Senior

hond en kat seniorWordt uw huisdier al een dagje ouder? Speelt hij wat minder, slaapt hij meer? Worden de snuitjes steeds grijzer? Dan is uw huisdier inderdaad een echte senior aan het worden. Maar met de leeftijd komen ook de kwalen en hebben ze speciale zorg nodig om de kwaliteit van leven zo lang mogelijk te houden. Goede verzorging en voldoende beweging zijn belangrijk voor de gezondheid van uw hond of kat, maar hoe ouder ze worden hoe intensiever de verzorging en moeilijker het wordt om ze voldoende te laten bewegen.

Gewoon oud of ziek?

We horen vaak bij klachten van oudere dieren “Ach ja, hij wordt ook een dagje ouder”. Maar veel klachten kunnen op tijd verholpen worden en hoeft de ouderdom geen belemmering of reden te zijn. Juist bij de oudere dieren is het heel belangrijk om veranderingen in gedrag en gezondheid zo vroeg mogelijk te signaleren. Bijvoorbeeld aankomen of afvallen in gewicht, sneller moe en meer slapen, stram lopen, moeilijk opstaan, langzaam/slecht eten evt. gepaard met slechte mondgeur, slechtere conditie van de vacht, meer blaffen/miauwen of het ontwikkelen van bultjes op het lichaam. Klachten die inderdaad horen bij het ouder worden, maar wel behandeld dienen te worden. 

Aandoeningen en ziektes

De volgende aandoeningen en ziektes komen vaak voor ouderen:

Ogen (staar)

Net als bij mensen komt het bij onze huisdieren ook voor: ’staar’. Ze hebben dan een grijze waas over het oog. Het wordt veroorzaakt door een verminderde zuurstofopname van de lens. Dit komt vooral voor bij ouder wordende dieren.

Heeft mijn huisdier hier last van? Meestal hebben ze er weinig last van. Het zicht wordt langzaam minder waardoor het dier zich goed kan aanpassen. Ze leren vertrouwen op hun andere zintuigen en het is niet pijnlijk. 

Wat kunt u eraan doen? Het is mogelijk om de lens te verwijderen. Dit gebeurt bij een specialist. Het heeft de nodige voor- en nazorg nodig en de operatie is behoorlijk prijzig. Er bestaat ook een voedingssupplement om te geven, waardoor staar zoveel mogelijk geremd wordt. Het kan niet meer genezen en het kan alleen gegeven worden bij een beginnende staar.

Hart en longen

Hartproblemen komen tegenwoordig steeds vaker voor bij onze dieren. Onze dieren worden steeds ouder en komen dezelfde ouderdomsproblemen als ons tegen. Een goede diagnose is erg belangrijk, want er zijn goede mogelijkheden om te behandelen. Het hart is best een ingewikkeld systeem waarbij een hoop mis kan gaan. Bij de hond komen deels andere aandoeningen voor dan bij de kat. Vaak ontstaan ze pas op latere leeftijd. Meestal zult u zelf al kleine dingen waarnemen. Uw hond is wat sneller moe, hij wil niet meer zo ver wandelen, hoesten en benauwdheid. Meestal gaan dit soort dingen geleidelijk waardoor ze minder opvallen. Als de dierenarts naar het hart luistert, dan is vaak een ruisje waarneembaar, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Soms is ook een ruisje waarneembaar, maar heeft de hond nog geen klachten.

Wat kunnen we eraan doen? Om precies te kunnen zeggen welke hartaandoening uw huisdier heeft, maken wij een röntgenfoto of echo. Als dit vast gesteld is, kunnen we beginnen met medicatie. Dit bestaat uit twee delen. Enerzijds moet het dier zijn overtollig vocht kwijt, hiervoor krijgt het dier vocht afdrijvers. Daarnaast zal het dier medicijnen krijgen om het hart te ondersteunen. Zorg ervoor dat uw huisdier geen overgewicht krijgt! En bij een hartpatiënt is het belangrijk om vaker op controle te komen.

Nier- en leverfalen

Nier- en lever problemen komen relatief vaak voor bij oudere honden en katten.  

