Consult Paraveterinair: Bloeddrukmeting

Een verhoogde bloeddruk bij honden en katten hoort u niet vaak, maar toch komt hij voor. De bloeddruk zorgt ervoor dat de organen van voldoende bloed en zuurstof worden voorzien. Maar als de bloeddruk te hoog is, kunnen door de druk in de vaten de kwetsbare organen (ogen, nieren, het hart- en vaatstelsel en zenuwstelsel) schade oplopen. Dit kan leiden tot hoofdpijn, zelfs blind worden, een hersenbloeding of hart- of nierfalen. Het vervelende is dat u vaak niets aan uw huisdier merkt, totdat deze problemen optreden. Het is daarom heel belangrijk om bij een oudere dieren (boven de 8 jaar) en bij huisdieren met een indicatie de bloeddruk te laten controleren. Deze controle kan uitgevoerd worden door één van onze paraveterinairs.  Een verhoogde bloeddruk is meestal goed te behandelen.

Hoe werkt een bloeddrukmeting?

De bloeddrukmeting wordt gratis aangeboden op afspraak of u kunt door een afspraak voor maken bij een paraveterinair. Het maken van een bloeddrukmeting is een relatief eenvoudige manier van onderzoek doen. Hierbij zorgen wij ervoor dat het dier zo min mogelijk stress heeft. Daarnaast is het absoluut niet pijnlijk. De meting gaat lijkt veel op de bloeddrukmeting van een mens. Om de staart of om de poot wordt een manchet geplaatst en opgeblazen. Door de druk van het manchet wordt de bloedstroom tijdelijk tegengehouden. Vervolgens loopt de manchet langzaam leeg, zodat het bloed weer gaat stromen. Met behulp van een senser kan dan de bloeddruk worden gemeten. 

Als de bloeddruk te hoog is, kan er een aanvullend onderzoek worden gedaan in de vorm van een urineonderzoek en bloedonderzoek. Deze onderzoeken worden gedaan door de dierenarts en op basis van deze uitslagen zal de beste behandeling voor uw huisdier worden ingezet.

Heeft u een ouder huisdier? Dan kunt u altijd een afspraak maken voor een jaarlijks gratis bloeddrukmeting!

Mijn huisdier heeft een verhoogde bloeddruk. En wat nu?

Zoals eerder gemeld, kan een verhoogde bloeddruk goed onder controle worden gebracht. Dit is wel afhankelijk van de eventuele oorzaak en ook hoe lang uw huisdier al met een verhoogde bloeddruk heeft rondgelopen en de schade die hierdoor is ontstaan. In sommige gevallen kan de schade volledig worden hersteld, maar helaas is er ook kans op restverschijnselen, zoals slechtziendheid, blindheid of eventuele hersenschade.

Uw huisdier zal in eerste instantie medicijnen krijgen om de bloeddruk te verlagen en de schade aan de organen te beperken. Na ongeveer 3 weken wordt de bloeddruk nogmaals gecontroleerd. 

Wilt u een afspraak maken voor een bloeddrukmeting? Bel 046 437 1885 of stuur een mail