Kan ik ziek worden van mijn vogel?

parkietVeel mensen krijgen het bij deze vraag een beetje benauwd. Hoewel het antwoord op deze vraag natuurlijk ja is, is dit geen reden tot paniek. Door verantwoordelijk met uw huisdieren om te gaan en een goede hygiëne is het risico goed te beperken. 

Er zijn een aantal infectieziekten die overdraagbaar zijn van dieren naar mensen. Dit noemen we zoönozen. Sommige zijn wel bekend bij mensen, andere helemaal niet. In het volgende stukje willen we een aantal van deze ziekten aan u 'voorstellen'.


Vogelgriep

Deze aandoening is bij velen van u ondertussen wel bekend. Toch doen er veel misvattingen over deze ziekte de ronde. De ziekte wordt veroorzaakt door een variant van het griepvirus. Griep is een virus dat makkelijk verandert en dus ook in vele variaties voorkomt. Bent u bijvoorbeeld ingeënt tegen griep, dan betekent dit feitelijk dat u ingeënt bent tegen die griepvariaties waarvan ze verwachten dat die de komende tijd het meest toe gaan slaan. Komt u in contact met een andere variant, dan wordt u dus toch gewoon ziek.

Ook vogelgriep is dus een variant, maar met die eigenschap dat vooral vogels erdoor geveld worden. Via de wilde (trek) vogels komt de ziekte ook bij onze tamme vogels terecht. Ook mensen kunnen door vogels aangestoken worden, maar die kans is echt maar heel minimaal. Zelfs als u heel intensief contact hebt met vogels, is de kans nog heel erg klein. Waar men wel bang voor is, is dat het normale griepvirus dat voor mensen heel besmettelijk is, zich zou mengen met het vogelgriepvirus, waardoor het vogelgriepvirus besmettelijker zou worden voor mensen. Daarom werd aangeraden om die mensen die veel en intensief contact hebben met vogels, de griepprik te geven op het moment dat er weer een uitbraak is van vogelgriep. Als u veel contact hebt met vogels, is het wel goed om een paar voorzorgsmaatregelen te nemen:
- Trek aparte schoenen en kleding aan bij de verzorging van uw vogels.
- Was uw handen na de verzorging.
- Plaats nieuwe vogels een week apart.
- Bestrijd ongedierte.