Vuurwerkangst

hond vuurwerkangstKerst en oudjaar zijn voor ons heerlijke tijden. Lekker eten met elkaar en uiteraard vuurwerk afsteken. Maar wat voor ons heel fijn is, kan voor huisdieren juist heel angstig zijn. Het ene huisdier heeft nergens last van, maar de andere wil niet meer naar buiten, eet slecht en/of kruipt trillend in een hoekje. Kortom, vuurwerkangst! Maar vuurwerkangst kan heel goed worden aangepakt. 

Ontstaan van de angst

Het gehoor van een hond is 30x gevoeliger dan dat van ons. U kunt zich voorstellen dat vuurwerk als een bom klinkt in de oren van uw huisdier. De angst is dus best te begrijpen. Maar waar komt die nu vandaan?

Sommige dieren hebben een aangeboren angst voor geluiden. Of beter gezegd, een aangeboren gevoeligheid van de oren. Hierdoor zijn ze nog gevoeliger voor harde geluiden. Oren kunnen eveneens door een medische oorzaak tijdelijk gevoelig en pijnlijk zijn. Angst kan ook heel jong ontstaan tijdens de opvoeding. Als een hond niet goed socialiseert als pup, kan hij angsten gaan ontwikkelen voor dingen die hij niet kent. Maar een goede socialisatie is niet de oplossing. Eén enkele traumatische ervaring kan ook de vuurwerkangst veroorzaken, denk hierbij bijvoorbeeld aan vuurwerk dat vlak naast een hond is afgegaan. 

Belangrijk is dat er iets aan de angst wordt gedaan. Honden kunnen angst namelijk "generaliseren". Dat betekent dat een hond met vuurwerkangst, ook bang gaat worden voor onweer, zelfs voor allerlei harde geluiden, zoals een langsrijdende vrachtwagen! De rol van u als baasje is hierin erg belangrijk. De angst van een hond kan namelijk, onbewust, versterkt worden door de reactie van u op het harde geluid. We moeten als baasjes veiligheid bieden, zonder de angst te bevestigen. 

 Algemene tips

-  Dwing je hond niet om naar buiten te gaan, om hem te laten wennen aan het vuurwerk. De angst van de hond wordt hiermee alleen maar versterkt en omdat hij elke keer een negatieve ervaring opdoet. 

-  Voorkom nieuwe negatieve ervaringen door met uw hond te gaan in wandelen in een omgeving waar harde knallen zijn.  

-  Probeer het volume van harde geluiden zoveel mogelijk te verminderen. Sluit daarvoor de buitendeuren, doe rolluiken naar beneden en zet
   bijvoorbeeld de radio aan.

-  Laat de hond in zijn schuilplaats zitten als hij die heeft opgezocht. Hij voelt zich hier veilig en kan op deze manier zijn angst verminderen.
   Ga hem er dan ook niet uit proberen te halen.

-  Kalmeert de hond door dichtbij bij u te zitten of te liggen? Doe dat dan, maar ga hem niet uitgebreid troosten, steun hem wel.

-  Als de hond tijdens het wandelen erg schrikt en niet meer kan herstellen, oftewel hij blijft hijgen, trillen en aan de riem trekken richting huis,
   ga dan ook naar huis. Hij voelt zich daar veilig en komt dan snel weer tot rust.  

Wat te doen als mijn hond al vuurwerkangst heeft?

Elk jaar geven wij, meestal in november, een vuurwerklezing. We raden u ten eerste aan om daar naar toe te komen. 

Creëer een veilige haven

Heeft u een hond een plek waar hij zich graag terugtrekt en veilig voelt, zoals een bench of kartonnen doos. Dan kunt u de angst verminderen door er een echt holletje van te maken, waar zo min mogelijk prikkels binnen komen. Maak de plaats bijvoorbeeld donker met dekens. Geef hem een kledingstuk met uw geur. Sluit uw dier niet op in deze plek! Zorg ervoor dat hij makkelijk in en uit kan lopen.

Oefen met een vuurwerk CD

De beste manier is eigenlijk om zo vroeg mogelijk met uw hond te gaan oefenen met een vuurwerk CD. U kunt dit oefenproces heel goed combineren met natuurlijke kalmeringsmiddelen. Ze toppen de angst af, waardoor uw hond beter leert.  

Stap 1: Zorg dat u de vuurwerk CD en lekkers voor uw hond in huis heeft.

Stap 2: Zet het volume zo zacht dat de hond niet reageert. Hij mag wel de oren spitsen, maar niet bang zijn. Als hij of zij rustig is, geeft u hem wat lekkers. Voor het eten werkt dit natuurlijk beter dan na het eten. Laat het volume gelijk en blijf hem lekkers en aandacht geven. Oefen 5 minuten en stop dan weer even. U kunt dit enkele keren per dag doen. Hou goed bij op welk volume u stopt.

 Stap 3: Als dit een paar dagen goed gaat mag het volume weer wat omhoog. Ga niet te snel. Als het geluid te snel te hard wordt, loopt u het risico dat uw hond in paniek raakt en dan bent u terug bij af. Blijf ook belonen en aandacht geven. Het hele proces mag twee maanden duren. Het doel is het volledige volume open te draaien, waarbij de hond rustig op zoek gaat naar jouw lekkers.

hond vuurwerk

Medicatie ter ondersteuning van de therapie 

Tijdens de therapie kunnen verschillende natuurlijke kalmeringsmiddelen, uw hond ondersteunen. Als een hond heel erg bang is, neemt hij maar weinig informatie op. Door deze middelen doorbreekt u dit. Hierdoor is het voor de hond gemakkelijker om informatie op te nemen.

Ook kunt u deze middelen geven in plaats van de gewone kalmeringsmiddelen. U moet hier wel een week van tevoren mee beginnen. Er zijn een aantal verschillende mogelijkheden. Zo is er L-theanine (Telisen) en Caseïnehydrolysaat (Zylkene). Zylkène is een voedingssupplement dat de werkzame stof alfa-casozepine bevat, een eiwit-structuur dat een angstdempende, rustgevende werking heeft.  Er is ook voer waar deze rustgevende middelen in zitten (Royal Canin Calm). Aan de brokjes van het Royal Canin Calm dieet zijn alfa-casozepine en L-tryptofaan toegevoegd, voedingsstoffen die een rustgevende werking en positief effect op de gemoedstoestand kunnen hebben. 
De middelen zijn geschikt voor zowel honden als katten.

U ziet, een goede aanpak van vuurwerkangst vergt tijd en energie. Toch zullen u en uw hond hier veel profijt van hebben.

Ondanks alle moeite lukt het niet altijd om een hond volledig te laten wennen aan het vuurwerk. In dat geval is het alsnog mogelijk om een angstverlagend medicijn te gebruiken. Gebruik nooit medicijnen die u zelf voorgeschreven heeft gekregen, ookal zit hier dezelfde werkzame stof in. De dosering is bij dieren vaak heel anders dan bij mensen. Bovendien kan er in medicijnen voor mensen hulpstoffen zijn verwerkt, waar uw huisdier niet tegen kan. Daarnaast zijn niet alle verkrijgbare vuurwerktabletten ook echt geschikt.

In het geval van extreme angst waarbij geen andere mogelijkheid bestaat dan het geven van medicatie, vragen we u tijdig contact op te nemen met onze praktijk (tel. 046 - 437 1885). De dierenarts kan deze medicatie dan voorschrijven voor uw huisdier.