Consult Paraveterinair: Diabetescontrole

DiabetescontroleHeeft u een huisdier met diabetes? Dan kunt u bij ons terecht voor een begeleiding tijdens het instellen en controleren van uw huisdier. Binnen onze praktijk werkt een paraveterinair die gecertificeerd diabetesconsulente is. Bij haar kunt u ten alle tijden terecht voor al uw vragen over suikerziekte en de begeleiding van uw dier. 

Hoe gaat het in zijn werk?

De dierenarts heeft de diagnose suikerziekte bij uw hond of kat gesteld. Wat nu? In het algemeen is suikerziekte goed te behandelen, al vraagt het wel de nodige aandacht. Suikerziekte wordt veroorzaakt door een insulinetekort. Daarom moet dit tekort dagelijks, op vaste tijdstippen, worden aangevuld met een insuline injectie. U zult dus moeten leren dit te injecteren bij uw huisdier. Dit gaan wij samen oefenen. Het lijkt eng en moeilijk, maar in de praktijk valt dit altijd mee. 

Omdat niet precies bekend is hoe groot het insulinetekort bij uw huisdier is, moet de juiste dosering worden vastgesteld. Aan de hand van het gewicht van uw dier zal er een start dosering bepaald worden. Het kan zijn dat het één keer per dag gegeven moet worden of twee keer per dag. Dit ligt aan de patiënt. Het insuline spuiten gebeuren op vaste tijdstippen. Het exacte behandelschema wordt in overleg met u gemaakt, waarbij zoveel mogelijk rekening gehouden wordt met de dagindeling van de persoon die het dier gaat behandelen. 

Het vinden van de juiste dosering gebeurt met diabetescontroles ( oftwel diabetesbegeleiding) door een paraveterinair. Het bloedglucosegehalte dient gecontroleerd te worden op een vast tijdstip na de insulinetoediening. Door deze waarde kunnen wij zien of de insuline nog moet worden bijgesteld.
U kunt zich voorstellen dat dit in het begin vaak gecontroleerd moet worden totdat we de juiste hoeveelheid hebben kunnen bepalen. Voor deze controle hebben we gelukkig maar één druppel bloed nodig. 

Als eenmaal de juiste dosering is gevonden, zal uw huisdier zich een stuk beter voelen. De aantal controles worden dan ook verminderd. Regelmatig controle is wel noodzakelijk, want na verloop van tijd kan de behoefte aan insuline veranderen en kan er weer een aanpassing nodig zijn. 

Deze consulten zijn altijd op afspraak. Suikerziekte is een aandoening waarbij veel op u afkomt. Wij begrijpen dan ook dat u niet alles kan onthouden. Daarvoor geven we u een informatieboekje mee naar huis, zodat u erna thuis alles op het gemak kan doorlezen. Zijn er dan nog vragen, kunt u altijd contact opnemen, tel 046 437 1885 of mail