Lieke Pepels
in Uncategorised

Hallo, mijn naam is Lieke Pepels.
Ik ben 29 jaar en woon in Stein. Ik ben sinds April 2023 met veel plezier werkzaam bij Diergeneeskundig Centrum Beek.
Van kinds af aan ben ik al gek op huisdieren, en werk ik graag met mensen. Niets zo leuk om dan het werken met mens en dier te combineren. U zult mij voornamelijk zien aan de balie, als u binnenkomt met uw huisdieren of mij spreken aan de telefoon.

Graag help ik u dan ook met al uw vragen.

Leo Kremer
in Uncategorised

Hallo Mijn naam is Leo Kremer, 24 jaar oud, en sinds april afgestudeerd in Giessen, Duitsland.

Nu ben ik trots dat ik hier in Beek aan mijn eerste baan als dierenarts mag beginnen. Ik ben opgegroeid in Rees aan de Niederrhein bij Arnhem, waar ik van jongs af aan ben opgegroeid met duiven, kippen, schapen, bijen en mijn border collie Glain. In het verleden hielp ik altijd veel op de boerderijen van mijn buren, waar ik uiteindelijk met de Border Collies aan de ene kant en de bijenteelt aan de andere kant kwam te hoeden. Momenteel deel ik de postduivensport met mijn vader en de bijenteelt met mijn broertje.

Het maakt niet uit in welke richting het ging, sinds de kleuterschool is mijn enige focus geweest om dierenarts te worden en daar bestaat tot op de dag van vandaag geen twijfel over. Ik kan immers niet zonder dieren, daarom ga ik nu mijn best doen om het welzijn van jullie dieren minstens zo goed te verzorgen als bij mijn eigen dieren.

In de toekomst kijk ik ernaar uit om op de best mogelijke manier beschikbaar te zijn voor uw trouwe viervoeters dan voor u met woorden en daden.

Patricia Ramackers
in Uncategorised

Hallo! Mijn naam is Patricia Ramackers.
Ik woon in Beek, ben getrouwd, heb twee zoons, een bonusdochter en een bonuszoon.Verder heb ik een kat, cavia's, landschildpadden en een baardagaam.

Sinds mei 2023 ben ik werkzaam bij Diergeneeskundig centrum Beek. Van kinds of aan ben ik altijd dol op dieren geweest en je kon me vroeger altijd in de paardenstal vinden. Ik ben toen de opleiding Dierverzorging en Veterinaire ondersteuning gaan doen. Helaas liep het leven anders en ben ik na mijn opleiding terecht gekomen in de bouwmarktwereld. 20 jaar heb ik in diverse bouwmarkten gewerkt voornamelijk achter de infobalie. Toch bleef ik altijd dromen om dierenartsassistente te worden. 5 jaar geleden kreeg ik de kans om bij een andere praktijk als assistente te beginnen. Die kans heb ik met beide handen aangegrepen en nu werk ik hier bij Diergeneeskundig centrum Beek.

Jullie zullen mij voornamelijk achter de balie en aan de telefoon aantreffen, maar als ergens een handje hulp nodig is help ik graag. Mijn motto is altijd dat, niet alleen de dieren goed verzorgd naar huis toe gaan maar ook de baasjes een goed gevoel moeten hebben. Ik streef naar klantvriendelijkheid.

Groetjes

Romy Massij
in Uncategorised

Hallo,

Mijn naam is Romy Massij. Na jaren in de thuiszorg gewerkt te hebben, werd het tijd om te kiezen voor mijn grote droom; paraveterinair worden. Sinds december 2022 ben ik met veel plezier werkzaam als paraveterinair in de praktijk. 

Ik ben altijd gek op dieren geweest en heb dan ook al vele soorten (exotische) huisdieren gehad. Op dit moment woon ik samen met mijn vriend, 2 bengalen en een wimpergekko. 

Ik ben een echte crazy cat lady en help u graag met al uw vragen over katten, maar u kunt ook bij mij terecht voor bijvoorbeeld puppy controles of vragen over uw andere huisdieren. 

Daarnaast komt u mij overal in de praktijk tegen; achter de balie, aan de telefoon, in de spreekkamer, in de opname en ook regelmatig sta ik in de operatiekamer. 

Leanne
in Uncategorised

Mijn naam is Leanne Loef, inmiddels al flink wat jaren werkzaam als dierenarts. Begonnen met alle diersoorten, maar al geruime tijd heb ik me steeds meer toegelegd op het behandelen van met name honden en katten en ook wat kippen. Na mijn vertrek uit Duitsland bij een grote kliniek ben ik als waarnemer aan de slag gegaan, en van daaruit bij deze praktijk terecht gekomen. Zelf ben ik actief in paardensport (dressuur), hondensport (agility) en kleindierliefhebberij, vooral de kippen hebben mijn speciale liefde, al vele jaren fok ik witte Zijdehoenkrielen, en inmiddels ben ik ook secretaris van de Zijdehoenclub Nederland en bestuurslid van Keindierliefhebbers Nederland, regio Zuid. Ons huis is dan ook een bonte mengeling van allerlei dieren, deels ook opgevangen omdat ze om welke reden dan ook ergens weg moesten. lk doe mijn werk dus ook met veel plezier en probeer altijd het beste voor Uw dier te betekenen!

Ilze Vliex
in Uncategorised

Hallo, ik ben Ilze Vliex.

Als klein meisje was ik al veel te vinden tussen de honden, katten, kippen en paarden. Ik heb het geluk gehad dat ik van mijn hobby mijn werk heb kunnen maken. In 1994 ben ik begonnen met een bijbaantje als assistente voor de avondspreekuren en een jaar later is het mijn baan geworden. In 1998 heb ik naast mijn werk mijn diploma Paraveterinair behaald en volg regelmatig nog bijscholingen om up to date blijven. 

Sinds juni 2021 ben ik bij Diergeneeskundigcentrum Beek werkzaam. U komt mij overal in de praktijk tegen. Ik sta u te woord aan de balie of aan de telefoon. In de behandelkamer bied ik mijn handje hulp aan en sta de dierenartsen bij met operaties, röntgenfoto's of echo's maken. Ik ondersteun ook ons Veterinair Steunpunt bij Jumper Tuinoutlet Beek enkele dagdelen per week. Het zeer afwisselende werk met dieren en contact met de eigenaren zorgen ervoor dat ik het werk na al die jaren nog steeds leuk vind.

Wassen?!
in Uncategorised

Wassen?!
Rent jouw hond ook lekker door de plassen en rolt graag in de modder? Dan is een wasbeurt soms onvermijdbaar.


wassen september 2021

Gebruik dan geen shampoo voor mensen maar voor dieren. We hebben een aantal speciale shampoos/zepen voor huisdieren op onze praktijk. Na het wassen kun je drogen met een handdoek , drogen aan de lucht en dan uitborstelen. Voor het borstelen kun je een antiklit lotion gebruiken zodat de vacht makkelijk geborsteld kan worden.


Bij ons kunt u ook een aantal schampo's kopen. Deze zijn via de website te bestellen of aan de balie op de praktijk.
Klik hier: 2 bony beauty magic ant klit spray lotion overzicht


Voor konijn en katten bestaat er ook droogshampoo die je erop kunt sprayen en dan uitborstelen. 

Rui en Vacht
in Uncategorised

Rui en Vacht
Het najaar begint, de dagen worden korter en de nachten langer, het verharen begint!
Hond haren


Bij de hond duurt deze periode ongeveer 6 tot 10 weken als je de natuur op zijn beloop laat. Wil je dit proces versnellen dan kun je je hond helpen door goed te borstelen, te ondersteunen met voedingssupplementen en een goede voeding.

Ook katten verharen in deze periode, je zult ze waarschijnlijk meer zien wassen. Dit kan tot gevolg hebben dat ze meer last hebben van haarballen. Wil je je kat helpen om alles zo soepel mogelijk te laten gaan kun je hem helpen door te borstelen. Er bestaan ook pasta’s  en voeding die je kunt geven om de haarballen makkelijk uit het lichaam te krijgen.

Wist je dat konijnen ook last kunnen krijgen van haarballen ? Deze haarbal bestaat uit voer gemengd met haren en kan dan niet door de maag of de darm. Vooral buitenkonijnen wisselen hun vacht, de binnen konijnen hebben daar minder last van omdat we ons huis redelijk constant houden qua temperatuur.

Als je vacht maar goed zit! 
Bij een gezonde vacht is er geen sprake van overdreven haaruitval en zie je een mooie glans. In de ruiperiode is dit natuurlijk een ander verhaal, er wordt dan gewisseld van zomer naar wintervacht of andersom. Verliest je huisdier meer haar dan normaal dan kan er iets aan de hand zijn met zijn gezondheid. 
Vaak kan door een kleine aanpassing of een toevoeging aan het voer al veel worden opgelost. Bel ons voor meer informatie of plan een afspraak bij een van onze dierenartsen. Soms kan er sprake zijn van een ziektesymptoom, zoals schimmel of mijt, de dierenarts kan dan direct, in overleg met u, een eventuele behandeling opstarten.

Etherische olië bij dieren.
in Uncategorised

Wat zijn etherische oliën?
Ondanks dat veel mensen niet snel zullen stilstaan bij het gebruik van oliën, kunnen ze veel voordelen hebben voor uw huisdieren.  Het gebruik van deze therapieën dateert al uit de middeleeuwen. Bij deze therapie worden etherische oliën (essentiële olie) uit kruiden, bloemen, bladeren, zaden, wortels en takken gebruikt als therapie. Er zijn zowel rustgevende oliën die het gedrag stimuleren (aromatherapie) als genezende oliën die de gezondheid stimuleren (fytotherapie). Essentiële oliën kunnen zowel uitwendig als inwendig gebruikt worden, maar bij dieren vind het gebruik vooral uitwendig plaats door middel van geuren.

dog essential oils 87557 2001

Etherische oliën: Ziektetherapie
Zoals u heeft kunnen lezen hebben sommige Etherische oliën een genezende werking (fytotherapie). Over het algemeen worden bij dieren dezelfde oliën gebruikt als bij de ziektebehandeling van mensen. Het gaat hier voornamelijk om uitwendig gebruik door middel van reuk. Lavendel en Tea Tree-olie zijn voorbeelden van oliën die helpen bij de genezing van bijvoorbeeld wonden, abcessen en verbrandingen. Mengsels van lavendelolie, kamilleolie en nog enkele andere oliën hebben bij dieren een genezende werking tegen oorinfecties. Er kunnen talloze combinaties van oliën gebruikt worden, waardoor veel ziektebehandelingen bevorderd kunnen worden door deze Etherische oliën. Indien u graag informatie wilt over het gebruik van etherische oliën en welke voor uw situatie geschikt zouden zijn, kunt u altijd uw vraag stellen aan een van onze dierenartsen of paraveterinairs.

alternative medicine pet 87557 12197

Etherische oliën: Gedrag
Etherische oliën hebben een genezende werking. Dit is echter niet alles wat ze doen. Etherische oliën kunnen ook een stimulerende werking hebben op het gedrag van uw huisdier (aromatherapie). Met behulp van geur kan het welzijn worden bevorderd, stress worden verminderd en agressie worden verlaagd. Huisdieren hebben een zeer fijne reukzin en zullen deze geurtjes dus al snel opmerken. Waar mensen ongeveer 5 miljoen reukreceptoren hebben, hebben honden er (afhankelijk van het ras) tussen de 125 en 350 miljoen, en katten rond de 80 miljoen! Juist omdat ze deze fijne reukzin hebben is het van belang dat er niet té veel geuren door elkaar gebruikt worden, want dat zou weer voor verwarring kunnen zorgen.

