Eerste hulp voor dieren

ehbo hond

We doen er alles aan om ervoor te zorgen, dat het goed gaat met onze dieren. Gelukkig kunt u veel doen om een dierenleven te redden, vooral als het gaat om noodgevallen. Natuurlijk kunt u niet alles weten en heeft u uiteindelijk toch onze hulp nodig, maar we kunnen u wel tips geven, zodat u in ieder geval bent voorbereid. 

Wat kunt u doen bij brandwonden?


Het kan gebeuren dat uw hond met zijn staart door een brandende kaars zwiept, of een kop hete thee van de tafel afstoot. Het is dan belangrijk om goed te koelen. Bij kleine verbrandingen het liefst 5 minuten, en bij ernstige verbrandingen zelfs 15 minuten. Een kat verbrandt zich wel eens doordat ze over een hete kookplaat loopt. Ook dat moet u goed koelen. U moet alleen de verbrande plek goed koelen door de plek onder lauw stromend water te houden en leg er daarna een koude kompress uit de koelkast op. Zorg dat uw hond of kat zelf warm blijft. Gebruik bij dieren nooit brandwondenzalf, zowel bij brandwonden op de huid als onder de poten. Ze zorgen voor verklevingen in de vacht en dieren hebben de neiging om eraan te gaan likken. Ga met brandwonden altijd naar uw dierenarts. 

Wat kunt u doen als uw huisdier iets inslikt?


Dat ligt er een beetje aan wat het is. Zijn het scherpe voorwerpen (bv naalden), dan moet u altijd snel contact opnemen met de dierenarts. Een naald of satéprikker prikt door de maag en darmen. Een scherp voorwerk moet vaak operatief verwijderd worden. Bij andere (afgeronde) dingen is het mogelijk uw hond te laten braken.  Hiervoor neemt u het beste meteen contact op met de dierenarts. Sommige afgeronde, kleine voorwerpen komen er ook vanzelf weer uit. Dan is het belangrijk om de ontlasting gedurende 2 dagen te controleren. Indien u het voorwerp niet terugvindt, overleg dan met uw dierenarts. Komt er geen ontlasting meer, krijgt uw dier diarree of braakt uw hond al het eten uit, neem dan altijd contact op met de dierenarts.
Een heel ander probleem onstaat als uw hond of kat giftige stoffen heeft ingeslikt. Neem dan altijd contact op met de dierenarts. Belangrijk is om te noteren wat de werkzame stof is. Neemt u als het mogelijk is, de verpakking mee. Uw dierenarts kan het gifcentrum bellen om te kijken wat te beste behandelmethode is bij een bepaalde stof. Bij bijtende stoffen is het bijvoorbeeld niet verstandig om uw huisdier te laten braken. De bijtende stof gaat dan twee keer langs de slokdarm waar het veel schade kan aanrichten. Bij andere stoffen kunt u uw huisdier weer wel laten braken. Ook bepaalde planten kunnen giftig zijn. Goede voorbeelden hiervan zijn de oleander en de blauwe regen. Beide zijn zeer giftig. Het is onmogelijk om de gevaren van alle stoffen en de bijbehorende behandelingen te weten. Daarom is de vergiftegingscentrum in het leven geroepen. 

Ook sommoge levensmiddelen zijn giftig. Wilt u hier meer over weten? Lees dan ons artikel "Wat is er giftig voor mijn huisdier?"

Help, mijn hond heeft een (epileptische) aanval!

Ook dieren kunnen epilepsie of flauwvallen, waardoor ze het bewustzijn tijdelijk verliezen. Dit is voor de eigenaar meestal erg schrikken. Probeer in zo'n situatie allereerst rustig te blijven. Creëer een veilige omgeving voor het dier, zodat het zich tijdens de aanval niet kan verwonden. Wees u ervan bewust dat een dier tijdens zo'n aanval plots (onbewust) kan bijten!

Zodra het dier tot rust is gekomen, is het belangrijk om deze naar een prikkelarme, rustige omgeving te verplaatsen. U mag het dier dan vers drinkwater aanbieden. Vervolgens kunt u contact opnemen met de dierenarts.

