Aimee van Golde

Hallo mijn naam is Aimée v Golde.

Sinds november 2021 maak ik deel uit van het DGK-Beek team. Ik werk er fulltime dus jullie gaan mij er vaak tegenkomen. Ik probeer mijn collega’s een handje te helpen waar ik op dat moment nodig ben dus ik ben zowel te vinden bv achter de balie, ga ik jullie horen aan de telefoon, of verzorg ik jullie hartendieven achter de schermen. Voorheen heb ik sinds 2016 gewerkt in een praktijk voor kleine huisdieren in België. Dus moesten jullie in de toekomst soms vreemde woorden of een ander accent horen dan weet je waar dat vandaan komt.

De liefde voor dieren zit er sinds kleins af aan in, we zijn thuis altijd omringd geweest met honden en andere kleine huisdieren van konijnen tot parkieten. Deze liefde groeide al snel uit tot een passie voor grotere vrienden….degene die mij kent weet dat ik buiten mijn werkuren altijd te vinden ben tussen de paarden. Uren tot dagen ben ik met ze op pad geweest in de mooiste bosrijke omgevingen. Tegenwoordig ben ik samen met mijn vriend de trotse baasjes van drie prachtige Quarter Horses. Ons meisje mag nog even puberen en genieten op de wei. Onze twee stoere hengsten trainen we fanatiek in de westernsport.

Richelle Sep

Hallo iedereen,
Mijn naam is Richelle en ik ben sinds november 2021 werkzaam als paraveterinair in Diergeneeskundig Centrum Beek. Ik heb de opleiding Agro- en Biotechnologie met afstudeerrichting Dierenzorg gevolgd in België en ben in 2018 afgestudeerd. Van jongs af aan heb ik altijd een grote liefde gehad voor dieren en toen ik deze studie tegenkwam, wist ik dat dit iets voor mij was.

Thuis ben ik opgegroeid met herdershonden, kippen, een kanariepietje en enkele grasparkieten. Ook ben ik op jonge leeftijd in de paardenwereld terechtgekomen en sindsdien heb ik altijd van paarden en recreatief paardrijden gehouden. Momenteel woon ik samen met mijn vriend in een appartementje in Belgisch Limburg. Maar hopelijk bezitten we over een tijdje een leuk eigen huisje waar genoeg plek is om ons gezinnetje uit te kunnen breiden met enkele trouwe viervoeters!

Hopelijk zie ik jullie op de praktijk!

Tot ziens!

Ilze Vliex

Hallo, ik ben Ilze Vliex.

Als klein meisje was ik al veel te vinden tussen de honden, katten, kippen en paarden. Ik heb het geluk gehad dat ik van mijn hobby mijn werk heb kunnen maken. In 1994 ben ik begonnen met een bijbaantje als assistente voor de avondspreekuren en een jaar later is het mijn baan geworden. In 1998 heb ik naast mijn werk mijn diploma Paraveterinair behaald en volg regelmatig nog bijscholingen om up to date blijven. 

Sinds juni 2021 ben ik bij Diergeneeskundigcentrum Beek werkzaam. U komt mij overal in de praktijk tegen. Ik sta u te woord aan de balie of aan de telefoon. In de behandelkamer bied ik mijn handje hulp aan en sta de dierenartsen bij met operaties, röntgenfoto's of echo's maken. Ik ondersteun ook ons Veterinair Steunpunt bij Jumper Tuinoutlet Beek enkele dagdelen per week. Het zeer afwisselende werk met dieren en contact met de eigenaren zorgen ervoor dat ik het werk na al die jaren nog steeds leuk vind.

Wassen?!

Wassen?!
Rent jouw hond ook lekker door de plassen en rolt graag in de modder? Dan is een wasbeurt soms onvermijdbaar.


wassen september 2021

Gebruik dan geen shampoo voor mensen maar voor dieren. We hebben een aantal speciale shampoos/zepen voor huisdieren op onze praktijk. Na het wassen kun je drogen met een handdoek , drogen aan de lucht en dan uitborstelen. Voor het borstelen kun je een antiklit lotion gebruiken zodat de vacht makkelijk geborsteld kan worden.


Bij ons kunt u ook een aantal schampo's kopen. Deze zijn via de website te bestellen of aan de balie op de praktijk.
Klik hier: 2 bony beauty magic ant klit spray lotion overzicht


Voor konijn en katten bestaat er ook droogshampoo die je erop kunt sprayen en dan uitborstelen. 