Wat past bij mijn huisdier?
Diersoorten verschillen nogal in wat ze wel en niet lekker vinden als het gaat om etherische oliën. Paarden houden bijvoorbeeld erg van de geur van pepermuntjes, terwijl katten juist dol zijn op kattenkruid. Honden geven een sterke voorkeur aan bergamotolie, waar varkentjes dan weer vallen op een muntachtige geur. Lavendel heeft een kalmerend en stress verlagend effect op verschillende diersoorten. Zo zijn er dus zeer veel verschillende oliën en combinaties en is het belangrijk dat u de goede match bij uw huisdier vindt. Het is ook van belang om te beginnen met sterk verdunde oliën. Begin dus nooit meteen met pure oliën! Nadat ze verdund zijn is het zaak om te kijken hoe uw dier hierop reageert en hierop verder te bouwen. Voor twijfels en advies kunt u altijd terecht bij onze dierenartsen en paraveterinairs. 

Nieuwe regels Chippen Honden 2021
in Uncategorised

syringe inserting chip animals 74906 930Nieuwe regels voor de registratie van honden:
Het nieuwe Identificatie Registratie (I&R) Hond zorgt voor een betere controle op de hondenhandel. In het nieuwe I&R Hond worden de fokker, importeur, dierenarts of Chipper geregistreerd. Het is straks niet alleen direct duidelijk waar de hond vandaan komt, maar ook wie de hond heeft gechipt en het paspoort heeft uitgeschreven.

 
Wat gaat er precies veranderen:
Hondenkopers registeren de hond op naam bij een aangewezen databank.
Wijzigingen geeft de nieuwe houden allemaal door aan de databank. Denk aan adreswijziging, vermissing, export of het overlijden van de hond.

Als koper mag u alleen een hond kopen met een chip en registratie.
 
Dit gaat allemaal veranderen door aangescherpte regels voor handelaren, fokker, dierenartsen en chippers.
Koop dus alleen een hond die een chip heeft, geregistreerd is en een officieel dierenpaspoort heeft.
 
Wat zijn aangewezen portalen?
Bij een portaal registreert u uw hond. Andere huisdieren kunnen hier ook ingeschreven worden, maar alleen voor honden is dit verplicht. Om dierenwelzijn te verbeteren werken meerdere organisaties samen en zijn er ook meerdere portalen waar u als hondeneigenaar terecht kunt.
 
Elk portaal zorgt ervoor dat uw gegevens veilig zijn. Alle gegevens gaan regelrecht vanuit de portalen naar een centrale databank. Zo heeft de overheid informatie van alle honden in Nederland.

Is uw hond al gechipt en geregistreerd?
In nederland is het chippen en registeren van honden verplicht voor alle pups die na 1 april 2013 geboren zijn of uit het buitenland komen. In de loop van 2021 komen hier regels bij.
 
Waarom weer nieuwe regels?
Niet alle honden komen van goede fokkers. De vraag naar honden in Nederland is heel groot. Daardoor groeit de illegale handel in honden en pups.

Er is veel geld te verdienen aan de ilegale handel van pups en er wordt maar weinig rekening gehouden met de gezondheid van de honden. Daarom zijn nu extra regels hard nodig.
Door deze extra regels kunnen er een aantal dingen voorkomen worden zoals:

 • Het misleiden van hondenkopers door buitenlandse pups te verkopen met Nederlandse chip en paspoort.
 • Zieke en slecht gesocialiseerde pups die bij een nieuwe eigenaar komen.
 • Vervoer van honden onder slechte omstandigheden.
 • Pups die op veel te jonge leeftijd van hun moeder worden gescheiden.
 • Besmette honden die een gevaar zijn voor de volksgezondheid (bijvoorbeeld hondsdolheid, een ziekte die van hond op mens overgaat).
Beoordeling Urine
in Uncategorised

Beoordeling urine:

Kleur: normaal geproken is urine geel van kleur. Over het algemeen geldt, hoe geconcentreerder de urine is, hoe donkerder geel.
Een rode of bruine kleur kan wijzen op de aanwezigheid van bloed: rode urine: bijmenging van vers bloed; blaasgeruis, blaastumoren of urethraproblemen kunnen een oorzaak zijn. Een sliertje rood bloed in de urine kan nog wel eens afkomstig zijn uit de vulva, bij loopse teef. Bij konijnen en ratten kan rode urine worden gezien door kleurstoffen in de urine.

Vuilbruine urine: ‘koffie met veel melk’-kleur wijst op een ernstige bloedbijmenging in de blaas met oud bloed. Dit treedt ook op bij ernstige bloedafbraakprocessen zoals Babesiose, maandagziekte en ernstig trauma. Als bilirubine in de urine zit, kan na schudden en groenbruine schuim worden gezien.

Helderheid: bij de meeste diersoorten is urine normaal gesproken helder. Konijnen en paarden hebben een troebele urine.
Geur: elk diersoort heeft zijn eigen specifieke geur. Ammoniaklucht ontstaat als bacterien in deurine aanwezig zijn. Dit kan door besmetting achteraf, of bij een blaasontsteking. Een acetonlucht kan worden geroken als er ketonen voorkomen, bijvoorbeeld bij eendier met diabetes mellitus of anorexie.
Soortelijk gewicht (s.g): het soortelijk gewicht kan toenemen bij suikerziekte, en afnemen door diabetes insipidus, veel drinken, pyometra en lever- of nierziektes. Bij suikerziekte is de urine licht van kleur maar het soortelijk gewicht hoog door de hoeveelheid glucose in de urine.

PH: Normale urine van een hond of kat heeft een PH van 6-7. De urine van konijnen en cavia's is minder zuur; PH 7.4-8.4.
Schuimvorming: de uiterlijke beoordeling van urine sluiten we af met de controle op schuimvorming. Na het schudden van het buisje schuimt vrijwel elke urine. Blijft dit schuim gedurende langere tijd bestaan dan wijst dit op een verhoogde hoeveelheid eiwit in de urine. Blijft het schuim langere tijd staan en is dit geelbruin van kleur dan kan dit wijzen op een verhoogde concentratie van galzuren of galzure zouten. Dit komt vaak voor bij een verhoogde hoeveelheid van bilirubine.

Teststrip aflezen:

Urobilinogeen en bilirubine zijn galkleurstoffen en treden in verhoogde concentratie in de urine op bij processen die met leverstoornissen gepaard gaan. Doordat de bloedconcentraties ook verhoogd zijn, worden de weefsels geel.>icterus.
Ook bij ernstige en langdurige darmafsluitingen is het gehalte van deze stoffen in de urine verhoogd. Bij de hond komt ook in fysiologische omstandigheden een geringe hoeveelheid bilirubine voor in de urine.

Nitriet komt normaal niet voor in urine. Bij blaasontsteking komen veel bacteriën voor die het aanwezige nitraat in de urine omzetten in nitriet. Nitriet in de urine wijst dan ook op bacteriën in de urine. Dit kan door een blaasontsteking zijn, maar ook door te lang bewaren van de urine of bij het gebruik van niet steriel glaswerk bij het opvangen van urine. Naast aanwezigheid van nitriet geeft ook een verhoogde pH waarde, bloed in de urine of het sediment tekenen van een blaasontsteking aan. 

Voorkomende problemen:

Konijn:

·        SG van 1.003-1.010; dan is er vaak sprake van E. cuniculi in de nieren of stress / verveling

·        SG van 1.010-1.016; dan is er vaak sprake van nierfalen

·        SG van meer dan 1.035; dan is er vaak sprake van blaaszand of stenen

Hond

·        Ligt gele urine met s.g van 1.035  kan optreden bij suikerziekte

·        Toenemen bij suikerziekte, afnemen door diabetes veel drinken, pyometra, lever of nierziektes

Het urine sediment:

Urolithiasis = Het voorkomen van stenen en kristallen in de urinewegen.
Kristalurie =  Het voorkomen van kristallen in de urine.
Kristallen kunnen samengaan tot gruis en vervolgens tot stenen. Kristalvorming is afhankelijk van veel factoren, o.a. stress, mictiepratroon, dieet, zuurgraad en concentratie van de urine.

Kristallen in zure urine:

Cystine-kristallen: treffen we vooral aan bij reuen van middelbare leeftijd, met name bij teckel, pekinees en basset. Waarschijnlijk is het een erfelijke afwijking.

plaatje tekst urine dgk

Calciumoxalaat-kristallen: komen voor bij reuen van middelbare leeftijd. Kleine hoeveelheden hebben geen betekenis. Calciumoxalaten worden ook bij de kat gezien. Al deze kristallen blaasstenen vormen, zijn ze zeer pijnlijk vanwege de scherpe uitsteeksels van de stenen. Calciumoxalaat kristallen zijn onder de microscoop zichtbaar aan hun vierkante vorm met een kruisvorm erop, het zogenaamde kruis van Malta (lijkt op een envelop). Ze kunnen soms ook in basische urine worden gevonden.

Kristallen in basische urine:
Struvietkristallen: komen vaak bij katten voor. Bij het ontstaan van deze kristallen spelen stress, mictiepatroon, urineconcentratie en de urine-pH een grote rol. Ze zijn herkenbaar aan hun typische vorm: de zogenaamde doodskistdeksels. Een andere benaming voor deze kristallen is ammoniumtripelfosfaat-kristallen. Ze kunnen ontstaan bij lage temperatuur en bij bacteriegroei in het urinemonster.
Uraatkristallen: komen ook voor. Ze kunnen wijzen op een leverafwijking.
Calciumcarbonaatkristallen: zijn normale bestandelen in baschie urine van planteneters. Ze zijn vaak rond met een radiatie streping. Soms zijn ze haltervormig of kruisvormig. Deze kristallen horen aanwezig te zijn in paardenurine en konijnenurine. Ze komen niet voor bij de hond of kat.

