Teken bij de hond

TekenTeken zitten meestal in struiken. Zodra een hond langs de struik loopt, laat de teek zich op het dier vallen. De teek bijt zich dan met zijn kop vast in de huid van de hond of kat en zuigt zich vol. Als de teek zich volgezogen heeft, laat hij los. Meestal gebeurt dit binnen 48 uur.

Welke ziekten brengen teken over?

Hier in Nederland is de ziekte van Lyme de belangrijkste ziekte. Heel lang werd aangenomen dat honden weinig last hadden van de ziekte van Lyme. De laatste jaren komt men hier een beetje van terug. Het blijkt dat ook honden problemen kunnen ondervinden van deze ziekte. 

Een andere ziekte is Babesia Canis. Deze ziekte wordt overgebracht door een andere tekensoort die hier (nog) niet voorkomt. Toch waren er vorig jaar enkele meldingen van Babesia hier in Nederland. Het ging hier om honden die niet in Zuid-Europa waren geweest, waar de teek normaal voorkomt. De tekensoort komt steeds noordelijker voor. De grenslijn op dit moment ligt zo ongeveer rond Parijs. 

Wat kan ik doen tegen teken?

Het is wel belangrijk om preventief te handelen tegen teken. Dit kan door pipetjes, tabletten of door een tekenband. Als uw hond toch een teek heeft, moet u deze zo snel mogelijk verwijderen. Een teek brengt de ziekten die hij bij zich draagt pas na 24 uur over.

Daarnaast is er tegenwoordig een vaccinatie beschikbaar tegen de ziekte van Lyme voor honden. Dit houdt in dat de teek deze ziekte niet meer kan overdragen bij uw hond. Dit is een jaarlijkse enting die enkel het eerste jaar dubbel toegediend moet worden met een tussentijd van 3 weken. Dit betekent dat u enkel het eerste jaar hiervoor twee keer bij ons langs moet komen. De opeenvolgende jaren hoeft uw hond de enting maar een keer te krijgen.

Hoe verwijder ik een teek?

U hoeft de teek niet eerst te verdoven. De kans bestaat dan dat de teek het opgezogen bloed inclusief ziekten terug braakt. Het makkelijkste is om een tekenhaakje (deze verkopen wij in de praktijk) te gebruiken. Plaats dit haakje onder te teek en draai de teek rond (niet trekken!). De teek zal hierdoor vanzelf loslaten. Hieronder staat nog een schematische weergave hoe u een teek het beste kan verwijderen met een tekenhaakje.

Het verwijderen van een teek is ook mogelijk door middel van een pincet, maar hierbij bestaat er een groter risico dat het hoofdje van de teek in de huid achterblijft.