Castratie hond

hond castratieZal ik mijn reu laten castreren? Als u in bezit bent van een reutje, dan heeft u hier vast al eens over nagedacht. Om u te helpen bij deze beslissing, hebben wij alle informatie op een rijtje gezet. 

Wat gebeurt er tijdens een castratie?

Nadat de hond onder narcose is gebracht, worden de zaadballen verwijderd. Dit alles gebeurt via een snee. Als uw reu een binnenbal heeft, ook wel cryptorch genoemd, moet er soms een tweede snee gemaakt worden om deze uit de buik of lies te halen. Na de operatie wordt de snee gehecht. We proberen altijd inwendig te hechten, zodat uw huisdier daar zo min mogelijk last van gaat hebben en er dus geen hechtingen aan de buitenkant komen. Als uw hond goed wakker is, mag die dezelfde dag naar huis met pijnstillers voor een aantal dagen. Na de operatie is het belangrijk dat uw hond 10 dagen rustig aan doet en niet gaat zwemmen of gewassen wordt. Na deze 10 dagen worden de hechtingen verwijderd en als dan alles goed uit ziet mag hij alles weer doen.

Wat zijn de voordelen van castratie?

De paringsdrang gaat weg en daardoor zal uw hond rustiger worden en minder snel weglopen. Reutjes produceren een groene pussige uitvloeiing wat vaak door het hele huis ligt, dit wordt een heel stuk minder na castratie. Castratie kan ervoor zorgen dat uw hond rustiger en minder dominant wordt. Het kan, maar het hoeft niet! Je hebt aangeleerd gedrag en hormonaal gedrag. Als het hormonaal gedrag is, verdwijnt het. Als het aangeleerd gedrag is, verdwijnt het niet met een castratie. Hoe kunt u weten of uw hond na een castratie rustiger en minder dominant wordt? Tegenwoordig kunnen wij uw reu een chip plaatsen (Suprelorin). Dit implantaat onderdrukt tijdelijk de productie van het mannelijk hormoon. Deze implantaten bestaan voor 6 maanden of voor 1 jaar. Gedraagt uw hond zich na het plaatsen van het implantaat, zoals u dat graag zou willen, is castratie een goede optie. Is er geen verandering, ga dan aan de slag met het gedrag van uw hond!

Wat zijn de nadelen van castratie?

Elke narcose brengt een klein risico met zich mee. Dit geldt voor honden net zo als voor mensen. Door de dosering zo laag mogelijk te houden en lokaal extra te verdoven, proberen we het risico zo laag mogelijk te houden.

Wanneer castreren?

Bij teefjes wordt geadviseerd na 3 maanden, na de eerste loopsheid te steriliseren in verband met de gezondheid. Bij een reu is er medisch gezien geen reden om op jonge leeftijd te castreren. Op latere leeftijd kunnen er wel medische redenen zijn waardoor uw reu gecastreerd moet worden, zoals bijvoorbeeld prostaatproblemen, testikeltumoren of bepaalde tumoren aan de anus. Als u uw reu wilt castreren, kan dit vanaf 6 maanden, maar wij raden aan om te wachten tot uw reu uitgegroeid is.   

Wordt mijn hond te dik na een castratie?

Vaak zie je honden na een castratie snel uitdijen. Toch is dit helemaal afhankelijk van uzelf. Na een castratie verbruikt een hond minder energie. Dit betekent dus ook dat uw hond minder voeding nodig heeft of het beste nog voeding voor gecastreerde honden.

Afspraak maken

Wilt u uw hond laten helpen? Dan moet u altijd een afspraak maken. Voor de hond is het fijn als u een dekentje, knuffeltje of misschien een trui van u zelf meegeeft met uw vertrouwde geur.