De operatie zelf

operatiekamerSoms is er een operatie nodig bij uw huisdier. Dit kunnen preventieve operaties zijn zoals een sterilisatie of een castratie, maar dit kunnen ook grotere operaties zijn zoals bijvoorbeeld een pyometra (baarmoederontsteking), een vreemd voorwerp verwijderen, keizersnedes, tumoren verwijderen, en zo kunnen we nog verschillende operaties opnoemen die wij in onze praktijk uitvoeren. 

Operaties gaan bij ons altijd op afspraak. In een enkel geval moeten wij direct operen bij bijvoorbeeld een spoedgeval.

Voor de operatie

Het is belangrijk dat uw huisdier 24 uur nuchter blijft voor de operatie. Drinken mag wel, eten niet. Heeft u een pup, kitten, konijn, cavia of een ander bijzonder dier? Dan krijgt u van ons aanvullende informatie over het eten en drinken voor de operatie. Dit is afhankelijk van het soort dier. Zorg dat uw huisdier schoon en droog is en dat uw hond uitgelaten is voor u hem brengt. Uw huisdier wordt bij de balie aan één van onze paraveterinairs afgegeven en naar de opname gebracht. Hier wordt uw huisdier gecontroleerd, gewogen en krijgt hij zijn narcoseprik om langszaam in slaap te vallen. Heeft uw huisdier bijvoorbeeld verlatingsangst? Dan kunt u ervoor kiezen om bij de narcoseprik te blijven totdat uw huisdier slaapt. Geef dit wel altijd aan bij het maken van een afspraak.

Narcose bij oudere dieren

Is uw huisdier al een jaartje ouder? Dan raden wij aan om een klein bloedonderzoekje te doen voordat we de narcose toedienen, een pre-anesthetisch bloedonderzoek. Hierbij nemen we een beetje bloed af bij uw huisdier en controleren we of de organen zoals de nier- en leverfunctie nog goed is. Zo kunnen we het narcose-risico van uw huisdier bepalen. We kunnen na aanleiding van dit onderzoek kiezen voor een aangepaste narcose of het toedienen van een infuus.

De operatie

In onze operatiekamer gaat de aandacht volledig naar uw huisdier en omringen we uw huisdier met de grootste zorg. Met behulp van onze bewakingsapparatuur wordt uw dier onder narcose constant bewaakt door het meten van de hartslag, zuurstofgehalte, ademhaling en temperatuur. 

Terwijl uw huisdier uit de narcose komt in onze opname wordt hij constant in de gaten gehouden door ons. De lichaamstemperatuur wordt in de gaten gehouden en zo nodig, krijgt uw huisdier een warmtelamp en een warmtekruikje. We kijken of uw huisdier goed en rustig wakker wordt.

Na de operatie 

Als uw huisdier goed wakker is, kan lopen en goed op temperatuur is, mag hij of zij naar huis. Aan de balie wordt u verteld hoe de operatie is gegaan en de nazorg wordt zorgvuldig uitgelegd. U mag dan ook al uw vragen stellen. U krijgt alle informatie die wij u aan de balie vertellen ook mee in ons 'na de operatie' boekje, zodat u dit thuis nog rustig kunt doorlezen. Zijn er thuis nog vragen, dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Mocht er buiten onze openingstijden problemen zijn of vertrouwt u het niet helemaal, dan kunt u ons ten alle tijden bereiken. Wij hebben 24 uur per dag 7 dagen in de week dienst.