Zonder angst naar de dierenarts!

bang dierenartsIs uw huisdier ook zo bang voor ons? Raakt hij in paniek, zodra hij bij ons door de paarse voordeur komt? Gelukkig zien we dat veel huisdieren bij ons vrolijk en kwispelend binnenkomen, maar ook dat sommige honden en katten echt heel bang zijn. Vaak worden ze dan herinnerd aan bijvoorbeeld de prik van de vaccinatie of een voor hen traumatiserende operatie, zoals een sterilisatie. Dieren associëren dan vaak het bezoek aan ons met pijn. Wat kunt u doen om uw huisdier te helpen?

Het beste is om honden en katten zo jong mogelijk alvast te laten wennen aan onze dierenartsen. Heeft u een puppy-pakket of kitten-pakket? Dan komen uw jonge huisdieren al geregeld bij ons langs, waardoor ze goed kunnen wennen aan ons en aan verschillende procedures.

Simuleer een onderzoek en raak je huisdier regelmatig aan, zoals een dierenarts dat bij een onderzoek zou doen. Denk daarbij vooral aan gevoelige plekken zoals poten, oren, buik en tandjes kijken. Daarna is er natuurlijk een traktatie voor de dappere patiënt. Woont u in de buurt? Loop geregeld even met uw hond binnen om te wegen en voor een aai en een koekje.

Helaas begint veel van de stress al thuis. Zodra u om de hoek komt met de draagmand, schiet uw kat er gelijk vandoor. Herkenbaar? Probeer dan eens dit trucje. Laat de mand in het territorium van uw kat staan met de deur open als een schuilplaats, of als een slaapholletje. De mand zal dan de vertrouwelijke geur opnemen van bijvoorbeeld de woonkamer of de keuken. Gaat je kat zonder problemen in de mand? Ga dan regelmatig met je kat een blokje om in de draagmand, terwijl u hem kalmeert met een zachte stem. Als deze kleine excursies niet langer een drama vormen, kunt u uw kat vervoeren naar de dierenarts.

Om te voorkomen dat uw hond al volledig gestresst bij ons komt, raden wij u aan om hem of haar al vroeg te laten wennen aan meerijden in de auto, omdat dit voor sommige dieren ook zeer beangstigend kan zijn. Zorg in ieder geval ervoor dat u voldoende tijd hebt voor de rit om te voorkomen dat u te overhaast te werk gaat en de stress voor uzelf en de hond verergert.

Van belang is in ieder geval dat u altijd zelf rustig blijft (ookal vindt u het zelf ook een beetje spannend) en uw huisdier beloont na een bezoekje aan ons.