Heupdysplasie

foto HD2Heupdysplasie oftewel HD is een gewrichtsaandoening die helaas bij veel honden voorkomt. En dan niet alleen bij oudere honden, ook bij jonge honden hebben we het gezien. Het wordt wel meer gezien bij de grotere hondenrassen, maar ook bij de kleinere honden kan het voorkomen. Aan de buitenkant kunt u niet altijd zien of uw hond HD heeft, dus als uw hond goed kan lopen, hoeft dat nog niet te zeggen dat zijn heupen in orde zijn. Om zeker te weten of een hond HD heeft, zijn er röntgenfoto’s nodig.

Wat is heupdysplasie eigenlijk?

Heupdysplasie is een afwijking van het heupgewricht. Het gewricht is niet goed gevormd, waardoor de heupkom en heupkop niet goed in elkaar passen. Uw hond kan hierdoor pijn krijgen bij het lopen en last hebben van instabiliteit. Als gevolg van HD kan het kraakbeen gaan slijten en krijgt uw hond op den duur last van artrose.

Hoe ontstaat heupdysplasie?

Heupdysplasie kan verschillende oorzaken hebben:

1.       Erfelijkheid
Voor ongeveer 30% van de gevallen hebben we te maken met een erfelijke aandoening. HD-vrije ouders kunnen ook puppy’s krijgen die wel heupdysplasie krijgen. Ouders met HD kunnen ook HD-vrije pups krijgen, maar die kans is erg klein.

2.       Externe factoren
a.       Overbelasting door         
          - Overgewicht
          - Overmatig bewegen, zoals veel springen en traplopen
b.       Voeding

De diagnose

Een bevestiging van HD kan alleen door middel van röntgenfoto’s. We kijken daarbij of er o.a. afwijkingen zijn in de vorm van de heupkop en/of de heupkom. We bekijken hoe de aansluiting van de kop in de kom is. En tenslotte of er eventuele aanwezigheid is van artrose en hoe ernstig dit dan is.

Honden met HD kunnen tegenwoordig goed geholpen worden en een (bijna) pijnloos leven. Belangrijk is hierbij is een goed behandelplan wat in overleg met één van onze dierenartsen zal worden opgesteld.

Medicatie

De pijn en de stijfheid bij het lopen ontstaan door een irritatie van het gewricht. Deze irritaties zijn erg vervelend voor uw hond en zorgen ervoor dat de kwaliteit van het gewicht sneller achteruit gaat, en daarom schrijven we meestal ontstekingsremmers voor.

Rust, beweging en spieropbouw

Bij HD is het erg belangrijk dat het gewricht niet nog eens extra wordt belast, dus niet springen, traplopen of veel rennen. U zou uw hond 5-6x per dag aangelijnd kunnen uitlaten, maximaal 5-10 minuten. Wordt de pijn duidelijker minder en heeft uw hond steeds minder last? Dan kan in overleg met de dierenarts de tijd en beweging langzaam worden opgevoerd.

Gewichtsbeperking

Overgewicht is helaas een grote oorzaak van gewrichtsproblemen. Is uw hond te zwaar? Maak dan een afspraak bij onze paraveterinair en zij kan u begeleiden bij het laten afvallen van uw hond. Meer informatie hierover vindt u hier.

Voeding & voedingssupplementen

Het is heel belangrijk om al bij uw pup te starten met een goede voeding, in de juiste hoeveelheid. Zo zorgt u er namelijk voor dat de gewrichten de kans krijgen om zich zo optimaal mogelijk te ontwikkelen.

Bij ons in de praktijk hebben we gemerkt dat een aantal honden met HD veel baat hadden bij extra vitamine B12. Daarnaast raden wij aan om Bony Farma Gewrichtsformule te gebruiken. Eén van onze cliënten heeft een bordeaux-dog met HD, door deze gewrichtsformule te gebruiken, werden de klachten aanzienlijk minder en stabiliseerde de reeds gevormde artrose. Het verhaal van Boots leest u hier.

Vermoed u bij uw hond HD? Maak dan bij ons een afspraak, tel 046 437 1885.