Mastceltumoren

Mastceltumoren

Het aantal honden, dat in hun leven tegen een mastcel-tumor aanloopt, heb ik de afgelopen 41 jaar als dierenarts zien toenemen van een paar per jaar tot een paar per maand. Trouwens, tumoren bij honden zien we sowieso vaker.

Het vervelende met mastcel-tumoren is dat ze er in het begin uit kunnen zien als andere bij honden voorkomende huidtumoren die niet kwaadaardig zijn. Mastcel-tumoren kunnen variëren van relatief onschuldig, tot agressief invasief ingroeiende kanker, met metastasen naar andere plekken.

Mastcel-tumoren vragen dan ook om een diagnosestelling. Die kan middels een bioptpunctie. Middels histologie kan dan bepaald worden of er inderdaad sprake is van een mastcel-tumor en hoe agressief deze eventueel is.

De standaard behandeling bij mastcel-tumoren bestond voornamelijk uit het heel ruim omsnijden van de tumor, omdat deze tumorcellen vaak als een soort spinnenweb rond de eigenlijke bult kunnen zitten.

Nu werden we een tijdje terug met een tumor op de bovenlip bij een hond geconfronteerd. Een plek dus waar ruim wegsnijden niet gelijk tot een mooi cosmetisch resultaat zou kunnen lijden.

De eigenaresse is iemand die zelf heel veel research doet en zij maar ook de dierenarts, die navolgend protocol heeft opgesteld, verdienen dan ook alle credits wat betreft behandeling. Ik fungeer hier enkel als doorgeefluik.

 2023 02 07 10 34 57 Kopie van Carnavals poster Word

De hond had dus een mastcel-tumor op de bovenlip. Besloten werd om niet te opereren, maar het behandelingsprotocol voor tumoren bij honden van de Amerikaanse dierenarts Vera Anderson te proberen. Het protocol heet :

Tagamet &Bendadryl kanker remissie protocol en is na te lezen in bijgaand schema.

De regressie van de tumor is via de foto’s op de tijdlijn duidelijk te vervolgen. Nu zal het resultaat van een dergelijke behandeling niet altijd even spectaculair zijn. Het is echter zeker te beschouwen als een behandelingsoptie. Zeker als het plekken betreft die operatief moeilijk toegankelijk zijn, dan wel cosmetisch niet tot de gewenste resultaten zou kunnen leiden.

Dierenarts Vera Anderson adviseert geen voedingssupplementen te gebruiken tijdens de behandeling, omdat deze met de behandeling kunnen interfereren.

Tagamet is Cimetidine en werd in de 70ter jaren van de vorige eeuw ontwikkeld als kankermedicijn bij borst- en colonkanker. Het protocol werkt in de bloedstroom om de kankercellen te vernietigen. Voedsel en Griekse Yogurt kunnen te allen tijde gegeven worden en beïnvloeden het protocol niet. Als men met het protocol start dient men niet voortijdig te stoppen omdat de kans dat  de tumorcellen dan weer beginnen te groeien aanwezig is.

Vera Anderson adviseert het protocol te beginnen met 3 x daags de tabletten volgens het schema. Na 7-10 dagen dient men dan veranderingen te zien. Indien dit niet gebeurt dan naar 4 x daags behandelen gaan of de dosering verhogen naar de volgende gewichtsschaal.

2023 02 07 10 35 34 Kopie van Carnavals poster Word

De Griekse Yogurt is nodig om het maagzuur in balans te houden. Tijdens de behandeling ook geen pre- en probiotica toepassen, omdat deze ook met de behandeling kunnen interfereren. Als er tijdens de behandeling een pijnstiller gegeven dient te worden om welke reden dan ook, dan komt alleen Tramadol in aanmerking.

Honden waarbij tumoren worden vastgesteld hebben dus altijd behandelmogelijkheden. Het succes van deze behandelingen hangt altijd af van de agressiviteit van de tumor.