Voeding

konijn etenHet is voor een konijn belangrijk om goed te kunnen eten, zowel voor de tanden als voor de spijsvertering. Konijnen hebben namelijk erg snel last van hun maag. Ook zijn steeds meer konijntjes te dik.

Wat is nu goede voeding voor uw konijn?

Het allerbelangrijkste is hooi en verse groente. U mag droogvoer geven, maar in beperkte mate. Dit betekent maximaal 25 gram voer per kg lichaamsgewicht per dag. Droogvoer is goed voor mestkonijnen die maar kort leven, maar voor onze huiskonijnen is het niet goed. Het probleem is dat ze alleen de lekkere dingen uit dit voer halen, terwijl de gezonde brokken blijven liggen. Net in deze brokken zitten de vezels waar een konijn lang op moet kauwen.

Naast het beetje droogvoer geeft u elke dag een pluk vers hooi. Verse groentes mogen ook, maar niet alle soorten. De groenten die u kunt geven zijn:
- Broccoli
- Andijvie
- Spruitjes
- Radijs
- Selderij
- Doperwtjes
- Witlof
- Worteltjes
- Peterselie
- Basilicum

Klaver en paardenbloemen zijn ook goed. Met sappige groente zoals komkommer en tomaat moet u voorzichtig zijn. U kunt dit beter niet geven. Ook kool en spinazie zijn niet goed. Ze kunnen voor veel gasvorming zorgen. Geef altijd verse groente en geen afval.
Er zijn ook voersoorten die alleen bestaan uit de brokken die goed zijn voor het konijn. Zeker als uw konijn maag-, darm-, of gebitsproblemen heeft is dit voer erg geschikt. Dit voer heet Supreme Science Selective.