Typering van kristallen geeft aanleiding tot een gerichte behandeling:

·        Struviet: dieetvoer dat de pH van de urine verlaagt, weinig magnesium en fosfor bevat en weinig eiwit bevat; eventuele blaasontsteking behandelen. Laat katten meer drinken, bijvoorbeeld door middel van een waterfontein, en laat ze meer bewegen, zodat ze vaker gaan plassen en urine minder lang de tijd heeft om uit te zakken.

·        Uraten: weinig eiwit voeren en eventueel medicijnen geven (allopurinol)

·        Cystine: weinig eiwit geven en eventueel medicijnen

·        Calciumoxalaat: operatief verwijderen van de stenen en een strikt dieet met een beperkt calciumgehalt.

Behandeling blaasontsteking:

·        Antibiotica Sulfatrim (sulfamethoxazol/trimethoprim)

25 mg sulfadiazine en 5 mg trimethoprim per kg lichaamsgewicht per dag

·        Pijnstiller Loxicom

0,1 mg meloxicam/kg lichaamsgewicht (d.w.z. 2 ml/10 kg lichaamsgewicht).

·        Urine na 10 dagen controlere

in Uncategorised

Wat is dat: Functionele Diergeneeskunde?

Sinds begin 2019 noemen we onze kliniek Centrum voor Functionele Diergeneeskunde. Ik krijg hier vaker vragen over. In deze blog zal ik proberen hier dieper op in te gaan.

Lees meer
Knaagdieren en kou
in Uncategorised

De winter heeft zijn intrede gegaan en dat betekend brrrr.... Onze knaagdieren houden helemaal niet van kou en daarom moeten we ze een handje helpen in de winter. Denk bijvoorbeeld aan het water dat buiten kan bevriezen of de hamster die in winterslaap kan gaan. Allemaal dingen om even bij stil te staan.
Kou is in het algemeen zeer slecht voor knaagdieren. Het zijn gevoelige dieren die snel onderkoeld raken en daarom is het belangrijk dat ze er warm bijzitten. Voor de knaagdieren die binnenshuis wonen is dat niet zo moeilijk, maar voor de dieren die buiten wonen moeten er zeker extra maatregelen getroffen worden.

BUITEN LEVEN
Konijnen en hamsters die buiten wonen moeten tijdens de winter een extra pak stro krijgen. Een lekker warm bedje of iglo huis is ook heel welkom. Denk ook aan de drinkfles! Het water in de drinkfles kan eenvoudig bevriezen. Gebruik een thermocover om het water te beschermen tegen bevriezing. Controleren het water dagelijks.

WINTER BEDEKKING
In de winter zachte en warme bodembedekkers heel prettig voor de dieren. Bij stro zie je ook dat kleine knaagdieren deze bodembedekking verkiezen boven minder zachte bedekkers in de winter.

VITAMINES
Ook voor dieren kan het helemaal geen verkeerd idee zijn om ze in tijdens de winter extra weerstand te geven. Dit kan bijvoorbeeld d.m.v. kruiden, speciale brokjes of vitamine preparaten. Regelmatig groente en fruit is ook heel belangrijk voor de weerstand, ook in de winter.

WINTERSLAAP
Sommige dieren zoals Syrische Hamsters kunnen in een winterslaap gaan. Dit doen ze als de temperatuur die langere tijd tussen de 10 en 15 graden ligt. Het is dus belangrijk dat het kacheltje aan gaat. Gebeurd het toch dat je hamster in winterslaap gaat, geen paniek. Zorg ervoor dat je hem opwarmt en dan wordt hij vanzelf weer wakker.

Kou bij honden
in Uncategorised

KLEINE HONDEN
Over het algemeen kunnen kleine honden niet heel goed tegen kou. Dit heeft te maken met hun – vaak korte – vacht en lage vetgehalte. De meeste kleine honden vertonen vanaf 8 °C verschijnselen van kou.

MIDDELGROTE HONDEN
Middelgrote honden kunnen beter tegen kou dan kleine honden, maar overschat ze niet. De eerste verschijnselen treden op rond de 5 °C. Blijf uw hond daarom goed in de gaten houden bij temperaturen die richting het vriespunt gaan.

GROTE HONDEN
Grote honden kunnen over het algemeen goed tegen de kou. Ze hebben een dikkere vetlaag en hun lichaam stoot minder warmte af dan die van kleine honden. De eerste verschijnselen van kou treden daarom ook meestal pas op rond de 3°C. Toch kunnen ook grote honden het te koud krijgen bij zeer lage temperaturen, dus blijf altijd opletten.

RISICOFACTOREN
Hoe goed uw hond bestand is tegen de kou, hangt af van het ras. Uiteraard verschilt dit ook per hond. Een aantal factoren zorgt er daarnaast voor dat de kou een grotere invloed heeft op uw viervoeter. Dat zijn:

 • - De vacht. Hoe dunner de vacht, hoe sneller uw hond afkoelt.
  - Een kale buik. Heeft uw hond een kale buik? Dan zal hij sneller afkoelen.
  - De leeftijd. Puppy’s kunnen minder goed tegen de kou dan honden van een paar jaar oud. Oude honden zijn ook extra kwetsbaar,
     omdat ze hun lichaamstemperatuur minder goed kunnen reguleren.
  - Is uw hond ziek? Kijk dan goed uit bij koud weer. Ze zijn extra gevoelig voor kou.
  - Heftige wind en/of regen. Dit versterkt de verschijnselen die optreden als gevolg van kou.
  - Gesmolten sneeuw.
   Sneeuwklompjes kunnen blijven hangen in de vacht. Dit is niet alleen onprettig, maar kan ook zorgen voor snelle afkoeling.

 • HEEFT MIJN HOND HET KOUD?
  Als uw hond het koud heeft of uw hond is aan het afkoelen, dan kunt u dat herkennen aan een aantal verschijnsele

  Uw hond gaat rillen;
  Het ademen gaat moeizaam;
  De hartslag wordt zwakker.

  Het kan ook zijn dat uw hond in zichzelf keert, geen contact zoekt en niet wil spelen. Wanneer u een of meerdere van deze verschijnselen constateert, is het verstandig om uw hond goed in de gaten te houden en het comfortabeler voor hem of haar te maken. Koelt de hond namelijk teveel af, dan kan onderkoeling optreden.

LET OP DE LICHAAMSTEMPERATUUR VAN UW HOND
De lichaamstemperatuur van een hond ligt normaal gesproken tussen de 38 °C en 39 °C. Door inspanning en stress kan dit snel oplopen met een halve tot een hele graad, en door kou kan de temperatuur juist snel dalen. Iets lager is niet zo erg, maar wanneer de temperatuur beneden de 37.5 graden zakt en uw hond begint afwijkend gedrag te vertonen, dan raden wij aan om contact met ons op te nemen voor advies.

Het is belangrijk dat u de lichaamstemperatuur goed meet. Dit kunt u het beste doen met een digitale thermometer voor mensen. Aan de oren voelen is bijvoorbeeld niet de juiste manier om de exacte temperatuur te meten.

VERZORG DE POTEN VAN UW HOND GOED
Het is zeer belangrijk om de poten van uw hond in de winter extra goed te verzorgen, voornamelijk omdat er dan gestrooid wordt. De pekel blijft aan de poten van uw hond kleven of gaat in een open wondje in de poot zitten. Na het uitlaten is het dan ook verstandig om de poten van uw hond af te spoelen met lauw water. Zo voorkomt u dat uw hond de pekel van de poten aflikt en er zoutresten in de maag terecht komen. 

Om te voorkomen dat er pekel en sneeuwklonten aan de poten van uw hond blijven zitten – dit kan namelijk pijn doen – kunt u de poten insmeren met vaseline of speciale potenbalsem. Vaseline is niet giftig voor honden, let er wel op dat de vaseline vrij is van toevoegingen.

WAT TE DOEN ALS UW HOND ONDERKOELD IS
Als uw hond onderkoeld is zijn er een aantal dingen die u kunt doen:

Breng uw hond naar een warme omgeving;
Geef uw hond suiker en warm drinken;
Pak uw hond in met dekens om hem weer warm te krijgen;
Neem contact op met uw dierenarts.

MAAK EEN AFSPRAAK ALS:
Vertoont uw hond onderkoelings- of bevriezingsverschijnselen? Wacht vooral niet te lang en maak een afspraak. Wij helpen uw hond er snel weer bovenop!

Gezond huisdier
in Uncategorised

Klik op de gewenste afbeelding (links: Kat / rechts: Hond) voor de pdf.

kat plaatje voor op de site dgk hond afbeelding tekst site dgk

 

Wat is functionele diergeneeskunde?
in Uncategorised

diergeneeskundeWat helderheid kan wellicht geen kwaad.

In de westerse wereld, waaronder Europa en de VS ligt de nadruk op de Reguliere Diergeneeskunde. Dit wordt ook wel klassieke-, allopathische-, conservatieve- of orthodoxe diergeneeskunde genoemd. Nadruk binnen deze vorm van diergeneeskunde ligt op het bestrijden van symptomen. Los hiervan zijn er in de diergeneeskunde de afgelopen eeuw aanzienlijke stappen voorwaarts gemaakt, die zonder meer lovenswaardig zijn. Er is echter een stroming binnen deze vorm van diergeneeskunde, die vooral de nadruk wil leggen op het langdurig voorschrijven van medicijnen om zo alleen de symptomen te onderdrukken. We kunnen deze vorm van diergeneeskunde dan ook met recht ‘ziektezorg’ noemen.  

Enigszins denigrerend poogt de reguliere diergeneeskunde alles wat hier niet onder valt, zoals homeopathie, Phytotherapie, Ortholmoleculaire diergeneeskunde, Chiropractie, Osteopathie, Holistische- of Integrale diergeneeskunde weg te zetten als Alternatieve Diergeneeskunde. Daarbij gaan sommige geesten zo ver dat ze het wensen te bestempelen als ‘kwakzalverij’. Dit alleen met als doel om de reguliere diergeneeskunde neer te kunnen zetten als enig zaligmakend.

Toch zijn het juist die andere vormen van diergeneeskunde, die vooral gericht zijn op de genezing van de patiënten. Daarbij is juist veel meer sprake van ware ‘gezondheidszorg’.

Functionele Diergeneeskunde. Dit is een term die vooral in de VS gebezigd wordt, zowel in de humane als de veterinaire geneeskunde, door artsen die als uitgangspunt hebben dat ze de patiënten echt willen genezen door de oorzaken aan te pakken, waar mogelijk, en niet louter de symptomen willen bestrijden. Daartoe doet het niet ter zake of er sprake is van reguliere- of alternatieve- geneeskunst. De patiënt doet ertoe. Die staat centraal. Niet de protocollen of economische sturing door farmaceutische bedrijven.