Rui en Vacht

Rui en Vacht
Het najaar begint, de dagen worden korter en de nachten langer, het verharen begint!
Hond haren


Bij de hond duurt deze periode ongeveer 6 tot 10 weken als je de natuur op zijn beloop laat. Wil je dit proces versnellen dan kun je je hond helpen door goed te borstelen, te ondersteunen met voedingssupplementen en een goede voeding.

Ook katten verharen in deze periode, je zult ze waarschijnlijk meer zien wassen. Dit kan tot gevolg hebben dat ze meer last hebben van haarballen. Wil je je kat helpen om alles zo soepel mogelijk te laten gaan kun je hem helpen door te borstelen. Er bestaan ook pasta’s  en voeding die je kunt geven om de haarballen makkelijk uit het lichaam te krijgen.

Wist je dat konijnen ook last kunnen krijgen van haarballen ? Deze haarbal bestaat uit voer gemengd met haren en kan dan niet door de maag of de darm. Vooral buitenkonijnen wisselen hun vacht, de binnen konijnen hebben daar minder last van omdat we ons huis redelijk constant houden qua temperatuur.

Als je vacht maar goed zit! 
Bij een gezonde vacht is er geen sprake van overdreven haaruitval en zie je een mooie glans. In de ruiperiode is dit natuurlijk een ander verhaal, er wordt dan gewisseld van zomer naar wintervacht of andersom. Verliest je huisdier meer haar dan normaal dan kan er iets aan de hand zijn met zijn gezondheid. 
Vaak kan door een kleine aanpassing of een toevoeging aan het voer al veel worden opgelost. Bel ons voor meer informatie of plan een afspraak bij een van onze dierenartsen. Soms kan er sprake zijn van een ziektesymptoom, zoals schimmel of mijt, de dierenarts kan dan direct, in overleg met u, een eventuele behandeling opstarten.

Etherische olië bij dieren.

Wat zijn etherische oliën?
Ondanks dat veel mensen niet snel zullen stilstaan bij het gebruik van oliën, kunnen ze veel voordelen hebben voor uw huisdieren.  Het gebruik van deze therapieën dateert al uit de middeleeuwen. Bij deze therapie worden etherische oliën (essentiële olie) uit kruiden, bloemen, bladeren, zaden, wortels en takken gebruikt als therapie. Er zijn zowel rustgevende oliën die het gedrag stimuleren (aromatherapie) als genezende oliën die de gezondheid stimuleren (fytotherapie). Essentiële oliën kunnen zowel uitwendig als inwendig gebruikt worden, maar bij dieren vind het gebruik vooral uitwendig plaats door middel van geuren.

dog essential oils 87557 2001

Etherische oliën: Ziektetherapie
Zoals u heeft kunnen lezen hebben sommige Etherische oliën een genezende werking (fytotherapie). Over het algemeen worden bij dieren dezelfde oliën gebruikt als bij de ziektebehandeling van mensen. Het gaat hier voornamelijk om uitwendig gebruik door middel van reuk. Lavendel en Tea Tree-olie zijn voorbeelden van oliën die helpen bij de genezing van bijvoorbeeld wonden, abcessen en verbrandingen. Mengsels van lavendelolie, kamilleolie en nog enkele andere oliën hebben bij dieren een genezende werking tegen oorinfecties. Er kunnen talloze combinaties van oliën gebruikt worden, waardoor veel ziektebehandelingen bevorderd kunnen worden door deze Etherische oliën. Indien u graag informatie wilt over het gebruik van etherische oliën en welke voor uw situatie geschikt zouden zijn, kunt u altijd uw vraag stellen aan een van onze dierenartsen of paraveterinairs.

alternative medicine pet 87557 12197

Etherische oliën: Gedrag
Etherische oliën hebben een genezende werking. Dit is echter niet alles wat ze doen. Etherische oliën kunnen ook een stimulerende werking hebben op het gedrag van uw huisdier (aromatherapie). Met behulp van geur kan het welzijn worden bevorderd, stress worden verminderd en agressie worden verlaagd. Huisdieren hebben een zeer fijne reukzin en zullen deze geurtjes dus al snel opmerken. Waar mensen ongeveer 5 miljoen reukreceptoren hebben, hebben honden er (afhankelijk van het ras) tussen de 125 en 350 miljoen, en katten rond de 80 miljoen! Juist omdat ze deze fijne reukzin hebben is het van belang dat er niet té veel geuren door elkaar gebruikt worden, want dat zou weer voor verwarring kunnen zorgen.