De onderliggende oorzaak van een aanval kan erg uiteenlopend zijn en er is veel informatie nodig om deze te bepalen. Daaeom is het van groot belang dat u vóór, tijdens en na de aanval goed het gedrag van uw dier bestudeerd. Idealiter begint u direct bij het begin van een aanval te filmen. Deze video is waardevolle informatie die u tijdens een consult aan de dierenarts kunt laten zien.

Wat kunt u doen bij oorwondjes?


Verwondingen komen vaak voor, maar wondjes aan het oor willen we apart aandacht geven, omdat ze erg vervelend kunnen zijn. Scheurtjes in de oorschelp komen nogal eens voor, doordat de hond blijft hangen, of door vechten. Dit kan behoorlijk bloeden. Als het gehecht wordt, dan moet dit binnen 4 uur na het ontstaan van de wond gebeuren. Het beste kunt u een gaasje op de wond doen en het oor plat op de kop leggen. Bind er dan verband, of als u dat niet heeft een schone handdoek omheen, zodat het bloeden kan stoppen. Ga vervolgens naar de dierenarts.

Wat kunt u doen als er verf op de vacht komt?

Is uw hond of kat langs een pasgeverfde deur of kast gelopen, veeg het dan eerst af met een droge doek. Is het wateroplosbare verf, maak het dan schoon met lauw water. Ga niet aan de gang met terpentine of wasbenzine. Honden en katten likken zichzelf schoon, en dat is giftig. Beter is het dan om de verf uit de vacht te knippen of scheren. Zorg dat uw hond of kat de verf niet van de vacht likt.

Wat kunt u doen als uw huisdier iets scherps in zijn poot heeft?


Als u het scherpe voorwerp ziet zitten, kunt u het er voorzichtig uithalen. Soms gaat de wonde hierdoor bloeden. Dit stopt u het beste door gedurende enkele minuten tegendruk te geven met een gaasje of schone doek. Eventueel kunt u de poot een paar dagen in een sodabadje baden. Controleer de wond in de tijd daarna op ontstekingen. Bij een onsteking wordt het wondje rood, gezwollen, pijnlijk en soms komt er ook etter uit de wonde. Bij een onsteking is het raadzaam uw dierenarts te contacteren.  Ook als het niet meteen lukt om het scherpe voorwerp te verwijderen, neemt u het beste contact op met de dierenarts. Soms is het namelijk nodig om het voorwerp onder verdoving te verwijderen. 

Wat kunt u doen bij onderkoeling?

hond in sneeuwBij honden kan een wandeling in de sneeuw soms nare gevolgen hebben. Ze kunnen door de natte sneeuw snel onderkoeld raken. Vooral kleine, kortharige honden zoals dwergpinchers, bevriezen snel. Blijf daarom tijdens een wandeling niet te vaak staan. Als uw hond over het hele lijf rilt, oppervlakkig ademt en apatisch reageert, dan is uw hond onderkoeld aan het raken. Breng de hond naar binnen en meet zijn lichaamstemperatuur. De lichaamstemperatuur van uw dier meet u het beste rectaal met een thermometer (onder de tong of in de oksel is bij dieren betrouwbaar). Indien de temperatuur onder de 38 graden Celsius komt, legt u het dier het beste op een warm plekje in huis. Eventueel kunt u het dier opwarmen met dekens, warmtekruiken of door het dier lauwwarm water te laten drinken. Let op: voer uw hond nooit(!) water onder dwang. Neem met ons contact op, als de temperatuur onder de 36 graden dreigt te komen, tel. 046 437 1885.

Katten kunnen ook onderkoeld raken. In dit geval moet uw kat zo snel mogelijk worden afgedroogd en in een warme deken worden gewikkeld. Laat ze langzaam opwarmen. Leg een dier nooit tegen de verwarming en voel altijd zelf of een warmtekruik of -lamp niet te heet is! Kittens of dieren die net een ongeluk hebben overleefd, hebben soms ook een lage temperatuur door de shock, ook deze dieren dienen dan langzaam op te warmen. 

Heeft u meer interesse in huisdieren EHBO, dan is het mogelijk hier een cursus voor te volgen. Informeer eens bij de dierenbescherming.