Zindelijkheid bij konijnen
Veel mensen weten niet dat in het wild levende konijnen eigenlijk heel zindelijke dieren zijn. Onze huiskonijntjes hebben dit gedrag van nature ook en zijn daarom vrij makkelijk zindelijk te maken. In de natuur kiezen konijnen een specifieke hoek uit om te plassen. Onze huiskonijnen zijn daarin niet anders. Een ander belangrijk punt is dat konijnen het liefst op een absorberende ondergrond plassen. Om ervoor te zorgen dat het konijn daar plast waar wij dat graag willen, hebben we hieronder een aantal tips gegeven om dit voor elkaar te krijgen.
Om te beginnen moet het konijn een aantal dagen in zijn kooi gehouden worden met zaagsel. Je zult zien dat het konijn een bepaalde hoek zal uitkiezen om te plassen. Vervolgens haal je al het zaagsel weg, behalve in die hoek waar ze graag plassen. Eventueel zijn er ook speciale konijnentoiletten te koop die u in deze hoek kunt plaatsen. Voor de grote rassen als de Franse Hangoor werkt een kattenbak in de kooi ook heel goed. In deze kattenbak kunt u zaagsel doen, maar ook kattenbakkorrels die geschikt zijn voor konijnen. Let op: gebruik geen klonterend kattengrit. Als de dieren daarvan eten, kan dat voor levensgevaarlijke spijsverteringsproblemen zorgen.
In de rest van de kooi plaatst u geen bedekking op de grond. Het hooi kunt u beter in een ruif doen. Het konijn zal vrijwel altijd het zaagsel kiezen om op te plassen, omdat dit absorberend is. Na een paar weken kunt u de kooi openzetten. Op een ongelukje na zal het konijn terug gaan naar zijn kooi om te plassen. U kunt nu heel makkelijk de plasjes van uw konijn elke dag uit de bak scheppen. Als de ruimte waar het konijn losloopt erg groot is, kan het zijn dat een tweede plasbak nodig is. Deze kunt u dan in een hoek van de ruimte plaatsen, het liefst zo ver mogelijk van de kooi.
Er is een verschil tussen zindelijkheid wat betreft het plassen en het poepen. Keuteltjes legt het konijn om verschillende redenen neer. Het kan een hapje zijn voor onderweg (een deel van zijn keuteltjes eet het konijn weer op), of het kan zijn dat het konijn zijn territorium wil markeren. Konijntjes zijn behoorlijk territoriaal. Gooi de keuteltjes gewoon steeds terug in de bak. U zult zien dat het vanzelf minder wordt. Soms kan het zijn dat uw konijn opeens weer meer keutels neerlegt. Vaak heeft dat te maken met een vreemde geur. Het zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat u ergens anders bent geweest waar ze ook dieren hebben. De keuteltjes zijn droog en heel makkelijk op te rapen.
Verwacht niet dat het allemaal in een keer goed gaat. Konijnen zijn geen honden of katten. In principe leren ze niet ergens te plassen waar jij dat wilt, maar maak je gewoon slim gebruik van de eigenschappen die moeder natuur aan de konijnen heeft meegegeven.
Als het erop lijkt dat het dier op een verkeerde plek zijn behoefte wil gaan doen - herkenbaar aan het ijverige krabben met de voorpoten en het staartje dat opvallend omhoog gaat - zeg dan krachtig 'nee" en zet het konijntje op het toilet. Als hij er niet in wil blijven, duw hem dan zachtjes weer terug. Beloon hem met een duidelijk uitgesproken ´goed zo´ en een snoepje.