Nieuwe regels Chippen Honden 2021

syringe inserting chip animals 74906 930Nieuwe regels voor de registratie van honden:
Het nieuwe Identificatie Registratie (I&R) Hond zorgt voor een betere controle op de hondenhandel. In het nieuwe I&R Hond worden de fokker, importeur, dierenarts of Chipper geregistreerd. Het is straks niet alleen direct duidelijk waar de hond vandaan komt, maar ook wie de hond heeft gechipt en het paspoort heeft uitgeschreven.

 
Wat gaat er precies veranderen:
Hondenkopers registeren de hond op naam bij een aangewezen databank.
Wijzigingen geeft de nieuwe houden allemaal door aan de databank. Denk aan adreswijziging, vermissing, export of het overlijden van de hond.

Als koper mag u alleen een hond kopen met een chip en registratie.
 
Dit gaat allemaal veranderen door aangescherpte regels voor handelaren, fokker, dierenartsen en chippers.
Koop dus alleen een hond die een chip heeft, geregistreerd is en een officieel dierenpaspoort heeft.
 
Wat zijn aangewezen portalen?
Bij een portaal registreert u uw hond. Andere huisdieren kunnen hier ook ingeschreven worden, maar alleen voor honden is dit verplicht. Om dierenwelzijn te verbeteren werken meerdere organisaties samen en zijn er ook meerdere portalen waar u als hondeneigenaar terecht kunt.
 
Elk portaal zorgt ervoor dat uw gegevens veilig zijn. Alle gegevens gaan regelrecht vanuit de portalen naar een centrale databank. Zo heeft de overheid informatie van alle honden in Nederland.

Is uw hond al gechipt en geregistreerd?
In nederland is het chippen en registeren van honden verplicht voor alle pups die na 1 april 2013 geboren zijn of uit het buitenland komen. In de loop van 2021 komen hier regels bij.
 
Waarom weer nieuwe regels?
Niet alle honden komen van goede fokkers. De vraag naar honden in Nederland is heel groot. Daardoor groeit de illegale handel in honden en pups.

Er is veel geld te verdienen aan de ilegale handel van pups en er wordt maar weinig rekening gehouden met de gezondheid van de honden. Daarom zijn nu extra regels hard nodig.
Door deze extra regels kunnen er een aantal dingen voorkomen worden zoals:

  • Het misleiden van hondenkopers door buitenlandse pups te verkopen met Nederlandse chip en paspoort.
  • Zieke en slecht gesocialiseerde pups die bij een nieuwe eigenaar komen.
  • Vervoer van honden onder slechte omstandigheden.
  • Pups die op veel te jonge leeftijd van hun moeder worden gescheiden.
  • Besmette honden die een gevaar zijn voor de volksgezondheid (bijvoorbeeld hondsdolheid, een ziekte die van hond op mens overgaat).