In de functionele diergeneeskunde is de arts meer een gezondheidscoach die samen met de eigenaar zoekt naar de beste weg naar gezondheid. Geen witte jas die louter recepten uitschrijft als het hoogste goed. Nee, juist het trachten te herstellen van de gezondheid, waar mogelijk, zonder medicijnen. Ware gezondheidszorg dus. Symptomen zijn louter een signaal van het lichaam dat er iets mis is. Daarom moeten we niet de symptomen onder de mat proberen te vegen, maar juist de oorzaken trachten aan te pakken, als dit mogelijk is om deze weg nemen. Alleen dan is echte gezondheid te bereiken en doet men mijns inziens aan ware gezondheidszorg.

In het begin van deze eeuw zette ik als ‘Mission Statement’ op onze website: 

 “Het doet er niet toe hoe of op welke manier een patiënt geneest, als hij maar geneest en/of een waardig leven kan hebben.’

Destijds leek me dit vanzelfsprekend. Maar inmiddels heeft de werkelijkheid ons ingehaald en zorgen protocollen en andere regels ervoor dat vaak de gezondheid van een dier niet meer gediend lijkt te mogen worden. Alsof protocollen belangrijker zijn geworden, dan de patiënt zelf.

Ik realiseerde me dat we in onze kliniek eigenlijk altijd al Functionele Diergeneeskunde nastreefden en trachten te bedrijven.  Vanaf nu noemen we het daarom ook zo:

Diergeneeskundig Centrum Beek
Centrum voor Functionele Diergeneeskunde

Peter Boskamp
Dierenarts

 

Het verhaal van Iron (aromatherapie)
in Uncategorised

Eind november kwam Iron (13 mnd) samen met zijn baasjes bij ons: 

"Eind november zijn we bij jullie geweest met Iron (13mnd) met een aantal niet echt te definiëren klachten. Hij at niet, huilde luidkeels als we niet thuis waren, spuugde alles uit of het kwam er vloeibaar achter uit. Zes weken ervoor hadden we onze oude Stafford teef moeten laten inslapen.

Medisch gezien leek er niets aan de hand te zijn, maar ondanks alles was hij ongeveer 4 kilogram afgevallen in de laatste weken.

In overleg hebben we met Amy (Amy Besselink is paraveterinair bij DGK Centrum en gespecialiseerd in aromatherapie) een afspraak gemaakt om te zien of het welzijn van Iron wellicht te beïnvloeden zou zijn met ethische oliën.

Tot onze verbazing koos Iron twee flesjes uit waarvan Amy een samenstelling maakte. Inmiddels zijn we een week verder en is het resultaat goed waarneembaar. Iron eet nu met smaak zijn nieuwe brokken en maakt er een goede ontlasting van. Tevens is hij buiten zelfverzekerder dan vooraf, binnen is hij rustiger, hij speelt weer en de buren hebben het huilen niet meer gehoord."

Onze dank is groot ook namens Iron,
Anita en Bart

De feestdagen zijn weer voorbij! Vanuit ons hele team wensen wij iedereen een gezond en gelukkig 2018!

Heeft u fijne feestdagen gehad? Wij hebben er weer heerlijk van genoten en dat was natuurlijk ook weer te zien op de weegschaal. Helaas zijn wij niet de enige die in gewicht kunnen aankomen. In de praktijk zien wij ook veel huisdieren met overgewicht. Maar daar kunt u makkelijk iets aan doen! In deze nieuwsbrief geven wij u een aantal tips, want overgewicht bij een huisdier kan veel problemen veroorzaken. Een huisdier met een normaal gewicht is een gelukkig huisdier. 

Daarnaast hebben wij sinds kort nieuwe voeding voor hond en kat in de praktijk. Hierover gaan we u ook meer informeren.

Het laatste thema van deze nieuwsbrief is het gebit van uw huisdier. Februari staat geheel in teken van het gebit van uw hond en kat. Wat zou er gebeuren met ons gebit als wij onze tanden niet meer deden poetsen? Veel leesplezier! 
Lees verder


 

in Uncategorised

Boinks

We hebben ze weer! Het kattenspeeltje waar uw kat zich uren mee kan vermaken! Kom snel naar de praktijk voor dit leuke speelgoed, want op = op! Heeft u een DGK Zorgpas? Dan hebben wij voor u een speciale aanbieding! 

Lees meer
Dog Rocks
in Uncategorised

Dog Rocks

Het betere weer is in aantocht, we zijn weer meer in de tuin te vinden. Uw hond zal dan ook vaker lekker buiten op uw gazon liggen. In deze periode krijgen we dan ook vaak vragen of er iets te doen is aan de gele plekken in uw gras, als uw hond daar weer geplast heeft.

Lees meer
Veterinair steunpunt
in Uncategorised

profielfoto veterinair steunpuntDiergeneeskundig Centrum Beek heeft naast de locatie van de praktijk (Julianalaan 7a in Beek), nog 2 veterinaire steunpunten, waar u terecht kunt voor vragen en de basiszorg van uw huisdier. Eén VSP vindt u in de dierenspeciaalzaak Pootjes enzo in Limbricht en ons andere VSP in de Jumper Tuinoutlet in Beek.  Waarom? Beter gezegd, waarom niet? Drie bedrijven die het welzijn van dieren voorop hebben staan, kunnen u nu nog beter van dienst zijn. Samen sterk voor uw dier! 

We hebben gemerkt dat het soms makkelijker en sneller is voor een huisdiereigenaar om problemen en klachten te bespreken met het personeel van een dierenwinkel dan met ons. En dat is ook logisch. Bij een dierenspeciaalzaak kun je de vraag zo stellen, terwijl je binnenloopt en spullen haalt voor je huisdier. Bij een dierenarts moet je toch specifiek gaan bellen en eventueel een afspraak maken. Alleen mist het winkelpersoneel een medische achtergrond, waardoor soms klachten en problemen niet goed worden geconstateerd en een huisdier hierdoor de zorg mist die het eigenlijk nodig heeft. En daarom hebben wij nu dus 1 VSP  in Pootjes en Zo (Limbricht), en in de Jumper & Tuinoutlet (Beek)! Heeft u een probleem of klacht, dan kunt u dus ook bij 1 van deze bedrijven terecht. 

U kunt bij onze veterinaire steunpunten terecht voor de basiszorg van uw huisdier. Deze bestaat onder andere uit:
- consult
vaccinatie
chippen
- nagels knippen
- aankoopcontrole kitten/puppy
- gebitscontrole
Voor overige zaken, zoals het maken van röntgenfoto’s, bloedonderzoek ed, zal worden doorverwezen naar onze praktijk. 

VSP Limbricht
U kunt hier terecht op ons inloopspreekuur op donderdagavond van 18.30 tot 19.00. De afspraken lopen via onze praktijk, bel hiervoor tel. 046 - 437 1885 of stuur een mail naar info@dgkcentrum-beek.nl.

Adres:
Molenstraat 4
6141 BH Limbricht

VSP Jumper Tuinoutlet Beek
Op deze vestigingen is tijdens de openingsuren van Jumper Tuinoutlet een paraveterinair aanwezig. De openingsuren van Jumper Tuinoutlet zijn: 
maandag:        09.00 – 18.00u
dinsdag:          09.00 – 18.00u
woensdag:      09.00 – 18.00u
donderdag:     09.00 – 18.00u
vrijdag:            09.00 – 18.00u
zaterdag:         09.00 – 17.00u
zondag:           Gesloten. (Personeel Jumper kan u verder helpen met producten van ons) 
Wilt u zeker weten dat de paraveterinair tijd voor u heeft? Maak dan een afspraakvia onze praktijk, bel hiervoor tel. 046 - 437 1885 of stuur een mail naar info@dgkcentrum-beek.nl.

Adres:
Polychemstraat 2
6191 NL Beek

Fabienne Boskamp
in Uncategorised

Ik, Fabienne ben al sinds jaar en dag verbonden met de praktijk. Als kleine meid liep ik al rond, toen de praktijk nog aan de overkant van de straat was. Vervolgens als zaterdag en vakantiehulp. Na enkele stages in het buitenland en het behalen van mijn People and Business Management (Nu Business Studies) diploma. Ben ik aan de slag gegaan als HR functionaris binnen de praktijk, waarbij ik me heb beziggehouden met het veranderen van de personeelsprocessen. Toch bleef het buitenland lonken en had ik de stap genomen om alleen op wereldreis te gaan. Waarvan ik 1 maand vrijwilligerswerk heb gedaan in Borneo. Tegen het einde van mijn reis kwam ik er toch achter dat ik me wilde vestigen in Nederland. Sinds Februari 2015 ben ik dan ook aan de slag gegaan als praktijkmanager in de kliniek. 

Naast het management gedeelte van de praktijk ben ik ook druk met een stuk bioresinantie waarbij je werkt met de lichaamseigenenergie van dieren. Bioresonantie-therapie beïnvloedt met haar (aangepaste) trillingen op energetisch informationeel niveau de lichamelijke processen van de individuele patiënt. Het bioresonantie- apparaat zendt trillingen uit die verstoringen in het lichaam opheffen. Ze ondersteunen het immuunsysteem en beschermen het lichaam tegen ongunstige invloeden en aandoeningen. Het is gericht om het lichaam aan te zetten tot herstel. Daarnaast staat preventive zorg hoog op mijn lijstje en hoop hier de komende tijd meer mee te gaan doen. 

Gertie Boskamp
in Uncategorised

Gertie Boskamp is al vanaf het begin aan onze praktijk verbonden. Al in Woerden werkte ze als paraveterinair in de praktijk. Tegenwoordig draagt zij binnen de praktijk de verantwoording over de financiële en administratieve taken. Ook ondersteunt zij het management. Als u meer informatie wilt over een rekening die u ontvangen heeft, kunt u bij haar terecht.

Natuurlijke kalmeringsmiddelen
in Uncategorised

hond en katNatuurlijke kalmeringsmiddelen zoals Zylkène, Pet Remedy en Thundershirts helpen uw huisdier om te gaan met veranderingen en ongemakkelijke leefsituaties. Zoals bij vuurwerk, maar denk bijvoorbeeld ook aan verhuizingen, een dierenartsbezoekje, reizen, niet alleen kunnen zijn etc.

Natuurlijke middelen zorgen ervoor dat uw huisdier ontspannen wordt en dus niet suf wordt zoals de medicatie die gegeven kan worden op de dag zelf.

Waarom kan ik beter geen gewone kalmeringstabletjes geven?

