Allergieën

Kat allergieAllergieën zijn de meest voorkomende oorzaak van huidproblemen. Een allergie is een overmatige reactie van het eigen immuunsysteem. Daarom werken corticosteroïden vaak zo goed. Ze onderdrukken het immuunsysteem. Dieren kunnen allergisch reageren op veel verschillende stoffen.

Voedselallergie: Dit komt vaak voor. Om erachter te komen of uw dier een voedselallergie heeft, krijgt hij 6-8 weken een eliminatiedieet. Dit dieet moet strikt gevolgd worden. Dit betekent dus geen tussendoortjes. U krijgt hiervoor een speciaal dieetvoer mee, het Royal Canin Anallergenic dieet. Allergieën ontstaan vaak door eiwitten. De eiwitten in dit voer zijn in stukjes gehakt (gehydrolyseerde eiwitten) waardoor er in principe geen allergische reactie meer mogelijk is. Een ander voer dat het proberen waard is, is vers vlees. Allergieën kunnen ook ontstaan door gluten. Die zijn normaal niet toegevoegd aan vers vlees voeding. Ook zitten er geen conserveringsmiddelen, smaak-, kleur- en geurstoffen in. Als de klachten na 6-8 weken over zijn, weet u dat uw huisdier een voedselallergie heeft.

Vlooienallergie: Een aantal dieren heeft last van een vlooienallergie. Eén beet is dan al genoeg voor een huidreactie. Uw hond of kat hoeft dus geen vlooienbesmetting te hebben. Een beet van een vlo buiten is als genoeg. Een goede preventieve vlooien behandeling is bij deze dieren erg belangrijk met bijvoorbeeld Comfortis.

Andere allergieën: Als de eerder genoemde oorzaken uitgesloten zijn, wordt het moeilijker. Het is mogelijk om een allergietest te laten doen. Deze test bestaat echter alleen voor honden. Het bloed van uw huisdier wordt dan op een aantal allergenen getest. Test uw huisdier positief op bepaalde stoffen, dan wordt speciaal voor uw hond een injectievloeistof gemaakt. Dit noemen we hyposensibilisatie. Uw hond wordt aan een steeds hogere dosering van de stof waar hij allergisch voor is, blootgesteld. Hierdoor zal hij minder heftig reageren als hij in het dagelijks leven met de stof in aanraking komt. Er zijn een aantal nadelen. Het is duur en de therapie moet de rest van zijn leven gegeven worden. Daarnaast is het onmogelijk om op alle stoffen te testen. Vaak is een dier voor meerdere stoffen allergisch waardoor deze therapie niet 100% werkt. Deze test bestaat alleen voor honden.