Sterilisatie kat

sterilisatie katWilt u uw kat laten steriliseren of bent u hier nog over aan het nadenken? We zullen alles voor u op een rijtje zetten zodat u zelf de juiste beslissing kunt nemen.

Wanneer moet ik mijn kat laten steriliseren?

Wij raden aan om de kat te steriliseren vanaf 9 maanden. Dit doen wij dan, omdat de urinewegen dan volledig uitgegroeid zijn waar de hormonen invloed op hebben. Er is dan dus minder kans op urinewegproblemen. Mocht ze vóór deze 9 maanden krols zijn en niet te houden zijn, het is een buitenkat of wilt u het liever vroeger dan op 9 maanden leeftijd, dan is dit natuurlijk geen probleem.

Wat gebeurt er tijdens een sterilisatie?

De kat wordt helemaal gecontroleerd voordat ze onder narcose gaat. Nadat de kat onder narcose is gebracht, worden de baarmoeder en de eierstokken verwijderd. Strikt gesproken wordt de kat dus gecastreerd en niet gesteriliseerd. Na de operatie wordt de buik dicht gehecht en als de kat wakker is, mag ze weer naar huis met pijnstillers en antibiotica. Uw kat moet dan de komende 10 dagen rustig aan doen. We proberen de kat altijd van binnen te hechten zodat er aan de buitenkant geen hechtingen te zien zijn. Na 10 dagen wordt de wond gecontroleerd en indien nodig, de hechtingen eruit gehaald. Als alles er dan goed uitziet, mag uw kat weer alles doen.

Wat zijn de voordelen van een sterilisatie?

Als ze krols is, kan ze dus gedekt worden door een kater en is er kans op kittens. Om geen last te hebben van een ongewenste zwangerschap, kun je je kat dus steriliseren.

De poes kan geen baarmoederontsteking meer krijgen, de kans op melkkliertumoren als ze ouder worden, neemt af en ze heeft geen last meer van schijnzwangerschap. Als het geen binnen kat is, kan ze weer lekker naar buiten zonder dat u bang hoeft te zijn dat ze gedekt wordt.

Wat zijn de nadelen van een sterilisatie?

Waar voordelen zijn, zijn helaas ook nadelen. Elke narcose brengt een klein risico met zich mee. Dit geldt voor katten net zo als voor mensen. Door de dosering zo laag mogelijk te houden en lokaal extra te verdoven, proberen we dat risico zo laag mogelijk te houden. Uiteraard hebben wij u huisdier de gehele narcose aan een bewakingsmonitor aangesloten.

Veelgestelde vragen bij een sterilisatie

Wordt mijn kat te dik na een sterilisatie?

Je kat kan dikker worden na de sterilisatie, omdat haar stofwisseling verandert. Vaak zie je katten na een sterilisatie snel uitdijen. Toch is dit helemaal afhankelijk van uzelf. Na een sterilisatie verbruikt een kat minder energie. Dit betekent dus ook dat uw kat minder voeding nodig heeft of het beste nog voeding voor gesteriliseerde katten.

Kan ik niet gewoon de 'poezepil' geven?

Het is zeker een optie om zoals bij mensen de pil te gaan geven. Dit heeft natuurlijk ook wat nadelen zoals een grotere kans op melkkliertumoren, meer kans op een baarmoederontsteking en meer kans op suikerziekte. Onze voorkeur als er geen kittens hoeven te komen, is steriliseren.

Afspraak maken

Wilt u uw poes laten helpen? Dan moet u altijd een afspraak maken. Voor de kat is het fijn als u een dekentje, knuffeltje of misschien een trui van u zelf meegeeft met uw vertrouwde geur.