Het nadeel van veel van deze middelen is dat er toch veel risico’s aan kleven. Het blijven narcosemiddelen. De hond versuft, maar krijgt alle prikkels mee. Vaak worden geluiden ook nog eens versterkt. Dit terwijl de hond geen uiting kan geven aan zijn angst. De angst zal hierdoor steeds sterker worden. 

Hieronder hebben we enkele natuurlijke kalmeringsmiddelen voor u op een rijtje gezet. 

Zylkène 

Zylkène is een natuurlijk kalmeringsmiddel. Het zijn capsules waar uw huisdier dagelijks één van nodig heeft. Dat mag in zijn geheel gegeven worden, maar dat mag ook worden opengemaakt om vervolgens het smakelijke poeder over de voeding te strooien. Het zorgt ervoor dat uw huisdier ontspannen wordt en beter om kan gaan met veranderingen en ongemakkelijke leefsituaties. Uw huisdier wordt hier dus niet suf van. Zylkène is verkrijgbaar voor verschillende gewichtsklasse. 

Start met de Zylkène 1-2 dagen voor de verandering van de omgeving of verontrustende gebeurtenis (dierenartsbezoek, reizen, naar een kennel, etc.)

Is uw huisdier al uit balans?
Is een langere toediening nodig? Begin dan 5-7 dagen van tevoren (Denk aan: vuurwerk, verhuizen, etc.) In langdurige situaties dient het minimaal 1 maand toegediend te worden. Evalueer dan opnieuw (nieuwe huisgenoot, nieuw huisdier erbij, niet alleen kunnen zijn, verbouwen, etc.).

pet remedy

Pet Remedy

Pet Remedy is een natuurlijk kalmeringsmiddel verkrijgbaar in sprayflacon of een verdamper voor in het stopcontact. Het is een middel op basis van valeriaan, vetiver en andere rustgevende etherische oliën. Het is geschikt voor alle zoogdieren, met name honden, katten, konijnen, knaagdieren en paarden, en vogels. Het is doeltreffend binnen enkele minuten en de verdamper dekt 60 m2.

De spray is veilig voor huid en vacht en kan verstuift worden in huis, in de mand, op gestoffeerde meubels en u kunt een kleine hoeveelheid op de vingers sprayen en dit zachtjes uitwrijven onder de kin, op de snuit en op de borst van uw huisdier.  

Thunder Shirts

Thunder Shirt is een vest voor honden en katten dat vrij strak rond het lichaam zit. U kunt het een beetje vergelijken met het inbakeren van een baby. De druk die het vest geeft, zorgt voor een ontspannend effect. Het wordt aanbevolen bij angstige honden en katten en bij bepaalde omstandigheden waar uw hond of kat bang wordt, bijvoorbeeld bij onweer, vuurwerk, autorijden, verlatingsangst, blafproblemen, drang tot trekken aan de riem en angst bij geluiden of voor het hondenhok. Vaak wordt uw huisdier al bij het eerste gebruik rustig, sommige honden en katten moeten er eerst aan wennen.

Hoe werkt het precies? 
ThunderShirtHet geeft een zachte constante druk op het lichaam van de hond of kat. Dit heeft een rustgevend effect op het zenuwstelsel, het wordt ook toegepast bij pas geboren kinderen (inbakeren) en mensen met een angststoornis. Uit onderzoek van ruim 1000 gebruikers bleek het bij 85% effectief te zijn en dus minder angstig door dit vest. 

Om de juiste maat te bepalen voor uw huisdier kan het beste de borstomvang gemeten worden, net achter de voorpoten. Heeft u interesse? Laat het ons weten en dan zullen wij deze voor u bestellen. Omdat Thunder Shirts verschillende maten hebben, hebben wij deze niet standaard op voorraad.

Vaccinaties paarden
in Uncategorised

paard vaccinatieOm uw paard te beschermen tegen veelvoorkomende ziekten, kunt u uw paard vaccineren. Door middel van deze vaccinaties proberen we het lichaam zodanig te stimuleren dat er voldoende afweerstoffen aangemaakt worden tegen specifieke virussen/bacteriën/schimmels om aldus bescherming te kunnen bieden tegen een mogelijke infectie. Er bestaan verschillende vaccins voor verschillende aandoeningen.

 


Influenza/tetanus

Dit is de jaarlijkse enting van paarden. Deze vaccinatie is zeer belangrijk, omdat Tetanus een levensbedreigende ziekte is. 

Het influenzavirus veroorzaakt een infectie van de bovenste ademhalingswegen en de longen bij gevoelige dieren van alle leeftijden (voornamelijk jonge en oude paarden). De symptomen die optreden zijn hoge koorts, suf/verminderde prestaties, weinig eetlust, waterige neusvloei en een droge hoest. Indien bacteriën bij de infectie betrokken zijn, wordt de neusvloei dikker (slijm + etter) en horen we een meer 'rochelende' hoest.

Tetanus wordt veroorzaakt door een bacterie genaamd Clostridium Tetani. Deze bacterie wordt opgenomen via huidwonden en produceert een neurotoxine welke ervoor zorgt dat de spieren volledig verkrampen. Paarden van alle leeftijden zijn gevoelig. Genezing van Tetanus is zeer moeilijk, omdat er uiteindelijk ook een verkramping ontstaat van de ademhalingsspieren. Daarom is vaccinatie tegen deze ziekte van groot belang! 

- Basisvaccinatie: 2 vaccinaties met een tussentijd van minimaal drie weken (vanaf een leeftijd van 4 maanden). Dan na 6 maanden nogmaals
  een vaccinatie.
- Herhalingsvaccinatie: 1x per jaar. 


Rhinopneumonie

Deze ziekte wordt veroorzaakt door het Equine Herpesvirus type 1 en 4. Dit virus wordt opgenomen via neuscontact tussen paarden ofwel door overdracht van de merrie naar haar veulen. De symptomen die optreden zijn een verkoudheid, abortus en verlamming van het zenuwstelsel. 

- Basisvaccinatie: 2 vaccinaties met een tussentijd van vier weken weken (vanaf een leeftijd van 4 maanden). 
- Herhalingsvaccinatie: 1x per 6 maanden. 


Schimmel

Een schimmelinfectie veroorzaakt kale plekken op het lichaam, meestal zonder jeuk. Meestal komt dit voor bij jonge paarden of paarden met een verzwakte weerstand. Deze enting bestaat uit een dubbele enting met een tussentijd van 2 weken. Daarna moet de enting jaarlijks herhaald worden. Vaccinatie tegen schimmel is ook mogelijk bij een schimmelbesmetting. De besmetting zal daardoor sneller onder controle zijn en wassen met Imaverol is daarna meestal niet meer nodig.

Basisvaccinatie: 2 vaccinaties met een tussentijd van twee weken.
Herhalingsvaccinatie: 1x per jaar


Droes

Droes is een zeer besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie genaamd Streptococcus equi. Meestal komt deze ziekte voor bij veulens en jonge paarden. De bacterie veroorzaakt abcesvorming van de lymfeknopen thv de keel. Er ontstaat een zwelling achter de kaaktakken en de paarden hebben vaak moeilijkheden met ademen. Soms kunnen de abcessen ook uitbreken en zich in andere lymfeknopen in het lichaam gaan vestigen.

Het wordt aanbevolen om alle paarden in de gehele stal te vaccineren.

Basisvaccinatie: 2 vaccinaties met een interval van vier weken.
Herhalingsvaccinatie: 1x per 3 maanden.


West-Nile

Dit is een virus dat overgedragen wordt door (tropische) muggen, maar volgens studies zou deze mug zich steeds meer richting ons land begeven. De symptomen die optreden zijn zeer verschillend, vaak treden neurologische symptomen op.

Basisvaccinatie: 2 vaccinaties met een interval van vier tot zes weken (vanaf een leeftijd van 5 maanden).
Herhalingsvaccinatie: 1x per jaar.

Saskia Rozeman
in Uncategorised

Mijn naam is Saskia Rozeman. Ik ben in 2001 begonnen met werken in de praktijk, nadat mijn stage was afgelopen. Inmiddels ben ik trotse mama van 2 dochters en ben ik drie dagen per week op de praktijk. Thuis heb ik samen met mijn partner een kleinschalige zorgboerderij waar cliënten met onze paarden kunnen helpen met verzorgen en al het andere wat er te doen valt op de boerderij. Buiten de paarden heb ik natuurlijk ook nog een lieve labrador Luna, wat kippen en konijntjes .

Binnen de praktijk ben ik overal inzetbaar waar de dierenartsen hulp nodig hebben. Ook hou ik me bezig met de administratie die te maken heeft met de grote huisdieren. Op maandagavond treffen jullie me meestal achter de balie aan. 

 

Jorinda Schellekens
in Uncategorised

Mijn naam is Jorinda Schellekens. Sinds september 2015 werk ik met veel plezier in de praktijk als dierenarts. Ik ben geboren in Maastricht en opgegroeid in Bunde. Van kleins af aan ben ik opgegroeid met een hond, kat en konijn. Ik ben mijn hele leven lang al gek van dieren. In het laatste jaar van de middelbare school heb ik besloten om dierenarts te  worden. Dit kwam door zowel mijn interesse voor de medische kant als mijn belangstelling voor dieren.

De studie diergeneeskunde heb ik gevold aan de Universiteit van Utrecht. Binnen de opleiding heb ik mij vooral gericht op de gezelschapsdieren. Tijdens de opleiding heb ik met veel plezier in Utrecht gewoond. Uiteindelijk ben ik weer terug gekomen naar het zuiden van het land.

Gedurende de studie heb ik ook een tijdje stage gelopen bij Diergeneeskundig Centrum Beek. Na het afstuderen heb ik eerst een aantal waarnemingen gedaan. Daarna ben ik  begonnen in Beek. Het leuke aan het beroep van dierenarts is dat het werk heel afwisselend is en geen dag hetzelfde.  

Op dit moment woon ik samen met mijn vriend en hebben een geweldige zoon. We hebben 3 katten, een dwergpapagaai en 1 valkparkiet. In mijn vrije tijd geniet ik van mijn zoon en doe ik aan dansen.

 Tot ziens in de praktijk!

Rianne Maar
in Uncategorised

Mijn naam is Rianne Maar en ik ben in 2012 afgestudeerd als dierenarts aan de faculteit diergeneeskunde in Gent. Mijn afstudeerrichting was paard en rund. Na 2 jaar in een gemengde praktijk in België gewerkt te hebben, ben ik in 2014 bij Diergeneeskundig Centrum Beek komen werken. 

Ik ben opgegroeid in Wijnandsrade. Wij hebben vroeger altijd een hond gehad en daarnaast heb ik veel paardgereden. Nu woon ik in Beek, samen met mijn vriend, ons dochtertje, de konijntjes, schaapjes en niet te vergeten onze oud Duitse herder Guus.  