Wat past bij mijn huisdier?
Diersoorten verschillen nogal in wat ze wel en niet lekker vinden als het gaat om etherische oliën. Paarden houden bijvoorbeeld erg van de geur van pepermuntjes, terwijl katten juist dol zijn op kattenkruid. Honden geven een sterke voorkeur aan bergamotolie, waar varkentjes dan weer vallen op een muntachtige geur. Lavendel heeft een kalmerend en stress verlagend effect op verschillende diersoorten. Zo zijn er dus zeer veel verschillende oliën en combinaties en is het belangrijk dat u de goede match bij uw huisdier vindt. Het is ook van belang om te beginnen met sterk verdunde oliën. Begin dus nooit meteen met pure oliën! Nadat ze verdund zijn is het zaak om te kijken hoe uw dier hierop reageert en hierop verder te bouwen. Voor twijfels en advies kunt u altijd terecht bij onze dierenartsen en paraveterinairs. 

Linda Bogman

Mijn naam is Linda Bogman.
Sinds mei 2021 ben ik werkzaam in de praktijk als paraveterinair. Hiervoor ben ik 13,5 jaar werkzaam geweest binnen een andere praktijk. Ik ben altijd gek op dieren geweest, van huis uit altijd hondjes gehad en ik was al vrij jong besmet met het paardenvirus waar ik lang actief in ben geweest. Ik woon samen met mijn vriend, 2 honden, chinchilla’s, een hamster en buiten een volière met parkieten. Mijn grote hobby is wandelen en tijd doorbrengen met mijn honden. Binnen de praktijk ben ik overal wel te vinden; balie, OK, opname of bij een dierenarts in de spreekkamer als deze een helpende hand nodig heeft en bij ons Veterinair Steunpunt Jumper Beek. Hopelijk tot ziens in de praktijk of bij het Steunpunt! 

Nieuwe regels Chippen Honden 2021

syringe inserting chip animals 74906 930Nieuwe regels voor de registratie van honden:
Het nieuwe Identificatie Registratie (I&R) Hond zorgt voor een betere controle op de hondenhandel. In het nieuwe I&R Hond worden de fokker, importeur, dierenarts of Chipper geregistreerd. Het is straks niet alleen direct duidelijk waar de hond vandaan komt, maar ook wie de hond heeft gechipt en het paspoort heeft uitgeschreven.

 
Wat gaat er precies veranderen:
Hondenkopers registeren de hond op naam bij een aangewezen databank.
Wijzigingen geeft de nieuwe houden allemaal door aan de databank. Denk aan adreswijziging, vermissing, export of het overlijden van de hond.

Als koper mag u alleen een hond kopen met een chip en registratie.
 
Dit gaat allemaal veranderen door aangescherpte regels voor handelaren, fokker, dierenartsen en chippers.
Koop dus alleen een hond die een chip heeft, geregistreerd is en een officieel dierenpaspoort heeft.
 
Wat zijn aangewezen portalen?
Bij een portaal registreert u uw hond. Andere huisdieren kunnen hier ook ingeschreven worden, maar alleen voor honden is dit verplicht. Om dierenwelzijn te verbeteren werken meerdere organisaties samen en zijn er ook meerdere portalen waar u als hondeneigenaar terecht kunt.
 
Elk portaal zorgt ervoor dat uw gegevens veilig zijn. Alle gegevens gaan regelrecht vanuit de portalen naar een centrale databank. Zo heeft de overheid informatie van alle honden in Nederland.

Is uw hond al gechipt en geregistreerd?
In nederland is het chippen en registeren van honden verplicht voor alle pups die na 1 april 2013 geboren zijn of uit het buitenland komen. In de loop van 2021 komen hier regels bij.
 
Waarom weer nieuwe regels?
Niet alle honden komen van goede fokkers. De vraag naar honden in Nederland is heel groot. Daardoor groeit de illegale handel in honden en pups.

Er is veel geld te verdienen aan de ilegale handel van pups en er wordt maar weinig rekening gehouden met de gezondheid van de honden. Daarom zijn nu extra regels hard nodig.
Door deze extra regels kunnen er een aantal dingen voorkomen worden zoals:

  • Het misleiden van hondenkopers door buitenlandse pups te verkopen met Nederlandse chip en paspoort.
  • Zieke en slecht gesocialiseerde pups die bij een nieuwe eigenaar komen.
  • Vervoer van honden onder slechte omstandigheden.
  • Pups die op veel te jonge leeftijd van hun moeder worden gescheiden.
  • Besmette honden die een gevaar zijn voor de volksgezondheid (bijvoorbeeld hondsdolheid, een ziekte die van hond op mens overgaat).
Beoordeling Urine

Beoordeling urine:

Kleur: normaal geproken is urine geel van kleur. Over het algemeen geldt, hoe geconcentreerder de urine is, hoe donkerder geel.
Een rode of bruine kleur kan wijzen op de aanwezigheid van bloed: rode urine: bijmenging van vers bloed; blaasgeruis, blaastumoren of urethraproblemen kunnen een oorzaak zijn. Een sliertje rood bloed in de urine kan nog wel eens afkomstig zijn uit de vulva, bij loopse teef. Bij konijnen en ratten kan rode urine worden gezien door kleurstoffen in de urine.

