Reanimatie

Kat reanimatieJe moet er niet aan denken dat je huisdier iets overkomt, maar een ongeluk zit in een klein hoekje en kan helaas ernstige gevolgen hebben. Vind u uw huisdier bewusteloos? Of heeft hij of zij een ongeluk gehad? Waarschuw dan ALTIJD de dierenarts. Maar als u weet wat u moet doen, kunt u zijn of haar leven redden.

Mond op neus-beademing

De ademhaling van een dier is sneller en/of oppervlakkiger in een aantal gevallen. Zo zal een dier gaan hijgen bij bijvoorbeeld oververhitting, stress, pijn, shock of hartproblemen. Een ademhaling kan stoppen door een aantal zaken. Denk hierbij aan verstikking of een hartstilstand.

Een lichaam kan niet zonder zuurstof. Daarom is het noodzakelijk dit proces zo snel mogelijk op gang te brengen door middel van mond-op-neus-beademing. Raadpleeg in een dergelijke situatie altijd eerst de dierenarts of de dierenambulance, zodat deze ondertussen naar u toe kunnen komen.

Controleer of er niets in de keel zit (braaksel of vreemde voorwerpen). Zorg ervoor dat de tong uit de bek getrokken is. Indien de ademhaling dan nog niet op gang is gekomen:

1.       Leg het dier op zijn zij met de kop gestrekt.
2.       Sluit de bek luchtdicht af door de lippen goed over de tanden te houden. 
3.       Blaas rustig uw adem door de neus, 3 seconden lucht inblazen en 2 seconden uit laten ademen. Denk om uw eigen veiligheid en blaas
          niet teveel lucht bij een klein dier.
4.       Laat de longen leeglopen en herhaal het proces circa 10 tot 20 keer per minuut.
5.       Controleer regelmatig de pols en of er een hartslag aanwezig is.
6.       Mocht het hart stoppen of niet meer kloppen, dan dient u ook hartmassage toe te dienen.

Hartmassage

Het doel van hartmassage is ervoor te zorgen dat het hartje van uw huisdier weer zelfstandig gaat kloppen. Indien het hart is gestopt met kloppen, dan moet u hartmassage toepassen en direct de dierenarts laten waarschuwen! 

Vaak is er ook geen ademhaling meer, en moet de hartmassage gecombineerd worden met mond-op-neus beademing. Wanneer er meerdere mensen aanwezig zijn, laat dan 1 persoon de mond-op-neus beademing doen en de ander de hartmassage.

Let op! Een hartmassage kan heel wat kneuzingen veroorzaken, dus doseer de druk, vooral als het om een kleiner dier gaat.

1.       Leg het dier op zijn zij, bij voorkeur op de rechter zij, en het hoofd lager dan de rest van het lichaam.
2.       Plaats de muis van uw hand op de borstkas en plaats uw andere hand bovenop de eerste.
3.       Druk gedurende 1 seconde op de borst en laat dan los.
4.       Herhaal dit 30x per minuut gedurende 2 minuten.
5.       Controleer de hartslag regelmatig.
6.       Indien het hart weer klopt, stop dan met de hartmassage en geef alleen nog mond-op-neus beademing tot ook dit zelfstandig gaat.
7.       Houd het dier warm en ga zo snel mogelijk naar de dierenarts.

E.H.B.O.-middag

Wilt u goed voorbereid zijn, voor als er iets gebeurt met uw huisdier? Kom dan naar onze jaarlijkse E.H.B.O. middag. Houd hiervoor onze evenementen/agenda of facebook pagina in de gaten.