Een kat is aangereden. Wat kunt u doen?
Zodra het een beetje mooi weer is, dan willen katten heel graag naar buiten. Helaas worden er ook veel katten aangereden. Maar veel katten die gewond raken bij een verkeersongeval, kunnen gered worden als u weet wat u doen moet. Hier wat tips die u kunt doen, voordat u met het dier naar ons toekomt.
Stap 1 De situatie onder controle
Blijf rustig.
Zorg dat de plek van het ongeluk veilig is. Denk hierbij ook altijd eerst aan uw eigen veiligheid, want een dier die pijn heeft, wil vluchten en een dier in paniek kan gaan bijten.
Waarschuw de dierenarts en/of de dierenambulance.
De eerste hulp die u verricht, is er om te zorgen dat het huisdier in leven blijft tot u een dierenarts heeft kunnen raadplegen.
Stap 2 SPAR onderzoek
Een ezelsbruggetje voor puntsgewijs lichamelijk onderzoek bij een aangereden huisdier is het SPAR-onderzoek:
S. Slijmvliezen
Deze controleert u het makkelijkst door in de bek van het dier te kijken. Til de bovenlip op en controleer de kleur van het wangslijmvlies, de kleur van het tandvlees en de kleur van de tong. Deze dienen mooi roze te zijn. Als u met uw vinger op het tandvlees drukt, zal het tandvlees verbleken. Na het opheffen van de druk, zal het tandvlees zich weer onmiddellijk vullen met bloed en roze kleuren. Heeft het slijmvlies een andere kleur, zoals blauw, bleek, geel of rood? Neem dan direct contact met ons op.
P. Pols/Hartslag
Voel de pols van uw huisdier door uw vingertoppen in de kleine plooi tussen de spieren aan de binnenkant van de achterpoot te plaatsen. U dient een krachtige klopping te voelen. De hartslag controleert u op de borstkaswand door te voelen met uw hand. Plaats uw vlakke hand stevig op de borst van uw huisdier. Het makkelijkst voelt u de hartslag direct achter de linker elleboog.
Gaat de hartslag erg traag of juist ontzettend snel? Is er geen hartslag? Neem dan direct contact met de dierenarts op.
Is er sprake van een hartstilstand? Neem dan ook direct contact op en pas hartmassage toe.
A. Ademhaling
Bij een normale ademhaling ziet u de borstkas op en neer gaan en stroomt de lucht door de neus (soms door de bek) de longen in en uit. Door de rug van uw hand te bevochtigen en voor de neus te houden, kunt u de luchtstroom uit de neus voelen.
Is de ademhaling erg snel of oppervlakkig? Neem ALTIJD contact met ons op. Een dier gaat hijgen in geval van pijn, stress, oververhitting of hartproblemen. Is hij juist erg oppervlakkig of gestopt, dan kan dat wijzen op verstikking of een hartstilstand.
Is er geen ademhaling? Een lichaam kan niet zonder zuurstof. Daarom is het noodzakelijk dit proces zo snel mogelijk op gang te brengen. Raadpleeg in een dergelijke situatie ALTIJD eerst de dierenarts (ons spoednummer is 046 437 1885) of de dierenambulance.
Wanneer het hart van het dier klopt, maar er geen ademhaling aanwezig is, dan kunt u mond-op-neus-beademing geven.
R. Reflexen
Een reflex is een zeer snelle, onwillekeurige reactie van het lichaam op een prikkel. Dit kunt u controleren op verschillende plekken op het lichaam:
- Pupilreflex: schijn met een lampje in het oog en de pupil moet zich vernauwen
- Ooglidreflex: ga met de vinger richting het ooglid van het dier en het dier moet knipperen met zijn ogen.
- Voetreflex: knijp in de voetzolen van het dier en het dier tilt de poot op of trekt hem terug.
- Anusreflex: raak de huid van de anus aan en deze trekt samen.
- Slikreflex: wrijf over het strottenhoofd en het dier hoort te gaan slikken.
- Hoestreflex: voorzichtig van buitenaf in het keelgebied knijpen en het dier hoest.
Bij het niet reageren op reflexen, spreken we van bewusteloosheid? Neem dan direct contact op met de dierenarts.
Stap 3 De dierenarts
Breng het dier zo snel mogelijk naar de dierenarts. Bel daarbij even van tevoren, zodat we rekening kunnen houden met een spoedgeval.
Is het huisdier niet van u? Als het huisdier gechipt is, dan kunnen we het baasje traceren. Is dat niet het geval? Ga dan terug naar de locatie waar u het dier gevonden heeft, en bel aan bij de mensen in de buurt. Wellicht vind u de ongeruste huisdiereigenaar.
E.H.B.O.-middag
Wilt u goed voorbereid zijn, voor als er iets gebeurt met uw huisdier? Kom dan naar onze jaarlijkse E.H.B.O. middag. Houd hiervoor onze evenementen/agenda of facebook pagina in de gaten.