Bloedonderzoeken

BloedonderzoekenDoor bloed af te nemen van uw dier en dit te onderzoeken in ons eigen laboratorium, kunnen onze dierenartsen veel informatie krijgen over het functioneren van uw huisdier op moment van afname.

 

 

Er zijn vier redenen waarom de dierenarts ervoor kiest om een bloedonderzoek uit te voeren:

1.       Uw dier is ziek en uw verhaal of het lichamelijk onderzoek van het dier geeft een indicatie voor verder onderzoek.
2.       Uw dier moet onder narcose voor een operatie of een gebitsbehandeling en de dierenarts wil weten of dit veilig kan.
3.       U wilt uw huisdier graag preventief laten controleren op veel voorkomende aandoeningen,  bijvoorbeeld tijdens een
          seniorencontrole
4.       Het controleren van de dosering van bepaalde medicaties bij chronische aandoeningen.

Hoe gaat zo'n bloedonderzoek in zijn werk?
Er zal voor het onderzoek bloed geprikt woden bij uw huisdier, maar hoe gaat dit? We kunnen op vijf verschillende plaatsen bloed afnemen: in de hals, in één van de twee voorpoten of één van de twee achterpoten. We hebben niet veel bloed nodig voor onze apparaten. Uw  huisdier wordt meestal vastgehouden door één van onze medewerkers en een andere medewerker prikt dan bloed bij uw huisdier. Als de eigenaar er bij wil en kan blijven, laten we deze het liefst in zicht staan van het dier, zodat deze zich op zijn gemak voelt. Het doet geen pijn, maar het is vaak voor het dier een beetje spannend. Erna kunt u ervoor kiezen om op de uitslag te wachten (dit duurt 20-30 minuten) of u kunt naar huis gaan en dan bellen we u later op met de uitslag. 

Bij Diergeneeskundig Centrum Beek zijn er twee verschillende bloedonderzoeken mogelijk:
1  Een algemeen bloedbeeld, waarbij verschillende waarden van de bloedplaatjes, witte- en rode bloedcellen worden gemeten.
2. Bloedonderzoek van de organen waarbij onder andere de functie van de nieren, lever en pancreas gecontroleerd kan
    worden. Ook schildklierbepaling, cortisolmeting
of CRP-meting (ontstekingswaarde) zijn mogelijk.