Vlooien
Vlooien, bij de gedachte alleen al krijgen we vaak jeuk. Toch is het goed om er wel over na te denken en belangrijker nog, om er iets tegen te doen. Vlooienjeuk is namelijk niet leuk voor uw kat, maar kunnen ook gezondheidsproblemen veroorzaken.
Sommige katten zijn allergisch voor het bepaalde stoffen in het speeksel van de vlo. Vlooienbeten leiden dan tot een overmatige huidreactie oftewel een Vlooienallergie Dermatitis (VAD). Dit kan leiden tot jeuk en hevige huidproblemen. Daarnaast is er een kans dat een kat een vlo opeet en op die manier besmet raakt met een lintworm. Deze lintworm kan ook overgebracht worden op mensen.
Vlooien kunnen bovendien bacteriële infecties verspreiden.
U ziet ze niet, maar ze zijn er wel
Wist u dat de vlooien die op de huid van uw huisdier zitten, slecht 5% van het vlooienprobleem uitmaken? Eitjes, larven en in poppen in de omgeving van uw hond nemen de overige 95% voor hun rekening!
Al 2 dagen na de eerste bloedmaaltijd begint een vlo eitjes te leggen. Een vrouwelijke vlo kan 30-50 eitjes per dag leggen! Als je bedenkt dat een gemiddelde vlo 100 dagen eitjes legt, dan zijn dit dus 3000 eitjes per vlo. Uit deze eitjes komen larven. Die kruipen meteen weg in donkere hoekjes (bijvoorbeeld in de kiertjes van het parket). Ongeacht hoe grondig u stofzuigt, er zullen altijd larfjes achter blijven. Over een periode van ongeveer 3 weken ontwikkelt de larve zich tot een pop. Deze pop is zeer resistent en het kan tot 6 maanden duren voordat uit de pop een vlo komt. Er bestaan geen vlooienmiddelen die hiertegen werken.
Bij de juiste prikkel komt de vlo uit de pop en binnen drie uur neemt hij de eerste bloedmaaltijd tot zich. Er zijn verschillende prikkels waar een pop op kan reageren. Zo reageert de vlo op warmte (verwarming), koolzuurgas (adem), maar ook op trillingen en beweging (bijvoorbeeld als u terugkomt van vakantie). Een paar vlooien kunnen zich dan al snel ontwikkelen tot een ware vlooienplaag. Zo'n vlooienplaag kan bij een goede behandeling toch nog drie maanden aanhouden door de resistentie van de pop. Blijft u ondanks een goede behandeling toch last houden van vlooien, laat ons dit weten. Wij kunnen dan contact opnemen met een team van specialisten. Die nemen weer contact met u op om bij u thuis te komen kijken wat ze kunnen doen.
Hoe zie ik of mijn kat vlooien heeft?
Om na te gaan of uw kat vlooien heeft, kunt u het beste een vlooienkam gebruiken. U ziet maar 5% van het totale aantal vlooien als u goed zoekt. Soms ziet u vlooienpoepjes. Dit zijn kleine zwarte puntjes. Op een natte tissue worden de zwarte puntjes rood. Soms ziet u ook dat uw kat jeuk heeft. Als uw kat zich veel krabt, is het altijd goed om even bij ons langs te gaan.
Welke middelen kunt u het beste gebruiken tegen vlooien?
We verkopen een aantal middelen tegen vlooien in onze praktijk. Zo zijn er sprays, pipetjes voor in de nek en tabletjes. Het is belangrijk om altijd de gebruiksaanwijzing goed op te volgen, om een goede werking te garanderen. Voor meer informatie over de verschillende producten kunt u terecht bij een van onze assistenten.
Het is wel van belang om tenminste 12 weken, zonder onderbreking, tegen vlooien te behandelen. Het duurt immers 2 tot 3 maanden voordat een besmet huis helemaal vrij is van vlooien. We raden u aan om na die periode uw huis en kat vlovrij te houden, door van de lente tot en met de herfst uw kat preventief tegen vlooien te behandelen. Is het 's winters helaas niet koud, dan kunt u ook beter uw kat in de winter beschermen.