Artrose

artroseAls dieren wat ouder worden, krijgen ze soms last van problemen met hun gewrichten. Tot voor kort werd aangenomen dat bij katten artrose niet of nauwelijks voorkomt, maar het is degelijk een probleem bij katten. Het is zelfs zo dat het één van de meest voorkomende gewrichtsproblemen is bij katten. Het is alleen heel moeilijk om vast te stellen.

Wat is artrose?

Artrose komt vooral bij katten voor die ouder zijn dan 10 jaar. Het kraakbeen van de gewrichten slijt in de loop der jaren. In een later stadium kunnen ook het bot en gewrichtskapsel gaan slijten. Dit gebeurt alleen vaak geleidelijk, waardoor katten vaak veel te laat bij de dierenarts komen.

Artrose kan alle gewrichten van uw kat aantasten, maar het wordt vooral geconstateerd in de ellebogen, de kniegewrichten en de heupgewrichten.

Symptomen

Artrose doet erg zeer. Katten zijn echter meesters in het verbergen van pijn, waardoor het voor u als eigenaar moeilijk wordt om dergelijke klachten waar te nemen. Er zijn aantal symptomen waar u als eigenaar op kan letten:
-        uw kat spring niet meer
-        uw kat is duidelijk wat meer gestresst
-        hij miauwt klagerig
-        soms wil hij niet meer geaaid worden en wordt hij zelfs agressief
-        ze doen hun behoefte vlak naast de kattenbak, omdat het te lastig wordt om in de kattenbak te klimmen
-        ze poetsen zichzelf minder, omdat ze met moeite bij hun achterlijf kunnen komen

Wat kunt u doen aan artrose?

Artrose is helaas niet te genezen, maar het kan wel behandeld worden waardoor de klachten minder kunnen worden. Zo hebben veel katten baat bij speciale voeding (vraag ernaar bij uw dierenarts) en bij voedingssupplementen, zoals de Bony Gewrichtsformule. Uit onderzoek is gebleken dat Glucosamine en Chrondroïtine een belangrijke rol vervullen bij het normaal functioneren van gewrichten. Mangaan speelt een belangrijke rol bij de vorming van kraakbeen. Het helpt bij de bestrijding van de algehele degeneratie van het gewricht.