Met uw honden, katten, konijnen en knaagdieren kunt u bij mij terecht. Maar daarnaast kom ik ook graag naar u toe voor uw geiten, schapen, paarden en hobbyvarkens. 

Peter Boskamp
in Uncategorised

Dierenarts Peter Boskamp heeft na zijn afstuderen in 1982 in diverse praktijken in het hele land gewerkt. In Amsterdam werkte hij 1 jaar in een praktijk die de diergeneeskundige zorg van de dierentuin Artis onder beheer had. Ook heeft hij een aantal jaren met een partner een praktijk in Woerden gerund. In 1987 kon hij de praktijk van de plotseling overleden dierenarts Ummels overnemen. Door de groei van de praktijk kon hij zich specialiseren in onder andere duivengeneeskunde, dieren met huidklachten en interne patiënten. Langzaam werd toegewerkt naar de mogelijkheden van een holistische benadering van patiënten. Zijn uitgangspunt is: "Het maakt in principe niet uit hoe een patiënt geneest, als hij maar geneest, of op zijn minst een leefbaar en plezierig leven kan blijven leiden."

Risse Keuren
in Uncategorised

Pico heeft dit afgelopen jaar regelmatig DGC bezocht. Niets dan respect, lof en veel lieve bedankjes voor iedereen die er werk! Risse Keuren.

Actie van de maand
in Uncategorised

Bij Diergeneeskundig Centrum Beek hebben we regelmatig acties. Deze acties zijn vaak gekoppeld aan een specifiek thema van de Beeker Beestenboel. Wilt u maandelijks op de hoogte worden gehouden van de acties? Schrijf u nu dan in voor Beeker Beestenboel.

Beeker Beestenboel

Inschrijven Beeker Beestenboel

Inschrijven Actie van de Maand

Deze maand hebben we de volgende actie:

Consult Paraveterinair: Wondverzorging
in Uncategorised

Uw huisdier heeft een wond of abces wat open moet blijven om te verzorgen, maar wat nu? Bij ons is de mogelijkheid om uw huisdier in onze opname te laten overnachten. Maar we begrijpen ook maar al te goed, dat uw huisdier toch liever zelf bij u thuis is.

In eerste instantie zullen we u uitleggen en voordoen hoe de wondverzorging in zijn werk gaat. Lukt het niet om de wond zelf te verzorgen? Of vindt u het eng (u bent daarin echt niet de enige)? Dan hebben wij voor u de oplossing. Maak in dat geval een afspraak met één van onze paraveterinairen. Soms vindt zo'n afspraak dagelijks plaats, maar soms ook om de dag, dit ligt aan de wond of aan het abces. Voordeel hiervan is dat uw huisdier gewoon mee naar huis kan. U bespaart uzelf de kosten van de opname en van de wondverzorging door een dierenarts.
Bloedonderzoek schildklierbepaling, galzuur- en cortisolmeting
in Uncategorised

Om een goede diagnose te kunnen stellen, moet er soms ook een bloedonderzoek worden gedaan. Deze bloedonderzoeken voeren we veelal zelf uit dankzij ons uitgebreide laboratorium. We hebben hierdoor de mogelijkheid om snel een schildklierbepaling, een galzuur- en/of cortisolmeting te kunnen doen. 

Snapshot

Idexx Snapshot

Met dit apparaat kunnen wij in de praktijk via een bloedonderzoek een schildklierbepaling, een galzuur meting of een cortisol meting uitvoeren van uw huisdier. Dit wordt gedaan voor de diagnostiek van bijvoorbeeld de ziekte van Cushing, een afwijking van de werking van de schildklier en ziektes aan de lever door middel van de galzuur meting. We kunnen tijdens de behandeling van een patiënt met één van deze klachten vaker een controle doen en dus ook sneller inspelen op de behandeling indien nodig.

De ziekte van Cushing

Bij de ziekte van Cushing bij een hond maakt de bijnier te veel hormonen aan. Er wordt dus te veel cortisol aangemaakt in de bijnieren. We behandelen dit door de bijnieren te onderdrukken met medicatie (Vetoryl). 

Diagnose stellen

De diagnose wordt vastgesteld door middel van een bloedonderzoek. Uw hond zou daarvoor een dag in onze opname moeten verblijven om drie keer bloed af te nemen. Als uw hond de ziekte van Cushing heeft, is dit goed te behandelen met medicatie. Uw hond zou wel onder controle moeten blijven om te beoordelen of de dosering medicatie voldoende blijft.

Afwijkingen aan de schildklier

Bij de schildklier zijn twee afwijkingen mogelijk, een te snel werkende schildklier (hyperthyreoidie) en een te traag werkende schildklier (hypothyreoidie). Bij honden komt een te traag werkende schildklier het meeste voor en bij de kat een te snel werkende schildklier. Een gezonde schildklier produceert het hormoon Thyroxine. Dit hormoon regelt de stofwisseling en heeft onder andere invloed op de hartslag, de spijsvertering en de bloeddruk.

Diagnose stellen

De diagnose kan gesteld worden door middel van een bloedonderzoek. We hoeven maar één keer bloed van uw hond of kat te nemen en dan kunnen we dit in de praktijk onderzoeken. Als uw hond of kat een afwijking aan de schildklier heeft, dan kan dit goed worden behandeld met medicatie (L-Thyroxine of Thiafeline). Uw huisdier zou wel onder controle moeten blijven om te beoordelen of de dosering van de medicatie voldoende blijft.

Hoe gaat zo'n bloedonderzoek in zijn werk?

Er zal voor het onderzoek bloed moeten worden geprikt bij uw huisdier, maar hoe gaat dit? We kunnen op vijf verschillende plaatsen bloed afnemen: in de hals, in één van de twee voorpoten of één van de twee achterpoten. We hebben niet veel bloed nodig voor onze apparaten. We laten uw huisdier meestal vast houden door één van onze medewerkers en een medewerker prikt dan bloed bij uw huisdier. Als de eigenaar er bij wil en kan blijven, laten we deze het liefst in zicht staan van het dier, zodat deze zich op zijn gemak voelt. Het doet geen pijn, maar het is vaak voor het dier een beetje spannend. Erna kunt u ervoor kiezen om op de uitslag te wachten (dit duurt 20-30 minuten) of u kunt naar huis gaan en dan bellen we u later op de dag met de uitslag. 

Holistische diergeneeskunde
in Uncategorised

holistische aanpak

Holistische diergeneeskunde (Holos betekend “het geheel”)

Het komt vaak voor dat een probleem meerdere oorzaken heeft. In de reguliere diergeneeskunde richt men zich tot de klacht. Bij een holistische aanpak kijk je verder dan de klacht.

Alles is onlosmakelijk met elkaar verbonden. Door het dier in zijn totaliteit te bekijken en te behandelen met verschillende therapieën kom je tot een beter resultaat. Holistische behandelingen hebben vaak een goed resultaat bij o.a. Pijn, rugklachten, hernia, chronische diarree of braakklachten, huidklachten, gedragsproblemen, astma of epilepsie (milde vorm).

Ook als aanvulling op een reguliere behandeling door een dierenarts kan een holistische benadering zinvol zijn. Denk hierbij aan het verminderen van medicatie zoals corticosteroiden en pijnstillers.

In onze kliniek werken wij via de reguliere weg. Maar trachten daarnaast oog te houden voor een meer holostische aanpak. Waarbij we dus naar het dier als geheel kijken. Getracht wordt dus bij de holistische aanpak, het lichaam te ondersteunen en de optimale omstandigheden te scheppen voor het lichaam om te kunnen herstellen.

Naast orthomolecelaire benadering (o.a. vitamines, sporenelementen en mineralen) hoort ook fytotherapie (genezing met planten) tot de holistische aanpak. Waar nodig wordt tevens gebruik gemaakt van (complex) homeopathie.

Tevens houden wij ook de mogelijkheid open om terug te grijpen op chirurgische en/of langdurige pijnstilling met tabletten, maar daarnaast maken wij dus veelvuldig gebruik van supplementen.

In het geval van gewrichtsaandoeningen hebben we enkele supplementen samengesteld op basis van natuurlijke grondstoffen waarvan in de afgelopen decennia bewezen is dast ze een ondersteunende werking hebben bij het herstel van gewrichten en/of verder verval van gewrichten zal beperken. Vaak bevatten de supplementen geneeskrachtige kruiden.

Deze aanpak leidt er vaak toe dat behandeling met pijnstillers, dan wel chirurgisch ingrijpen niet, of minder snel nodig is. Kortom, alle wegen die kunnen bijdragen tot het herstel van het lichaam worden bij de holistische benadering benut. De holistische benadering maakt dus gebruik van de reguliere diergeneeskunde als onderdeel van het geheel van mogelijkheden om te komen tot een zo goed mogelijke genezing van de patient. 

Bij deze vorm van diergeneeskunde richt men zich in tegenstelling tot wat in de normale reguliere diergeneeskunde gebruikelijk is, niet enkel en alleen op de klacht van de patiënt.

In de strikte reguliere diergeneeskunde wordt de dierenarts geconfronteerd met een klacht. Bijvoorbeeld een hond die mank loopt. Hiervoor worden dan normaal gesproken pijnstillers voorgeschreven, waarna de klacht al dan niet over kan gaan. Gaat de klacht niet of niet in voldoende mate over dan kan vervolgonderzoek gewenst zijn. Bijvoorbeeld het maken van een röntgenfoto of een echo.

Er kan dan bijvoorbeeld aan het licht komen dat er afwijkingen aan een gewricht zijn zoals artrose.

Dat kan voor de dierenarts in kwestie aanleiding zijn om langdurige pijnstilling voor te stellen en/of chirurgisch in te grijpen.

Ook in onze kliniek wordt veelvuldig de reguliere weg bewandeld. Maar daarnaast trachten we oog te houden voor een meer holistische aanpak, waarbij we dus naar het dier als geheel kijken.

Ook wij houden de mogelijkheid open om terug te grijpen op chirurgie en/of langdurige pijnstilling met tabletten. Maar daarnaast maken we veelvuldig gebruik van supplementen. In geval van gewrichtsaandoeningen hebben we enkele supplementen samengesteld op basis van natuurlijke grondstoffen waarvan in de afgelopen decennia bewezen is dat ze een ondersteunende werking hebben bij het herstel van de gewrichten en/of verder verval van het gewricht beperken. Vaak bevatten de toegepaste supplementen geneeskrachtige kruiden. 

Deze aanpak leidt er vaak toe dat behandeling met pijnstillers, dan wel chirurgisch ingrijpen niet, of minder snel nodig is.

Getracht wordt dus bij de holistische aanpak, het lichaam te ondersteunen en de optimale omstandigheden te scheppen voor het lichaam om te kunnen herstellen.