Verschijnselen bij leverproblemen:
·         Slechte eetlust
·         Opgezette buik
·         Gewichtsverlies
·         Geelzucht
·         Veel drinken
·         Zenuwverschijnselen
·         Meer plassen
·         Sloomheid
·         Braken en/of diarree
·         Misselijkheid

Verschijnselen bij nierproblemen:
·         slechte eetlust
·         gewichtsverlies
·         meer drinken dan normaal
·         meer plassen
·         braken en/of diarree
·         slechte adem
·         minder actief
·         uitdroging

Wat kunt u eraan doen? Het probleem bij nier- en leverproblemen is dat wanneer uw hond of kat klachten heeft, de lever of nieren al voor 75% beschadigd zijn. Wat eenmaal beschadigd is, kan niet meer hersteld worden. Het enige wat we dan kunnen doen, is ondersteunen en eventueel infuus toedienen. Daarom raden wij aan om één keer per jaar een seniorencontrole te laten doen ons om de organen van uw huisdier in de gaten te houden. Lang voordat de hond of kat symptomen krijgt, kun je dit al aan de waardes zien. Als er afwijkende waardes van de lever of nieren zijn, kunnen we deze gaan ondersteunen met eventueel voeding of voedingssupplementen. Zo rem je de achteruitgang.

Gewrichtsproblemen

Gewrichtsproblemen komen zeker bij oudere honden, maar ook bij de oudere kat regelmatig voor. Ze komen wat moeilijker op, zijn vaak stijf en willen niet meer zoveel lopen als vroeger. Een belangrijke oorzaak is artrose. Hierbij raakt het kraakbeen steeds meer beschadigd. Aangezien het kraakbeen een soort stootkussen is, wordt bewegen steeds pijnlijker.

Wat kunt u eraan doen? 
- Zorg dat uw huisdier niet te zwaar is
- Pas de lichaamsbeweging aan. Vaker kleine stukjes wandelen, fysiotherapie en zwemmen.
- Ontstekingsremmende pijnstillers. Remt de ontsteking en vermindert de pijn. 
- Bony Gewrichtsformule. Bevat MSM, Glucosamine en Chondrotine, dit zijn belangrijke voedingssupplementen om gewrichten te verbeteren. Deze
  middelen zijn samengevoegd in de Bony Gewrichtsformule. Onderzoek heeft uitgewezen dat ze samen beter werken dan elk afzonderlijk. Door
  gebruik van Bony Gewrichtsformule hoeft uw huisdier minder ontstekingsremmende pijnstillers te gebruiken. Dit product is in 2 maten verkrijgbaar 
  in onze praktijk.

Dementie

Niet alleen mensen kunnen dementie krijgen bij het ouder worden, maar ook onze huisdieren. Ze weten de weg naar huis niet meer goed, staan de hele tijd in een hoekje naar de muur te staren of blaffen, zijn actief de hele nacht, slapen de hele dag en zijn onzindelijk. Dit zijn allemaal kleine tekenen van dementie.

Helaas kunnen wij hier niet veel aan doen. Het allerbelangrijkste is een hoop TLC: Tender, Love and Care. Door uw huisdier zo veel mogelijk te omringen met veel liefde, krijgt het dier veel zelfvertrouwen. Veel gedragsveranderingen komen voort uit onzekerheid, omdat het dier dingen vergeet. Beloon de dingen die hij goed doet, daarom extra. Het is ook belangrijk om uw hond of kat een vast patroon aan te bieden. Dat wil zeggen elke dag om dezelfde tijd eten en wandelen. Verander ook niet te veel in uw huis. Maar zorg voor rust en regelmaat.

Wat als het niet meer gaat? Vroeg of laat komt een moment dat het niet meer gaat, maar ja, wanneer is dat? Het is een vraag die ons veel gesteld wordt. Wanneer zie ik dat het moment is aangebroken om afscheid te nemen? Dit is helaas niet makkelijk om aan te geven. Elke hond of kat gedraagt zich anders als ze pijn hebben.

Wanneer is het moment aangebroken? Ervaring leert dat als het moment daar is, de eigenaar dit meestal zelf wel weet. Als eigenaar kent u uw huisdier het best. U zult zelf merken als uw huisdier zich niet goed voelt, ons advies is dan ook ‘vertrouw op uw gevoel’. Het komt zelden voor dat een hond of kat vanzelf sterft, meestal wordt voor die tijd gekozen voor euthanasie. Dit kan bij ons op de praktijk of bij u thuis. Dit is altijd op afspraak, dan kunnen we ruim de tijd voor u plannen.

Meer informatie over euthanasie, leest u hier

Seniorencontrole

Omdat het niet altijd duidelijk is of een kwaaltje bij de ouderdom hoort of bij een ziekte, raden we u altijd aan om 1x per jaar een seniorencontrole bij ons te doen.