Vuilbruine urine: ‘koffie met veel melk’-kleur wijst op een ernstige bloedbijmenging in de blaas met oud bloed. Dit treedt ook op bij ernstige bloedafbraakprocessen zoals Babesiose, maandagziekte en ernstig trauma. Als bilirubine in de urine zit, kan na schudden en groenbruine schuim worden gezien.

Helderheid: bij de meeste diersoorten is urine normaal gesproken helder. Konijnen en paarden hebben een troebele urine.
Geur: elk diersoort heeft zijn eigen specifieke geur. Ammoniaklucht ontstaat als bacterien in deurine aanwezig zijn. Dit kan door besmetting achteraf, of bij een blaasontsteking. Een acetonlucht kan worden geroken als er ketonen voorkomen, bijvoorbeeld bij eendier met diabetes mellitus of anorexie.
Soortelijk gewicht (s.g): het soortelijk gewicht kan toenemen bij suikerziekte, en afnemen door diabetes insipidus, veel drinken, pyometra en lever- of nierziektes. Bij suikerziekte is de urine licht van kleur maar het soortelijk gewicht hoog door de hoeveelheid glucose in de urine.

Soortelijk gewicht:

Hond

1.015 – 1.045

Kat

1.020 – 1.040

Paard

1.025 – 1.060

Konijn

1.015 – 1.035

Varken

1.010 – 1.030

Schaap/Geit

1.015 – 1.045

Rund

1.025 – 1.060

PH: Normale urine van een hond of kat heeft een PH van 6-7. De urine van konijnen en cavia's is minder zuur; PH 7.4-8.4.
Schuimvorming: de uiterlijke beoordeling van urine sluiten we af met de controle op schuimvorming. Na het schudden van het buisje schuimt vrijwel elke urine. Blijft dit schuim gedurende langere tijd bestaan dan wijst dit op een verhoogde hoeveelheid eiwit in de urine. Blijft het schuim langere tijd staan en is dit geelbruin van kleur dan kan dit wijzen op een verhoogde concentratie van galzuren of galzure zouten. Dit komt vaak voor bij een verhoogde hoeveelheid van bilirubine.

Teststrip aflezen:

Urobilinogeen en bilirubine zijn galkleurstoffen en treden in verhoogde concentratie in de urine op bij processen die met leverstoornissen gepaard gaan. Doordat de bloedconcentraties ook verhoogd zijn, worden de weefsels geel.>icterus.
Ook bij ernstige en langdurige darmafsluitingen is het gehalte van deze stoffen in de urine verhoogd. Bij de hond komt ook in fysiologische omstandigheden een geringe hoeveelheid bilirubine voor in de urine.

Nitriet komt normaal niet voor in urine. Bij blaasontsteking komen veel bacteriën voor die het aanwezige nitraat in de urine omzetten in nitriet. Nitriet in de urine wijst dan ook op bacteriën in de urine. Dit kan door een blaasontsteking zijn, maar ook door te lang bewaren van de urine of bij het gebruik van niet steriel glaswerk bij het opvangen van urine. Naast aanwezigheid van nitriet geeft ook een verhoogde pH waarde, bloed in de urine of het sediment tekenen van een blaasontsteking aan. 

Voorkomende problemen:

Konijn:

·        SG van 1.003-1.010; dan is er vaak sprake van E. cuniculi in de nieren of stress / verveling

·        SG van 1.010-1.016; dan is er vaak sprake van nierfalen

·        SG van meer dan 1.035; dan is er vaak sprake van blaaszand of stenen

Hond

·        Ligt gele urine met s.g van 1.035  kan optreden bij suikerziekte

·        Toenemen bij suikerziekte, afnemen door diabetes veel drinken, pyometra, lever of nierziektes

Het urine sediment:

Urolithiasis = Het voorkomen van stenen en kristallen in de urinewegen.
Kristalurie =  Het voorkomen van kristallen in de urine.
Kristallen kunnen samengaan tot gruis en vervolgens tot stenen. Kristalvorming is afhankelijk van veel factoren, o.a. stress, mictiepratroon, dieet, zuurgraad en concentratie van de urine.

