Doorlopend eieren leggen

Legt uw vogel doorlopend eieren? Dan is er waarschijnlijk iets aan de hand. 

Het doorlopend leggen van eieren gebeurt vaak in de afwezigheid van een normale partner en buiten het normale broedseizoen. In het wild worden vogels door factoren uit hun omgeving gestimuleerd om sexueel actief te raken en dus ook om eieren te gaan leggen. Bij vogels in gevangenschap kan dit optreden door bijvoorbeeld:
- langere daglichtlengte
- de aanwezigheid van een partner
- hogere temperaturen
- aangesloten periodes van regen
- toegang tot een overvloed aan voedsel

Ook spelen soms erfelijke factoren een rol. 

Wat kunt u zelf doen om dit proces te stoppen?

Laat de gelegde eieren een aantal weken in de kooi liggen.

Om het risico op het breken van de eieren te verkleinen kunt u ze hard koken of invriezen. Ook zijn er "nep"eieren verkrijgbaar.

Zorg ervoor dat de vogel niet meer dan 8 tot 10 uur (dag)licht krijgt gedurende een langere periode. Dit kan bijvoorbeeld door de kooi op een rustige plek te zetten en wanneer het "tijd" is een doek over de kooi te leggen.

Zorg ervoor dat er geen partner meer in de buurt is. Dit kan een andere vogel zijn die in dezelfde kooi zit, of in dezelfde ruimte maar, ook binnen gehoorsafstand kan al een probleem zijn. Daarnaast kunnen favoriete speeltjes, een spiegeltje, of zelfs een mens door de vogel als partner worden gezien.

Verwijder al het nestmateriaal zoals door de vogel versnipperde objecten en elke plek die ze kan zien als nestplek bijvoorbeeld donkere plekjes met misschien een kleine toegangsopening.

Probeer als eigenaar gedrag te vermijden dat de vogel kan opvatten als het samenzijn met een partner zoals bijvoorbeeld te veel kroelen, aanraken, en aandacht in het algemeen.

Soms kan het ook nog helpen om de locatie van de kooi te veranderen. Het kan voor de vogel een zo'n grote afleiding / verandering zijn dat zij uit haar broedse gedrag komt.

Zorg ervoor dat wanneer een vogel doorlopend eieren legt, dat zij wel voldoende calcium en andere voedingstoffen binnenkrijgt om haar conditie op peil te houden. Eieren leggen geeft een verhoogde behoefte aan calcium en eiwitten.