Huidproblemen en jeuk

Huidproblemen hondEen van de meest frustrerende problemen die we binnen de dierenartspraktijk tegen komen zijn de huidproblemen. Naast het feit dat de constante jeuk en kale plekken voor het dier en zijn eigenaar heel vervelend zijn, is het voor de dierenarts een van de moeilijkste problemen om op de lange termijn op te lossen. Bij de eigenaar ontstaat vaak het gevoel dat ze niet meer weten wat er gebeurt en het probleem niet beter wordt. Daarom hebben we geprobeerd om wat duidelijkheid te scheppen en een leidraad te geven bij het zoeken naar een lange termijn oplossing.

De eerste stap

Eerst zal de dierenarts de huidplekken goed bekijken. Veel problemen komen eenmalig vóór en het uiterlijk zegt vaak veel over de oorzaak. Een hotspot komt vaak voor. Een hond heeft jeuk, krabt zich, de huid raakt wat ontstoken, er ontstaat nog meer jeuk en zo verder. Voor je het weet ontstaat er een kale plek die vaak wat gelig en nat is. Belangrijk is dan om de cyclus van jeuk en ontstekingen te doorbreken. Vaak krijgt de hond corticosteroïden, al dan niet met antibiotica. Dit zijn hormonen die enerzijds jeukstillend en anderzijds ontstekingsremmend werken. Voor kortdurend gebruik zijn ze ideaal. Op de lange termijn of bij regelmatig terugkerend gebruik hebben ze een aantal ernstige bijwerkingen. Ze zijn in tabletvorm, injectievorm en zalfvorm te krijgen.

Een kale plek kan ook ontstaan door parasieten. Vaak zal de dierenarts een huidafkrabsel maken voor een huidonderzoek. Met een scherpe lepel wordt wat huid afgekrabd. Dit wordt onder de microscoop bekeken. Bij jonge honden komt de demodex canis nog regelmatig voor. Deze parasiet leeft in de huid en wordt onder de microscoop zichtbaar. Als uw hond last heeft van parasieten, wordt hij behandeld met een antiparasiticum.

Een schimmelinfectie komt ook nogal eens voor. Ook dan ontstaan vaak droge kale plekken. De dierenarts zal een schimmelkweek inzetten. Let altijd op met schimmel! Een aantal zijn namelijk ook voor mensen besmettelijk. Vaak moet u uw huisdier wassen met een antischimmelmiddel. Een zalf of injectie is ook mogelijk.

Bij een aantal honden en katten zullen de problemen steeds weer opnieuw beginnen. Langdurig of regelmatig gebruik van corticosteroïden is heel verleidelijk omdat het vaak zo goed werkt, maar dit is geen oplossing. In het lichaam kan het veel schade toebrengen. Het moet echt gezien worden als een laatste middel als alle andere opties niet werken.

Bij regelmatig terugkerende huidproblemen zijn twee aanpakken mogelijk. De oorzaak zoeken en behandelen of symptoombestrijding. Een combinatie van beiden is altijd het beste.

Allergieën

Allergieën zijn de meest voorkomende oorzaak van huidproblemen. Een allergie is een overmatige reactie van het eigen immuunsysteem. Daarom werken corticosteroïden vaak zo goed. Ze onderdrukken het immuunsysteem. Dieren kunnen allergisch reageren op veel verschillende stoffen.

Voedselallergie: Dit komt vaak voor. Om erachter te komen of uw dier een voedselallergie heeft, krijgt hij 6-8 weken een eliminatiedieet. Dit dieet moet strikt gevolgd worden. Dit betekent dus geen tussendoortjes. U krijgt hiervoor een speciaal dieetvoer mee, het Royal Canin Anallergenic dieet. Allergieën ontstaan vaak door eiwitten. De eiwitten in dit voer zijn in stukjes gehakt (gehydrolyseerde eiwitten) waardoor er in principe geen allergische reactie meer mogelijk is. Een ander voer dat het proberen waard is, is vers vlees. Allergieën kunnen ook ontstaan door gluten. Die zijn normaal niet toegevoegd aan vers vlees voeding. Ook zitten er geen conserveringsmiddelen, smaak-, kleur- en geurstoffen in. Als de klachten na 6-8 weken over zijn, weet u dat uw huisdier een voedselallergie heeft. 

Vlooienallergie: Een aantal dieren heeft last van een vlooienallergie. Eén beet is dan al genoeg voor een huidreactie. Uw hond hoeft dus geen vlooienbesmetting te hebben. Een beet van een vlo buiten is als genoeg. Een goede preventieve vlooien behandeling is bij deze dieren erg belangrijk met bijvoorbeeld Comfortis.

Andere allergieën: Als de eerder genoemde oorzaken uitgesloten zijn, wordt het moeilijker. Het is mogelijk om een allergietest te laten doen. Het bloed van uw hond wordt dan op een aantal allergenen getest. Test uw hond positief op bepaalde stoffen, dan wordt speciaal voor uw hond een injectievloeistof gemaakt. Dit noemen we hyposensibilisatie. Uw hond wordt aan een steeds hogere dosering van de stof waar hij allergisch voor is, blootgesteld. Hierdoor zal hij minder heftig reageren als hij in het dagelijks leven met de stof in aanraking komt. Er zijn een aantal nadelen. Het is duur en de therapie moet de rest van zijn leven gegeven worden. Daarnaast is het onmogelijk om op alle stoffen te testen. Vaak is een dier voor meerdere stoffen allergisch waardoor deze therapie niet 100% werkt. Deze test bestaat alleen voor honden.

Wat als er geen oorzaak gevonden wordt?

Soms wordt er ondanks alle testen geen oorzaak gevonden. Voor eigenaren is dit erg frustrerend. In dat geval gaan we over op symptoombestrijding. Er zijn tegenwoordig steeds meer dieetvoeders die niet uit gaan van de oorzaak, maar van de gevolgen. Deze bevatten zeer veel omega 3 en 6 vetzuren in een goede verhouding. Deze vetzuren verbeteren de huid en gaan ontstekingen in de huid tegen. Onze ervaringen hiermee zijn zeer goed. Wij verkopen hiervan voeding en voedingssupplementen. 

We maken ook supplementen speciaal voor huid en vacht problemen. Deze supplementen kunt u aan de voeding van uw hond toevoegen als u geen andere voeding wilt geven.

Het grote probleem is dat huidproblemen heel vaak meerdere oorzaken hebben. Een allergie gaat vaak gepaard met bacteriële infecties. Eerst moet het ene probleem opgelost worden voor er verder gekeken kan worden. Er zullen helaas altijd dieren blijven die ondanks alle maatregelen toch last blijven houden. Vaak zullen deze dieren de rest van hun leven corticosteroïden krijgen. Het is wel belangrijk om de dosering zo laag mogelijk te houden. In dit geval wegen de nadelen niet op tegen de voordelen.