Kristallen in zure urine:

Cystine-kristallen: treffen we vooral aan bij reuen van middelbare leeftijd, met name bij teckel, pekinees en basset. Waarschijnlijk is het een erfelijke afwijking.

urine kristalvorming

Calciumoxalaat-kristallen: komen voor bij reuen van middelbare leeftijd. Kleine hoeveelheden hebben geen betekenis. Calciumoxalaten worden ook bij de kat gezien. Al deze kristallen blaasstenen vormen, zijn ze zeer pijnlijk vanwege de scherpe uitsteeksels van de stenen. Calciumoxalaat kristallen zijn onder de microscoop zichtbaar aan hun vierkante vorm met een kruisvorm erop, het zogenaamde kruis van Malta (lijkt op een envelop). Ze kunnen soms ook in basische urine worden gevonden.

Kristallen in basische urine:
Struvietkristallen: komen vaak bij katten voor. Bij het ontstaan van deze kristallen spelen stress, mictiepatroon, urineconcentratie en de urine-pH een grote rol. Ze zijn herkenbaar aan hun typische vorm: de zogenaamde doodskistdeksels. Een andere benaming voor deze kristallen is ammoniumtripelfosfaat-kristallen. Ze kunnen ontstaan bij lage temperatuur en bij bacteriegroei in het urinemonster.
Uraatkristallen: komen ook voor. Ze kunnen wijzen op een leverafwijking.
Calciumcarbonaatkristallen: zijn normale bestandelen in baschie urine van planteneters. Ze zijn vaak rond met een radiatie streping. Soms zijn ze haltervormig of kruisvormig. Deze kristallen horen aanwezig te zijn in paardenurine en konijnenurine. Ze komen niet voor bij de hond of kat.

Typering van kristallen geeft aanleiding tot een gerichte behandeling:

·        Struviet: dieetvoer dat de pH van de urine verlaagt, weinig magnesium en fosfor bevat en weinig eiwit bevat; eventuele blaasontsteking behandelen. Laat katten meer drinken, bijvoorbeeld door middel van een waterfontein, en laat ze meer bewegen, zodat ze vaker gaan plassen en urine minder lang de tijd heeft om uit te zakken.

·        Uraten: weinig eiwit voeren en eventueel medicijnen geven (allopurinol)

·        Cystine: weinig eiwit geven en eventueel medicijnen

·        Calciumoxalaat: operatief verwijderen van de stenen en een strikt dieet met een beperkt calciumgehalt.

Behandeling blaasontsteking:

·        Antibiotica Sulfatrim (sulfamethoxazol/trimethoprim)

25 mg sulfadiazine en 5 mg trimethoprim per kg lichaamsgewicht per dag

·        Pijnstiller Loxicom

0,1 mg meloxicam/kg lichaamsgewicht (d.w.z. 2 ml/10 kg lichaamsgewicht).

·        Urine na 10 dagen controleren

Noor Mullenders
Hallo, mijn naam is Noor en ik ben 41 jaar oud.
Al zolang ik mij kan herinneren, ben ik gek van dieren en ook opgegroeid met honden en katten.
Ik heb jarenlange ervaring als receptioniste in de hotelwereld, alhoewel ik dit altijd met veel plezier gedaan heb, miste ik hier toch iets. Toen ik de vacature voor telefoniste/receptioniste bij deze praktijk voorbij zag komen, wist ik gelijk; dit is mijn baan!
Sinds 1 december 2020 werk ik met heel veel plezier in de praktijk als telefoniste/receptioniste, en spring ik bij waar artsen en/of assistentes hulp nodig hebben. De combinatie tussen de omgang met dieren en mensen, en de veelzijdigheid die deze baan met zich mee brengt, maakt het voor mij de ideale baan!
Zelf ben ik het trotse baasje van Charlie, een kater van 18 jaar, Dallas, een kruising poedel/maltezer van 13 jaar, en Nika, een Spaanse straathond van 1 jaar.
Ik ben getrouwd en woon in Bunde samen met mijn man, in het weekend worden we vergezeld met mijn 4 bonuskinderen, altijd een gezellige boel!
Ik hoop nog heel lang binnen deze leuke praktijk te mogen werken en veel te leren!
Tot spreeks📞 Tot ziens🙋‍♀️