Diarree bij de kat

kattenbakDiarree is bij de kat een regelmatig terugkerend probleem. Meestal gaat het met een paar dagen vanzelf weer over, eventueel geholpen met wat probiotica en wat dieetvoer. Als de kat ook nog ziek is of zelfs moet braken, dan kan het snel slechter gaan zonder behandeling. Met medicatie en eventueel infuus kan dat probleem opgelost worden. 

Chronische diarree

Soms gaat diarree niet over en wordt het zelfs chronisch. Ze hebben dan misschien niet elke dag diarree, maar het komt regelmatig terug. De oorzaken van de diarree kunnen op verschillende plaatsen liggen. In de dunne darm, in de dikke darm en buiten het maagdarmkanaal.

1. Dunne darm diarree
U herkent dunne darm diarree doordat uw kat niet vaker dan normaal ontlasting heeft, maar wel grotere hoeveelheden. Ook vermagert de kat.

Oorzaken
Er zijn een aantal oorzaken voor dunne darmdiarree. Een van de meest voorkomende oorzaken zijn worminfecties en Giardia. Dit kan aangetoond worden in een ontlastingsonderzoek. Dit onderzoek kan gewoon in onze praktijk uitgevoerd worden. U kunt dan wat ontlasting langs brengen, waarna dit door een dierenarts onder de microscoop bekeken wordt. Vaak werkt een ontwormingskuur dan afdoende. Bij Giardia is behandeling met Fenbendazol nodig.

Een andere oorzaak die regelmatig voorkomt is een voedselallergie. Dit ontstaat vaak al op jonge leeftijd. U kunt dit aantonen door een eliminatiedieet te geven. Hierbij geeft u 6 weken lang een speciaal dieetvoer. Het is heel belangrijk dat u niks anders geeft. Vaak geeft dit bij buitenkatten problemen. Als het lukt, kunt u uw kat tijdens het eliminatiedieet het beste binnen houden. Als er sprake is van een voedselintolerantie zullen de klachten minder worden. De kat zal dan de rest van zijn leven speciaal dieetvoer moeten krijgen.

Als een eliminatiedieet ook niet helpt, is het mogelijk om een endoscopie te maken. Hierbij wordt met een camera in de darm gekeken. Ook kan er eventueel een biopt genomen worden. Als er sprake is van alleen een ontsteking is de prognose goed. Als er sprake is van een tumor is de prognose een stuk slechter. Een operatie en medicatie kan wel wat tijd geven, maar vaak is dit niet afdoende. Onder narcose wordt dan dat stuk darm waar de tumor zit verwijderd.

De oorzaak van dunne darm diarree kan ook bij de alvleesklier liggen. Dit kan aangetoond worden door een verteringsonderzoek van de ontlasting. Door speciale enzymen aan de voeding toe te voegen kan het probleem snel opgelost worden. Dit poeder moet de rest van het leven gegeven worden.

Ook het geven van probiotica kan bij dunne darm diarree helpen. Het neemt de oorzaken niet weg, maar verbetert de kwaliteit van de darmflora wel en het werkt ondersteunend bij de therapie.

2.Dikke darm diarree

Heel opvallend bij dikke darm diarree is dat de kat veel vaker op de kattenbak moet. Ze moet dan steeds maar hele kleine beetjes poepen en vaak komt ook helemaal niks. Bij de kat komt dikke darm diarree maar zelden voor en de oorzaken zijn vaak dezelfde als bij dunne darm diarree. Ook de behandeling is vaak hetzelfde. Dikke darm diarree is zelden chronisch.

3. Oorzaken buiten het maag-darmkanaal

Om oorzaken buiten het maag-darmkanaal op te sporen, wordt vaak begonnen met een uitgebreid lichamelijk onderzoek en een bloedonderzoek. Hierbij kunnen lever, nier en schildklierproblemen opgespoord worden. Ook bepaalde virussen kunnen via het bloed aangetoond worden. Aan de hand van de uitkomsten wordt een behandelingsplan uitgestippeld. Bij nierproblemen kan een combinatie van medicatie en dieetvoer verbetering brengen. Datzelfde geldt voor leverproblemen. Bij schildklierproblemen helpt medicatie. Virale infecties zijn veel moeilijker te behandelen.