Overgewicht

hond op weegschaalIn Nederland leven bijna 2 miljoen honden en 3 miljoen katten. Uit schatting is gebleken dat maar liefst 35% van deze huisdieren last heeft van overgewicht of obesitas. Ook in de praktijk merken we dat steeds meer huisdieren last hebben van overgewicht. Maar wanneer heeft een hond nu overgewicht? Een hond heeft overgewicht als hij meer dan 20% zwaarder weegt dan zijn streefgewicht. 

Medische problemen

Naast dat het voor de dieren absoluut geen pretje is om al dat gewicht mee te slepen, brengt het ook nog eens medische problemen met zich mee:

Waardoor wordt overgewicht bij honden veroorzaakt?

Net zoals bij mensen, ontstaat overgewicht bij honden meestal door teveel eten en te weinig bewegen. Als een hond te weinig beweegt, komt hij dus aan. Of misschien beweegt hij wel, maar krijgt hij of zij allerlei tussendoortjes. De volgende oorzaken komen het meest voor:

- Misschien geeft u onbewust te veel eten, omdat u anders bang bengt dat hij of zij hongeer krijgt. Of kunt u slecht nee  zeggen tegen dat lieve,
  smekende kopje? 

- Misschien bent u wel niet de enige in het gezin die de hond af en toe iets lekkers geeft... en weten u en uw gezinsleden dit niet van elkaar?  
  Welke tussendoortjes krijgt de hond? Ze zijn niet allemaal even gezond en daar kan hij of zij ook overgewicht van krijgen. 

- Heeft u uw hond gecastreerd? Dan heeft hij veel minder energie nodig. Daarom raden wij aan na de castratie over te gaan op een voeding  
  voor gecastreerde dieren. Of geef 1/3 aan voeding minder dan u voor de castratie gaf. 

- Ook de leeftijd kan een rol spelen. Immers, als een dier ouder wordt, dan verbruikt hij veel minder energie. Daarom is er speciale
  seniorenvoeding.

- Krijgt uw hond wel voldoende beweging? Een hond moet regelmatig bewegen om zijn energie verbruiken. 

- Heeft uw hond gezondheidsproblemen? Een dier kan ook te dik worden door een te traag werkende schildklier, door aandoeningen waardoor
  hij minder kan bewegen, of door bepaalde medicatie, zoals bijvoorbeeld tegen epilepsie. 

Wanneer is mijn hond goed op gewicht?

Als uw huisdier zijn ideale gewicht heeft, kunt u de ribben, rugwervels en de bekkenbeenderen niet zien, maar wel goed voelen als u over zijn lichaam strijkt. De taille moet wel duidelijk zichtbaar zijn.

Hoe herkent u overgewicht bij uw huisdier?

- Wanneer u probeert de ribben van uw huisdier te voelen, lukt dit bijna niet. 
- Er is bijna of geen taille meer zichtbaar of te voelen. 
- Een huisdier dat te zwaar is, wordt sneller moe tijdens wandelen en houdt spelletjes ook minder lang vol. 
- Een te zwaar dier raakt sneller verhit, zeker in de zomer!
- Ze hebben voortdurend zin in eten. 

Wat kunt u doen als uw hond overgewicht heeft?

Om te beginnen is voorkomen natuurlijk beter dan genezen. Let bij pups al op het gewicht. Kijk altijd goed op de verpakking wat ze nodig hebben. Verdeel dit voer op jonge leeftijd over 3 tot 4 keer per dag. Dit is beter dan in één keer heel veel te geven. Let ook altijd goed op als u uw hond of kat laat castreren. Een gecastreerd dier beweegt minder en de stofwisseling is trager. Hierdoor hebben ze maar 2/3 van de normale hoeveelheid voer nodig of nog beter ga over op een voeding voor gecastreerde honden.

Als uw dier eenmaal overgewicht heeft, dan is het zaak hier iets aan te doen. Het is voor uw huisdier gezonder om geleidelijk af te vallen, niet teveel in een keer. Een gewichtsverlies van 1 tot 2 procent per week is prima.

1. Voeding
Het beste is om uw huisdier een speciale dieetvoeding te geven. Hier zitten veel eiwitten en vezels in, waardoor uw huisdier snel een verzadigd gevoel heeft. Ook zitten er minder koolhydraten en vetten in en dus is het caloriearm. Er wordt zo ook minder glucose in het lichaam aangemaakt, wat de kans op suikerziekte weer wat beperkt.

Om het probleem van tussendoortjes op te lossen kun u per dag een daghoeveelheid in een pot doen. Uit die pot voert u uw hond en als u een tussendoortje wilt geven, pakt u het ook uit deze pot. 

Wij maken gebruik van de voeding Virbac Weight Loss en Diabetes om honden en katten te laten afvallen. Dit is in brokken en natvoeding te verkrijgen. In deze voeding zitten veel minder calorieën, maar wel veel vezels. Uw hond of kat heeft dus wel een lekker gevuld gevoel:

2. Beweging
Meer beweging is een belangrijk onderdeel van het afvallen. Bouw dit langzaam op. Begin bij een hond met 2 tot 3 keer per dag een kwartiertje lopen. Bouw dit langzaam op naar 2 uur intensievere beweging per dag. Zwemmen en spelen tijdens het wandelen is ook een leuke manier om meer activiteiten in te bouwen. Er is ook een hoop speelgoed voor honden op de markt dat stimuleert tot bewegen en nadenken. Bijvoorbeeld puzzels waar ze de brokjes in moeten zoeken, een bal waar de brokjes een voor een uit vallen.

Laat uw huisdier regelmatig wegen. Het liefst elke 2 weken. Dit is gratis en zo houdt u goed de voortgang bij. Hou ook een bewegings- en voedingsdagboek bij. Dit kunt u ook doen voordat u begint. Vaak ziet u pas dan wat er allemaal misgaat en waar u veranderingen kunt doorvoeren.

Klik hier voor meer informatie hoe wij u kunnen begeleiden in het laten afvallen van uw hond.