Gebitsverzorging

tanden poetsen katStelt u eens voor dat wij een paar jaar onze tanden niet zouden poetsen. Wat zou er dan gebeuren....  We gaan uit onze mond stinken, er komt een flinkelaag tandplak op onze tanden en ons tandvlees gaat pijnlijk ontsteken. . Dus poetsen wij braaf twee keer per dag onze tanden en gaan we op controle bij de tandarts. Maar hoe zit het dan met  het gebit van onze huisdieren?  Dit zou eigenlijk net zo goed verzorgd moeten worden als ons eigen gebit.

 

Wat is tandplak?

Tandplak is een nauwelijks zichtbaar laagje dat zich voortdurend op de tanden vormt. Het bestaat uit voedselresten, slijm en bacteriën. Tandplak verkalkt, als het niet wordt verwijderd, na 24 uur tot tandsteen. Beiden veroorzaken ontstoken tandvlees, wat kan uitbreiden en uiteindelijk kan leiden tot ernstige klachten zoals het verlies van tanden en kiezen of zelfs ontstekingen aan de  vitale organen. Ontstoken tandvlees herkent u aan een rode rand op het tandvlees. Als er ontsteking aanwezig is, moet dit behandeld worden door uw dierenarts. Om problemen te voorkomen  moeten katten net als mensen ,dus hun gebit schoonhouden om gezond te blijven. En daar hebben ze uw hulp voor nodig!

Tanden poetsen

De beste manier om tandplak en tandsteen te voorkomen is tanden poetsen. Via een paar stappen kunt u dit oefenen bij uw kat. Als u een kitten in in huis neemt begint u best meteen want op jonge leeftijd heeft u het meeste succes.

Stap1: Gebruik tandpasta voor dieren, deze smaakt naar kip of lever dus is vaak een traktatie voor uw kat. Doe wat van de tandpasta op uw vinger en wrijf hiermee over de voortanden. Als dit na een paar dagen goed gaat kunt u proberen ook de hoektanden en kiezen aan te raken.
Stap 2: Als dit na een paar dagen goed gaat, kunt u een gaasje bedekt met tandpasta gebruiken.
Stap 3: Als dit goed gaat, kunt u proberen ook de binnenkant te poetsen.
Stap 4: Als het poetsen met een gaasje goed gaat, kunt u ook een vingertandenborstel of een tandenborstel voor peuters gebruiken. Wat ook goed werkt is een opzetstukje van een elektrische tandenborstel. . Belangrijk is dat u geen tandenborstel voor volwassenen gebruikt, deze is te groot. Als u in het begin een vingertandenborstel gebruikt om de kat te laten wennen, raden we u aan om daarna over te gaan op een borstel met haren ,zoals hiervoor aangegeven. Net als bij mensen werkt dit efficiënter omdat de haren beter op de moeilijk bereikbare plekjes komen, met name bij de tandvleesrand en tussen de tanden.

Probeer dit proces niet te overhaasten. Ga pas naar de volgende stap als uw kat de vorige stap goed toelaat. Neem desnoods een aantal weken extra de tijd om uw kat te laten wennen.

Het beste zou zijn om twee keer per dag te poetsen. Dit moet echter wel praktisch haalbaar zijn. Als het u lukt om een keer per dag te poetsen kan u al erg veel bereiken. U voorkomt hiermee niet alleen pijn en gezondheidsproblemen bij uw kat, maar ook hoeft uw kat minder snel onder narcose voor een gebitsreiniging.

Lukt het poetsen niet goed, dan zijn er nog andere mogelijkheden. Kom dan even langs op de praktijk. We verkopen diverse gebitsverzorgingsproducten. Deze producten werken door middel van enzymen, welke door de darm worden opgenomen en via de speekselklieren uitgescheiden. Dit gaat de vorming van tandplak tegen en vermindert op deze manier de slechte adem van uw kat.

Geef liever brokken dan natvoer aan uw kat. Brokken hebben een schurend effect op de tanden tijdens het kauwen. Er zijn ook speciale brokken voor de tanden, zoals Royal Canin Dental en Hill's t/d.

gebitscontrole

Hoe herken je gebitsproblemen?

- Uw kat heeft een slechte adem

- Uw kat heeft minder eetlust en laat droge brokjes liggen
- Uw kat heeft een bruine aanslag op de tanden.
 - Uw kat gedraagt zich afstandelijker.

Heeft uw kat één van deze kenmerken? Maak dan snel een afspraak voor een gebitscontrole. Klik hier: