar laagje dat zich voortdurend op de tanden vormt. Het bestaat uit voedselresten, slijm en bacteriën. Tandplak verkalkt, als het niet wordt verwijderd, na 24 uur tot tandsteen. Beiden veroorzaken ontstoken tandvlees, wat kan uitbreiden en uiteindelijk kan leiden tot ernstige klachten zoals het verlies van tanden en kiezen of zelfs ontstekingen aan de  vitale organen. Net als mensen moeten katten dus hun gebit schoonhouden om gezond te houden. En daar hebben ze uw hulp voor nodig!

Tanden poetsen

De beste manier om tandplak en tandsteen te voorkomen, is tanden poetsen. Via een paar stappen kunt u dit oefenen.
Stap1:  Doop een gaasje in wat bouillon en wrijf hiermee over de voortanden.
Stap 2: Als dit na een paar dagen goed gaat, kunt u proberen op dezelfde manier ook de kiezen aan de buitenkant te doen.
Stap 3: Als dit ook goed gaat, kunt u proberen ook de binnenkant te poetsen.
Stap 4: Als het poetsen met een gaasje in bouillon goed gaat, kunt u ook een vingertandenborstel of een tandenborstel met speciale tandpasta voor dieren gebruiken.

Doorgaans is twee keer per week poetsen genoeg. Nu is het aanleren van tanden poetsen bij kittens een stuk makkelijker dan bij volwassen katten.  

Lukt het poetsen niet goed, dan zijn er nog andere mogelijkheden. Kom dan even langs op de praktijk. We verkopen diverse gebitsverzorgingsproducten. Deze producten werken door middel van enzymen. Deze enzymen worden door de darm opgenomen en via de speekselklieren uitgescheiden. Dit gaat de vorming van tandplak tegen. Hierdoor verdwijnt ook de slechte adem.

Hoe herken je gebitsproblemen?

gebitscontrole

- Uw kat heeft een slechte adem
- Uw kat heeft minder eetlust en laat droge brokjes liggen
- Uw kat heeft een bruine aanslag op de tanden.
- Uw kat gedraagt zich afstandelijker.

Heeft uw kat één van deze kenmerken? Kom dan snel even langs voor een gebitscontrole tijdens onze spreekuren of bel voor een afspraak: 046 437 1885.