Naast fytotherapie (genezing met planten) hoort ook de orthomoleculaire benadering (o.a. vitamines, sporenelementen en mineralen) tot de holistische aanpak. Waar nodig wordt tevens gebruik gemaakt van (complex) homeopathie.
Kortom, alle wegen die kunnen bijdragen tot het herstel van het lichaam worden bij de holistische benadering benut. De holistische benadering maakt dus gebruik van de reguliere diergeneeskunde als onderdeel van het geheel van mogelijkheden om te komen tot een zo goed mogelijke genezing van de patiënt.

Consult Paraveterinair: Bloeddrukmeting
in Uncategorised

Een verhoogde bloeddruk bij honden en katten hoort u niet vaak, maar toch komt hij voor. De bloeddruk zorgt ervoor dat de organen van voldoende bloed en zuurstof worden voorzien. Maar als de bloeddruk te hoog is, kunnen door de druk in de vaten de kwetsbare organen (ogen, nieren, het hart- en vaatstelsel en zenuwstelsel) schade oplopen. Dit kan leiden tot hoofdpijn, zelfs blind worden, een hersenbloeding of hart- of nierfalen. Het vervelende is dat u vaak niets aan uw huisdier merkt, totdat deze problemen optreden. Het is daarom heel belangrijk om bij een oudere dieren (boven de 8 jaar) en bij huisdieren met een indicatie de bloeddruk te laten controleren. Deze controle kan uitgevoerd worden door één van onze paraveterinairs.  Een verhoogde bloeddruk is meestal goed te behandelen.

Hoe werkt een bloeddrukmeting?

De bloeddrukmeting wordt gratis aangeboden op afspraak of u kunt door een afspraak voor maken bij een paraveterinair. Het maken van een bloeddrukmeting is een relatief eenvoudige manier van onderzoek doen. Hierbij zorgen wij ervoor dat het dier zo min mogelijk stress heeft. Daarnaast is het absoluut niet pijnlijk. De meting gaat lijkt veel op de bloeddrukmeting van een mens. Om de staart of om de poot wordt een manchet geplaatst en opgeblazen. Door de druk van het manchet wordt de bloedstroom tijdelijk tegengehouden. Vervolgens loopt de manchet langzaam leeg, zodat het bloed weer gaat stromen. Met behulp van een senser kan dan de bloeddruk worden gemeten. 

Als de bloeddruk te hoog is, kan er een aanvullend onderzoek worden gedaan in de vorm van een urineonderzoek en bloedonderzoek. Deze onderzoeken worden gedaan door de dierenarts en op basis van deze uitslagen zal de beste behandeling voor uw huisdier worden ingezet.

Heeft u een ouder huisdier? Dan kunt u altijd een afspraak maken voor een jaarlijks gratis bloeddrukmeting!

Mijn huisdier heeft een verhoogde bloeddruk. En wat nu?

Zoals eerder gemeld, kan een verhoogde bloeddruk goed onder controle worden gebracht. Dit is wel afhankelijk van de eventuele oorzaak en ook hoe lang uw huisdier al met een verhoogde bloeddruk heeft rondgelopen en de schade die hierdoor is ontstaan. In sommige gevallen kan de schade volledig worden hersteld, maar helaas is er ook kans op restverschijnselen, zoals slechtziendheid, blindheid of eventuele hersenschade.

Uw huisdier zal in eerste instantie medicijnen krijgen om de bloeddruk te verlagen en de schade aan de organen te beperken. Na ongeveer 3 weken wordt de bloeddruk nogmaals gecontroleerd. 

Wilt u een afspraak maken voor een bloeddrukmeting? Bel 046 437 1885 of stuur een mail

 

 

Voedingsadvies
in Uncategorised

voedingsadvies huisdierIn onze praktijk werken we vanuit een holistische aanpak. Dit betekent dat we dus verder kijken dan de klacht. We kijken onder andere ook naar het medische verleden van uw huisdier, zijn huisvesting en hoeveel beweging hij of zij krijgt. En uiteraard naar de voeding. Gezonde voeding is belangrijk voor elk dier. Daarom beschikken wij in de praktijk over een voedingsdeskundige.

Voeding kan niet alleen voor klachten zorgen, maar kan eveneens een rol spelen bij de behandeling van klachten en aandoeningen. Denk bijvoorbeeld aan
- Huidproblemen
- Suikerziekte
- Blaasgruis
- Arthrose
- Overgewicht

Soms is alleen een verandering van voer voldoende.

Onze paraveterinair Valerie Potters is gediplomeerd voedingsdeskundige. Zij kan uw vragen beantwoorden over dieet en preventieve voeding. Ook kan zij u persoonlijk adviseren over de hoeveelheid voeding die uw huisdier nodig heeft.  Maak nu een afspraak met haar, tel 046 437 1885 of mail

 Consult Paraveterinair: Diabetescontrole
in Uncategorised

DiabetescontroleHeeft u een huisdier met diabetes? Dan kunt u bij ons terecht voor een begeleiding tijdens het instellen en controleren van uw huisdier. Binnen onze praktijk werkt een paraveterinair die gecertificeerd diabetesconsulente is. Bij haar kunt u ten alle tijden terecht voor al uw vragen over suikerziekte en de begeleiding van uw dier. 

Hoe gaat het in zijn werk?

De dierenarts heeft de diagnose suikerziekte bij uw hond of kat gesteld. Wat nu? In het algemeen is suikerziekte goed te behandelen, al vraagt het wel de nodige aandacht. Suikerziekte wordt veroorzaakt door een insulinetekort. Daarom moet dit tekort dagelijks, op vaste tijdstippen, worden aangevuld met een insuline injectie. U zult dus moeten leren dit te injecteren bij uw huisdier. Dit gaan wij samen oefenen. Het lijkt eng en moeilijk, maar in de praktijk valt dit altijd mee. 

Omdat niet precies bekend is hoe groot het insulinetekort bij uw huisdier is, moet de juiste dosering worden vastgesteld. Aan de hand van het gewicht van uw dier zal er een start dosering bepaald worden. Het kan zijn dat het één keer per dag gegeven moet worden of twee keer per dag. Dit ligt aan de patiënt. Het insuline spuiten gebeuren op vaste tijdstippen. Het exacte behandelschema wordt in overleg met u gemaakt, waarbij zoveel mogelijk rekening gehouden wordt met de dagindeling van de persoon die het dier gaat behandelen. 

Het vinden van de juiste dosering gebeurt met diabetescontroles ( oftwel diabetesbegeleiding) door een paraveterinair. Het bloedglucosegehalte dient gecontroleerd te worden op een vast tijdstip na de insulinetoediening. Door deze waarde kunnen wij zien of de insuline nog moet worden bijgesteld.
U kunt zich voorstellen dat dit in het begin vaak gecontroleerd moet worden totdat we de juiste hoeveelheid hebben kunnen bepalen. Voor deze controle hebben we gelukkig maar één druppel bloed nodig. 

Als eenmaal de juiste dosering is gevonden, zal uw huisdier zich een stuk beter voelen. De aantal controles worden dan ook verminderd. Regelmatig controle is wel noodzakelijk, want na verloop van tijd kan de behoefte aan insuline veranderen en kan er weer een aanpassing nodig zijn. 

Deze consulten zijn altijd op afspraak. Suikerziekte is een aandoening waarbij veel op u afkomt. Wij begrijpen dan ook dat u niet alles kan onthouden. Daarvoor geven we u een informatieboekje mee naar huis, zodat u erna thuis alles op het gemak kan doorlezen. Zijn er dan nog vragen, kunt u altijd contact opnemen, tel 046 437 1885 of mail

Extern laboratorium
in Uncategorised

extern labHeel veel testen worden bij ons in het laboratorium uitgevoerd. Denk onder andere controles van lever- en nierfuncties, suikerspiegel, schildklierfunctie, FeLV en FIV, het bepalen van een bloedbeeld en nog veel meer.
Voor een aantal andere onderzoeken is het erg lastig om ook daar de apparatuur voor in de praktijk te hebben,
dus besteden we deze onderzoeken uit. 

Voor de onderzoeken die we niet uit kunnen voeren, is het gelukkig wel vaak mogelijk om in de praktijk bloed of ander materiaal af te nemen. U hoeft dus niet naar een extern laboratorium met uw huisdier. Wij nemen de monsters zelf af en sturen ze op naar het externe laboratorium. 

Wij maken gebruik van verschillende laboratoria, zodat we zo veel mogelijk verschillende onderzoeken voor u kunnen doen bij kleine en grote huisdieren. 

Wij streven ernaar om u altijd zo snel mogelijk de resultaten van het laboratorium aan u door te geven, zodra we deze hebben ontvangen

Schimmelkweek
in Uncategorised

Een schimmelinfectie komt regelmatig voor bij verschillende diersoorten. Ze kunnen drager zijn van schimmel, maar ze kunnen er ook ziek van zijn. Schimmel van de dieren is ook besmettelijk voor mensen, maar ook andersom. De symptomen kunnen verschillen, variërend van een mottige vacht en enkele kale plekjes tot kleine korstjes over het hele lichaam. Meestal is er geen jeuk, tenzij er een huidontsteking is ontstaan. Om zeker te zijn of het om een schimmel gaat en zo ja, welke het is, doen we een schimmelkweek. 

schimmelkweek

Hoe maken we een schimmelkweek?

Voor het maken van een schimmelkweek leggen we een aantal haren op een speciale voedingsbodem. De bodem heeft een gelige kleur. Als de haren met schimmel zijn besmet, krijgt de voedingsbodem een rode kleur. We zien dan ook een groeiende schimmelkolonie.

Hoe behandelen we schimmel?

Een schimmelinfectie is goed te behandelen en de meeste dieren herstellen volledig. De behandeling duurt vaak 6 weken en wordt behandeld met een medicijn en shampoo dat schimmels doodt. Let op, een schimmel is besmettelijk, dus houdt de spullen apart (dekens, riem, borstels, etc.) en ga bijvoorbeeld niet met uw huisdier naar cursussen of tentoonstellingen.

Consult door een Dierenarts
in Uncategorised

DierenartsBij ons in de praktijk werken 5 dierenartsen. Is uw huisdier ziek of zijn er andere klachten of problemen? Of komt uw huisdier gewoon op controle? Dan kunt u bij één van onze dierenartsen op consult komen.

Waarvoor kunt u op consult komen?

Op een consult neemt de dierenarts alle tijd om uw huisdier de zorg en begeleiding te geven die hij of zij nodig heeft. Bij ons is er dan ook geen verschil tussen een kort of lang consult. De reden waarom u naar het consult komt, is natuurlijk uiteenlopend. U bent van harte welkom voor een controle (bijvoorbeeld een aankoopcontrole, een gezondheidscheck of seniorencontrole). Maar meer waarschijnlijk komt u langs, omdat uw huisdier klachten heeft of problemen (zoals een voedselallergie) of ziek is. Tijdens het consult zullen we uw huisdier onderzoeken om tot een goede diagnose te komen en uiteraard beantwoorden we al uw vragen.

