Stress

bange katNet als hun baasjes kunnen katten ook stress ervaren en er onder lijden. Helaas komt stress bij katten vaak voor, het is zelfs het meest voorkomende gedragsprobleem. Een kat kan namelijk bijvoorbeeld al stress krijgen door veranderingen in zijn leefomgeving. Denk daarbij aan een verhuizing, maar zelfs als er een nieuwe bank in huis komt. Een kat ervaart ook stress bij een bezoek aan de dierenarts, een andere kat of in de auto. Maar hoe vreemd ook, een kat kan ook stress krijgen als hij te weinig buiten komt, geen daglicht ziet, door verveling en zelfs eenzaamheid. Je kunt dus concluderen dat een kat erg gevoelig is voor stress.

De symptomen van stress

Het is vrij moeilijk om pijn en stress te herkennen bij een kat. Ze laten dat, net zoals pijn, niet zo snel zien. Ze trekken zich wel wat vaker terug op een rustig plekje of ze liggen de hele dag te slapen.

Een kat kan onder andere de volgende symptomen laten zien:
-          ‘rillingen” of rimpelingen over de rug
-          Met ogen half open slapen
-          Veel wassen, likken of bijten van zijn vacht
-          Binnenshuis plassen en sproeien in huis
-          Wegkruipen, bijvoorbeeld achter kasten
-          Weigeren van eten

Ziek worden

Katten kunnen echt ziek worden van stress, zelfs een blaasontsteking krijgen. Onderschat het effect van stress dan ook niet. Probeer te achterhalen waar het vandaan komt en pak de oorzaak aan. Dat is erg belangrijk. Er zijn verschillende middeltjes te verkrijgen tegen stress, maar dan nog is het belangrijk dat de oorzaak wordt opgelost. De middeltjes zijn namelijk van tijdelijke aard en er is een grote kans dat uw kat weer gestrest raakt, op het moment dat u stopt met de middeltjes.

Vermoed u een blaasontsteking bij uw kat? Likt of bijt ze zichzelf kaal? Laat dat niet dus niet op zijn beloop en kom ze snel mogelijk bij ons langs. Maak hiervoor een afspraak of kom langs op het spreekuur.