Mocht er tijdens het consult blijken dat uitgebreider onderzoek nodig is, zoals bijvoorbeeld röntgenfoto’s, echo’s of een bloedonderzoek, dan proberen wij dit altijd direct voor u en uw huisdier te doen. Soms lukt dat helaas niet, dan plannen we een nieuwe afspraak in of we nemen uw huisdier op in onze opname.

Komt u op consult in verband met een spoedgeval? Dan worden de uitgebreide onderzoeken, uiteraard direct gedaan. U komt niet voor niets binnen met een spoedgeval.

Consulten waar we rustig onze tijd voor willen nemen, zoals bijvoorbeeld een euthanasie, gaan ook liever op afspraak. We willen u als eigenaar daar goed in kunnen begeleiden en daar de tijd voor kunnen nemen die nodig is.

Konijnen Entspreekuur

Twee keer per jaar hebben wij ook een konijnen Entspreekuur. Hier kunt u met uw konijnen terecht voor de vaccinatie tegen een gereduceerd tarief. Houd daarvoor onze nieuwsbrief, Facebook of website in de gaten.
spreekuur

 

Consult Paraveterinair: Gewichtscontrole
in Uncategorised

hond op weegschaalMijn huisdier is te zwaar, wat nu? Het is voor uw huisdier gezonder om geleidelijk af te vallen, niet teveel in een keer. Een gewichtsverlies van 1 tot 2 procent per week is prima. Maak daarom een afspraak bij onze voedingsdeskundige en krijg gratis begeleiding! 

Hoe gaat het in zijn werk?

U maakt een afspraak bij onze paraveterinair die tevens voedingsdeskundige is. Op de eerste afspraak zal worden beoordeeld hoeveel uw huisdier zal moeten afvallen om op zijn streefgewicht te komen en zal er een intake gesprek plaatsvinden:

- Als eerste zal uw huisdier worden gecontroleerd om na te kunnen gaan in welke bodyscore (zoals in onderstaande
  afbeelding naar voren komt) uw huisdier valt: overgewicht of zelfs al obesitas. 

 

- Het gewicht dat de weegschaal aangeeft, tijdens de intake, zal tevens aangehouden worden als zijnde het
  startgewicht.

- Vervolgens informeren we naar de levenswijze van uw huisdier. Zo krijgen we inzicht hoe het thuis gaat,
   hoe vaak uw huisdier eet, wat hij of zij eet, welke tussendoortjes, hoeveel beweging hij of zij krijgt.

- Deze gegevens voeren we dan in op een computerprogramma, zodat we in het verloop van de
  gewichtscontroles de gegevens met elkaar kunnen blijven vergelijken. Dieetvoeding

- We stellen dan samen met u een plan op. We berekenen een streefgewicht en het
  aantal gram voeding per dag (dit kan in blikvoer, in brokken of beiden) dat uw
  huisdier mag hebben om er voor te zorgen dat hij   gaat afvallen. Wij maken gebruik
  van de voeding Royal Canin Satiety Support om honden en katten te laten afvallen.
  Dit is in brokken en natvoeding te verkrijgen. In deze voeding zitten veel minder
  calorieën, maar wel veel vezels. Uw hond of kat heeft dus wel een lekker gevuld
  gevoel.

- Aan het eind van de afspraak krijgt u van ons nog een Slim-Fit tas mee met weegschaal en informatie.
  Daarnaast zit in de tas een uitdraai van de genoteerde gegevens en het afgesproken plan: het aantal voer
  per dag, het huidge gewicht, het streefgewicht en een tabel die elke controle wordt ingevuld. 

Gewichtscontroles

De controles voeren wij in het begin om de 2-3 weken uit. Loopt alles goed, dan kunnen wij hier in het vervolg van de begeleiding langer tussen houden. Bij katten die veel stress hebben in de auto en op de praktijk kunnen wij ook telefonisch begeleiden.

Succesverhaal

Bent u benieuwd naar een verhaal van één van de afvalpatiënten die door onze praktijk werd begeleid? Klik dan hier om het te lezen.Vóór Slim Fit!
SierraSierra1

                                                                                   Na Slim fit!

 

 

Consult Paraveterinair: Hechtingen verwijderen
in Uncategorised

HechtingenAls uw huisdier geopereerd of gehecht wordt, moet hij na een tiental dagen terug komen voor een controle.

Op die controle wordt de operatiewond gecontroleerd en als dit er goed uit ziet kunnen ook de hechtingen verwijderd worden. Dit kan bij een Paraveterinair gedaan worden. Bij twijfel over het genezen van de wond kan altijd de dierenarts er even bij worden geroepen.

Door dit consult bij een paraveterinair te doen, heeft u minder lange wachttijden. Dit gebeurt wel altijd op afspraak.

Bloedonderzoek organen en cellen
in Uncategorised

Er zijn natuurlijk heel veel soorten bloedonderzoeken die gedaan kunnen worden. Maar om een algeheel beeld te krijgen van uw huisdier worden de organen en de cellen gecontroleerd. Bijvoorbeeld bij een seniorencontrole, voor een narcose of om een volledige diagnose van de klachten van uw huisdier te krijgen.

Wat voor apparatuur hebben wij hiervoor en wat meten we daar dan precies mee?

Catalyst

Idexx Catalyst: Onderzoek organen 

Dit is een apparaat om stoffen in het bloed mee te testen die te maken hebben met de werking van de organen van uw huisdier.
Binnen een zeer snelle tijd kunnen we de volgende dingen beoordelen:
- Nierwaarden
- Leverwaarden
- Eiwitbalans
- Electrolyten (zoals natrium en kalium)
- Suikerziekte

Het is dus een veelzijdig apparaat die enorm veel door ons wordt gebruikt bij de diagnostiek van allerlei aandoeningen. Zo onderzoeken we dus lever- en nieraandoeningen en suikerziekte. Maar gebruiken we het ook bijvoorbeeld bij een seniorencontrole (algehele gezondheidscheck van uw senior dier) en een bloedonderzoek vóór een operatie (dit is vooral belangrijk bij senior of risico patiënten). 

Lasercyte

Idexx Lasercyte: Onderzoek cellen

Dit is een specifiek apparaat voor onderzoek naar bloedplaatjes, rode en witte bloedcellen. Hiermee speuren we naar ziektes die daarmee van doen hebben, zoals ontstekingsreacties, bloedarmoede, ziektes van het immuunsysteem en nog veel meer.
Ook is het apparaat erg nuttig voor het vervolgen van ziektes, om te zien of een behandeling aanslaat of om de bijwerkingen van een behandeling in de gaten te houden. Zodat kan worden ingegrepen voordat er grote problemen ontstaan.

Hoe gaat zo'n bloedonderzoek in zijn werk?

Er zal voor het onderzoek bloed moeten worden geprikt bij uw huisdier, maar hoe gaat dit? We kunnen op vijf verschillende plaatsen bloed afnemen: in de hals, in één van de twee voorpoten of één van de twee achterpoten. We hebben niet veel bloed nodig voor onze apparaten. We laten uw huisdier meestal vast houden door één van onze medewerkers en een medewerker prikt dan bloed bij uw huisdier. Als de eigenaar er bij wil en kan blijven, laten we deze het liefst in zicht staan van het dier, zodat deze zich op zijn gemak voelt. Het doet geen pijn, maar het is vaak voor het dier een beetje spannend. Erna kunt u ervoor kiezen om op de uitslag te wachten (dit duurt 20-30 minuten) of u kunt naar huis gaan en dan bellen we u later op met de uitslag. 

HERPLAATSING/VERMIST!
in Uncategorised

Is uw huisdier vermist? Stuur dan een mail naar info@dgkcentrum-beek.nl met de gegevens van uw huisdier en een recente foto.
We zullen de gegevens dan plaatsen op deze website en op onze facebook pagina. 

Vaccineren hond
in Uncategorised

vaccinerenHet vaccineren van uw hond blijft nodig om uw hond te beschermen tegen ziekten. Wij werken via een vaccinatieschema. Verder bepalen we aan de hand van de leefomgeving en eventueel vakantiebestemming welke extra vaccinaties gegeven worden.

Ons vaccinatieschema

6 weken leeftijd: Puppy enting
9 weken leeftijd: Kleine Cocktail
12 weken leeftijd: Grote Cocktail
1 jaar na de 12 weken enting: Grote Cocktail
(Na deze basisentingen wordt ieder jaar de kleine cocktail gevaccineerd en een keer per 3 jaar de grote cocktail) 

Puppy enting

De puppy enting bestaat uit Parvo en de Hondenziekte.  

Kleine Cocktail

De kleine cocktail bestaat uit de Ziekte van Weil en Para-Influenza.

Grote Cocktail

De grote cocktail bestaat uit Parvo, Ziekte van Weil, Para-influenza en Hepatitis.

Overige entingen

Buiten deze entingen worden er aan de hand van de leefomgeving nog entingen toegevoegd, zoals:

Kennelhoest

Deze enting wordt gegeven als uw hond naar een puppycursus of kennel gaat. 

Rabiës

Deze enting is verplicht als u met uw hond de grens over gaat. Deze enting moet zeker 3 weken van tevoren gegeven worden. Als uw hond deze enting de eerste keer krijgt, is die 1 jaar geldig. Erna is deze enting 3 jaar geldig.

Is het echt nodig elk jaar te vaccineren?

Uit onderzoek is gebleken dat de beschermingsduur van een aantal stoffen uit de cocktail langer zijn dan 2 jaar. De Ziekte van Weil en de Para-Influenza blijft maar 1 jaar gelden. Wij adviseren dus ook om jaarlijk de kleine cocktail te laten geven aan uw hond en daarbij 1x per 3 jaar de grote cocktail. Het ligt natuurlijk aan de gezondheid, leeftijd, leefomstandigheden van uw hond wat we extra zullen vaccineren. 

Wilt u uw hond alleen vaccineren als u zeker weet dat dit nodig is? Dan is het Alternatief Zorgpakket iets voor u! Met dit zorgpakket bieden wij u de mogelijkheid uw hond op maat te vaccineren en te ontwormen. Met behulp van een titerbepaling in het bloed zullen we onderzoeken of uw hond nog voldoende antistoffen in het bloed heeft om adequaat te reageren op een infectieziekte.

Vaccineren zal altijd noodzakelijk blijven, omdat wij in ons land de meeste dieren goed vaccineren komen de ziektes onder onze huisdieren minder voor dan in andere landen.